Канада не знає, коли зможе передати Україні обіцяну систему NASAMS - ЗМІ

Канада не знає, коли зможе передати Україні обіцяну систему NASAMS - ЗМІ

Укрінформ
Сучасна система ППО середнього радіусу NASAMS, яку Канада минулого року погодилася купити для України, ще не виготовлена.

Як передає Укрінформ, про це пише канадський суспільний мовник CBC News.

Зазначається, що Канада оголосила про намір передати Україні цю систему ППО вартістю понад 300 млн дол США 10 січня 2023 року. “Рік по тому одна із компаній, залучених до створення систем NASAMS, стверджує, що не має контракту на канадську пожертву”, - йдеться у матеріалі.

Системи NASAMS спільно будуються американською компанією Raytheon та норвезькою Kongsberg. “Речник Kongsberg минулого тижня в електронному листі вказав, що компанія не має контракту із США на канадську пожертву”, - стверджує CBC News.

Оригінальні домовленості передбачали, що Канада відшкодує США повну вартість нової системи NASAMS, натомість Штати укладуть прямий контракт на постачання цього озброєння із Україною. Це мало дозволити Канаді обійти вимогу щодо необхідності отримання дозволу США на реекспорт NASAMS до України. “Хоча Канада заплатила за систему NASAMS у березні, досі незрозуміло, коли вона надійде до України. Незрозуміло й те, чи розуміють це в канадському Міноборони. Речник сказав, що міністерство працює із американськими колегами над визначенням термінів”, - зауважує видання.

Читайте також: Основу української ППО згодом становитимуть системи Patriot, IRIS-T та NASAMS - Ігнат

Наявні у публічному доступі документи міноборони США вказують на Штати уклали із Raytheon угоду на закупівлю NASAMS для України ще в листопаді 2022-го року. Терміном виконання поставки вказано листопад 2025 року. Утім немає офіційного підтвердження, що Канада повернула США гроші саме за одну із цих систем.

Як повідомлялося, Канада ще в квітні 2023-го надіслала в Україну боєприпаси для NASAMS. Про цю поставку теж було оголошено у січні минулого року разом із обіцянкою передати нову систему ППО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-