Німецькі слідчі ідентифікували військових РФ, які обстрілювали Гостомель

Німецькі слідчі ідентифікували військових РФ, які обстрілювали Гостомель

Укрінформ
Німецьке правосуддя у своєму першому розслідуванні конкретного воєнного злочину в Україні встановило російських військових, причетних до обстрілів Гостомеля Київської області.

Про це інформаційному агентству dpa повідомив міністр юстиції ФРН Марко Бушманн, передає Укрінформ.

«Підозрюваних у стрільбі та відповідальних офіцерів уже ідентифіковано», — сказав міністр.

Провадження, розпочаті в середині липня, стосуються прицільних обстрілів військовослужбовцями російської армії мирних жителів, які намагалися врятуватися від загарбників. Інцидент, про який йдеться в цьому розслідуванні, стався в Гостомелі, де російські війська обстріляли та поранили мирних жителів, у тому числі особу з німецьким громадянством.

«Якщо ми затримаємо злочинця, ми висунемо звинувачення… І якщо в руки України або іншої країни, з якою ми співпрацюємо, потраплять ці люди, ми надамо докази таким чином, щоб там можна було успішно висунути звинувачення», — пояснив Бушманн.

Німецька влада звернулась українською, російською та англійською мовами до свідків, насамперед тих, хто наразі перебуває в Німеччині, щоб переконати їх поділитися своїм досвідом із поліцією. Також був задіяний персонал, навчений спілкуватися з травмованими людьми.

Перед відкриттям цього конкретного розслідування Федеральна прокуратура вже ініціювала так зване структурне розслідування ймовірних воєнних злочинів під час російської загарбницької війни проти України в березні 2022 року. Мета полягає в тому, щоб спочатку отримати докази без конкретних підозрюваних, наприклад, шляхом опитування свідків, які знайшли притулок у Німеччині. Подібний підхід було використано щодо воєнних злочинів у Сирії, після чого було винесено кілька вироків.

Читайте також: Російського генерала в Україні судитимуть за жорстоке поводження із жителями Гостомеля

Як повідомляв Укрінформ, у Гостомелі Київської області Національна поліція відкрила штаб документування воєнних злочинів росіян.

За словами речниці поліції Київщини Яни Єрмоленко, правоохоронцями Київщини після звільнення області виявлено 1377 вбитих та загиблих громадян. Також встановлено 15 місць масових поховань, з яких ексгумовано 180 тіл місцевих жителів. Найбільше «братських могил» було виявлено в Бучанському районі - 12, в яких виявлено 169 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-