Росія запускала ракети з Каспію за складним маршрутом - Гуменюк

Росія запускала ракети з Каспію за складним маршрутом - Гуменюк

Укрінформ
Російська Федерація здійснювала пуски ракет по території України з Каспійського моря, використовуючи складний маршрут, ракети «Калібр» з акваторії Чорного моря не використовувались.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу FreeДом повідомила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк, відповідаючи на питання, з яких регіонів РФ вела обстріли території України.

«За попередньою інформацією, пуски ракет здійснювалися з Каспійського моря. Це, в принципі, вже такий звичний рубіж, з якого стартують ракети, що випущені стратегічною авіацією. Ворог намагається тримати свої літаки максимально далеко від засобів дії нашої ППО, а ракети, які він спрямовує, слідували досить складним маршрутом. Проходили і через південні регіони, але фактично по дотичній, зрізаючи основний маршрут і не даючи можливості зафіксувати силам ППО і відпрацювати по них. Це, в принципі, досить звична тактика ворога, ми вже не вперше це спостерігаємо, знаємо, що вони можуть таким чином закладати маршрути своїх ракет. І тому під час такої роботи в напрузі перебувають всі сили і засоби ППО, які можуть бути задіяні по такому складному маршруту слідування ракет», - розповіла Гуменюк.

Вона додала, що вночі ворог намагався виснажити українські системи ППО.

Читайте також: Зеленський - про ранкову атаку: Росія запустила по Україні майже 100 ракет

Відповідаючи на питання, чи брали участь в атаці «Калібри», які розташовані на кораблях ЧФ РФ в Чорному морі, Гуменюк зазначила, що ворог їх не використовував.

«Ворог провів ротацію ракетоносіїв. До сьогодні чергували в Чорному морі три надводних ракетоносії, і загальний, готовий до використання, боєзапас ракет «Калібр» складав 24 ракети. Вночі відбулася заміна: один із фрегатів зайшов у пункти базування, а замість нього до угруповання приєднався підводний ракетоносій. Це підводний човен, на ньому ракет удвічі менше, ніж на фрегаті, і тому запас загальний став 20 ракет, але рівень ракетної небезпеки при цьому не зменшився. Тому що під час такої масованої ракетної атаки з використанням ракет повітряного базування абсолютно не виключалось використання «Калібрів». Хоча в минулу атаку 29 грудня ворог також вивів на чергування ракетоносії, але до участі в атаці їх не застосовував. Цього разу ситуація повторилась, при тому що сили ППО були зосереджені в тому числі і на реагуванні на морські напрямки. Однак усе ж незастосування ворогом «Калібрів» може свідчити про тактику такого заспокоєння, коли звичність їх присутності буде сприйнята як відсутність загрози. Тобто довго ракетоносіїв не було на чергуванні зовсім, тепер вони є, і ми бачимо, що не використовуються. Можливо, це для того, аби приспати нашу пильність», - наголосила Гуменюк.

Відповідаючи на питання, як часто ворог вдаватиметься до аналогічних атак, речниця зазначила, що «ГУР МО кілька місяців тому говорило про те, що ворог зосередив до 900 ракет різного класу: і Х-22, Х-32, які вони вдосконалили, і Х-101, як основний потенціал ракет повітряного базування, і Х-31, які протидіють радіолокаційно, тобто зосереджені на знищенні систем ППО. Також ми говорили про накопичення «Калібрів», але тут складнощі є з їх логістикою, оскільки ракетоносії перебазовані в Новоросійськ, а логістика забезпечення і завантаження «Калібрів» залишається в Севастополі, і перемістити її так же легко, як самі ракетоносії, ворогу не вдається. Тому вони залишаються в певній залежності заходу в севастопольські бухти для обслуговування і перезаряджання, що також може впливати на інтенсивність використання ракет типу «Калібр» у таких атаках», - пояснила речниця.

Читайте також: Росія тримає у Чорному морі п'ять кораблів, три з них - носії «Калібрів»

Водночас Гуменюк не виключила, що «Калібри» можуть бути задіяні в наступних атаках, які ворог планує на найближчий час.

«Можливо, вони будуть задіяні в наступних атаках, які неминуче ворог планує на погіршення погодних умов, коли в найближчі дні очікується у нас похолодання і мінусова температура практично по всій території України. Ми говорили про те, що ворог може в цей момент завдати ударів по енергетиці країни, оскільки практика блекаутів, яку вони поклали в основу своїх терористичних атак, їм усе-таки зайшла», - наголосила Гуменюк.

У ніч проти 2 січня 2024 року ворог повторив масовану атаку засобами повітряного нападу різних типів, як це було кілька днів тому - 29 грудня 2023 року. Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії з підрозділами Сил оборони України знищено 72 повітряні цілі: 10 із 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал»; 59 із 70 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55; 3 із 3 крилатих ракет «Калібр».

Раніше протиповітряною обороною було знищено усі 35 ворожих ударних БпЛА «Shahed-136/131».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-