В Україні 18 тисяч кілометрів звільнених територій не становлять мінної загрози - Міноборони

В Україні 18 тисяч кілометрів звільнених територій не становлять мінної загрози - Міноборони

Укрінформ
Цьогоріч, завдяки роботі операторів протимінної діяльності, 18 тисяч квадратних кілометрів звільнених територій України визнали такими, що не становлять загроз з точки зору мінної безпеки. Ця площа становить 10% від попередньої оцінки забруднення.

Про це йшлося на підсумковому засіданні Національного органу з питань протимінної діяльності (НОПМД), передає Укрінформ із посиланням на Міноборони.

“18 тисяч квадратних кілометрів території визначено такими, що не містять доказів забруднення. Тобто, враховуючи проведені заходи нетехнічного обстеження у 2023 році, площу територій, які потенційно забруднені, на сьогодні вдалось зменшити до 156 тисяч квадратних кілометрів”, – зазначив начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони, керівник секретаріату НОПМД полковник Руслан Берегуля.

Нетехнічне обстеження - це робота зі збору та аналізу даних про наявність, тип, розподіл мін та вибухонебезпечних залишків війни для ідентифікації небезпечних територій, щодо яких необхідне проведення подальшого розмінування.

Загалом цього року таким обстеженням охопили 115 територіальних громад сумарною площею понад 50 тисяч кв. км.

Берегуля також повідомив, що цього року підрозділи розмінування служб, які перебувають у безпосередньому підпорядкуванні міністерства, в рамках оперативного реагування перевірили та очистили від вибухонебезпечних предметів 1300 кв. км звільнених територій.

Водночас ідентифіковано 1883 забруднених вибухонебезпечними предметами ділянки.

Також у 2023 році розміновано: 4 512 кілометрів автомобільних доріг, 1 064 км ліній електропередач, 2 464 кілометри залізничних колій.

Загалом на територіях, про які йдеться, фахівці вилучили та знешкодили майже 275 тисяч вибухонебезпечних предметів – зокрема артилерійські та реактивні снаряди, протитанкові та протипіхотні міни.

Читайте також: Потрібно створити альянс держав, які будуть опікуватися розмінуванням України - експерт

"За цей рік зроблено дуже багато. Ми навчились працювати разом. До кінця першого кварталу плануємо виконати всі заявлені нами зобов’язання. По-перше, набрати ті спроможності, які нам необхідні для очищення наших земель. По-друге, забезпечити тісну взаємодію та усунення всієї проблематики, щодо наших партнерів, які хочуть зайти, як неурядові оператори з інших країн. По-третє, ми повинні мати чітку координацію нашої діяльності. Якщо ці всі питання вирішимо – ми виконаємо у встановлені строки, те що пообіцяли керівництву держави, а в першу чергу людям, які хочуть повернутись на свою землю і жити спокійно та безпечно”, – підсумував перший заступник Міноборони генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

У планах на 2024 рік: нетехнічне обстеження 40 тисяч кв. км. на території 59 об’єднаних територіальних громад у звільнених областях та безпосередні заходи з гуманітарного розмінування на 239 ділянках загальною площею 937 га.

За словами Берегулі, роботи проводитимуть поза межами 20-кілометрової зони від лінії бойового зіткнення. До виконання залучать сертифікованих операторів протимінної діяльності - як урядових, так і неурядових.

Як нагадали у Міноборони, початково площу потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами звільнених територій в Україні оцінювали в 174 тисяч кв. км.

Як повідомляв Укрінформ, з початку року завдяки роботі піротехнічних підрозділів державних органів та неурядових операторів українським аграріям повернуто у використання вже понад 200 тисяч гектарів земель сільгоспризначення, запланованих до першочергового обстеження та розмінування.

Фото: Міноборони

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-