Пам’яті командира артилеристів, майора Сергія Кузнєва

Пам’яті командира артилеристів, майора Сергія Кузнєва

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він завжди посміхався та казав: "Дивіться на світлий бік життя"

Сергій Кузнєв загинув 3 листопада 2023 року на Запоріжжі, коли росіяни вдарили “Іскандером” по селу, де зібрали найуспішніших артилеристів бригади. Він виконував наказ: привіз своїх найкращих бійців для нагородження.

За тиждень після трагедії чоловіка проводжав в останню путь весь Ужгород - рідні, друзі, побратими. Військовий був у рідному місті людиною-легендою: після повернення з АТО активно волонтерив, запустив проєкт із соціаліазції військових та їхніх родин, і ще один, в рамках якого “літав” дроном над Закарпаттям, а тоді ділився світлинами з висоти. 

В пам'ять про Сергія в місті організували акцію пам’яті - в пекарнях від його імені роздавали хліб. Поховали майора на Алеї слави в Ужгороді. У нього залишилася дружина та донька, старенька мати.

Сергій мав позивний “Mr. Дрон”. Зараз волонтери купують дрони та називають їх на його честь: мукачівський волонтер Максим Адаменко організував збір на дрон, який назвали "Сергій Кузнєв”. Він наразі виконує бойові завдання на фронті, нищить ворогів - і у такий спосіб захищає свою землю від росіян.

Сергій народився у сім’ї військовослужбовця, жив у Криму, згодом навчався у Військовому інституті сухопутних військ в Одесі. Переїхав до Ужгорода наприкінці 1990-х років, коли проходив службу в гірсько-піхотному батальйоні. На момент початку російсько-української війни у 2014 році був офіцером запасу. Коли почалась АТО, кинув бізнес та поїхав на східний фронт. Пройшов один із найважчих періодів початку війни - Дебальцевський котел взимку 2015 року.

Після демобілізації чоловік долучився до команди Міністерства у справах ветеранів України, був представником структури на Закарпатті. Координував проєкт переорієнтації ветеранів та членів їхніх родин - вчив їх будувати туристичний бізнес. Також Сергій створював позитивний імідж Закарпаття - в рамках свого проєкту “НадКарпаття” показував та розповідав про красу рідного краю.

З перших днів повномасштабного вторгнення долучився до Сил оборони, у складі 128-ї Закарпатської гірсько-штурмової бригади брав участь у визволенні Херсона, захищав Бахмут. 

Волонтерка Руху підтримки закарпатських військових Галина Ярцева, згадуючи Сергія, каже, що їхній команді досі складно прийняти загибель друга.

“Місяць, як тебе вбила ворожа ракета! Місяць у нашому барлозі щоранку ми запалювали свічку, аби підсвітити твоїй душі шлях в обійми Бога! Місяць, в який щодня я відкидаю думку, що тебе нема і не буде в нашому житті! Твого сміху, порад, наших розмов, ідей, твоєї підтримки і віри в найкраще, твого оптимізму!

Сьогодні я хочу згадати нашу передостанню зустріч. Ми говорили про нестачу людей на фронті, про потреби у зброї. І ти розповів про хлопчину, якого дуже хотів витягнути з піхоти у свій підрозділ. Ти писав запити на нього, пояснював його кваліфікацію, але стукав у глуху стіну. А хлопець чекав. А потім його відправили на завдання, і чекав його уже ти. На цих словах ти заплакав. Реально. Повні очі сліз. Я стояла, прибита до підлоги і не знаходила слів підтримки. Твій хлопець не вийшов на зв’язок на момент нашої зустрічі. Безвісти зник. І ти мучив себе болем, що не зміг його витягти… Дорогий Сергію, мені дуже складно прийняти твою загибель. Я теж буду змушена колись це зробити. Почну, напевно, завтра. Віднесу твій портрет і свічку з офіса, що майже догоріла, тобі на могилу. Спасибі, що був яскравим променем у нашому житті! Спасибі, що був нашим мотивуючим ведмедем!” - написала Галина.

Інша волонтерка, журналістка Олександра Артюхіна, згадує телеефір, на якому Сергій переконав її в доречності знаку вдячності військовим - прикладеної до грудей долоні зі словами чи думкою «Завдяки тобі». 

"Тоді, у 2019-му, до Дня незалежності Києвом пройшов Парад ветеранів… і це було так щемко і так тепло. Сергій розповідає, що через зайнятість не встиг туди, на парад. Він з усмішкою розповідав, як побратими «уперли» ворожий танк і на ньому приїхали на позиції в 2014-му. І що далеко не все хочеться пригадувати з того, що відбувається на війні. Сергій з такою гордістю розповідав про побратимів, з усвідомленням описував, як клята війна впливає на психіку (коли навіть найміцніші відчувають її гидкі щупальця). І яке в нього є бачення адаптації військових у мирному житті. А ще у інтервʼю Сергій розказував про ветеранську ініціативу на Кальварії (цвинтар в Ужгороді. - ред.) - флагштоки з жовто-блакитними стягами на могилах полеглих із 2014-го воїнів… Хіба ми могли подумати, що на могилі Сергія буде такий стяг?.. Усвідомлення бʼє батогом, водночас, серце досі не вірить. Мозок дає блок на сприйняття інформації. «Завдяки тобі», Сергію. Ця усмішка, позитив і завжди - думки про інших.

Його добре світло назавжди грітиме кожного, хто знав Сергія Кузнєва, кожного, кого бодай якось торкнувся його промінчик”, - ділиться спогадами Олександра.

"Професор з окопів" Федір Шандор пригадує, що познайомився із Сергієм досить специфічно: “Подзвонив мені якось мужчина, сказав, що його звати Сергій Кузнєв і він хотів би зі мною зустрітися щодо питання перекваліфікації колишніх військовослужбовців. Ми почали співпрацювати, бо організатори проєкту «Україна-Норвегія» хотіли, щоб саме я викладав курс ветеранам і родинам військовослужбовців. Через місяць ми почали набір на цей проєкт, який став дуже відомим, об’єднав родини, здружив багатьох людей. Це був, можна сказати, сімейний клуб, до якого долучилися 8 наборів учасників. Сергій був серцем і душею цієї компанії, опікувався учасниками проєкту, як малими дітьми. Уроки, які дав мені у спілкуванні з військовослужбовцями Сергій Кузнєв, я так і називаю – уроки Кузнєва. 

Коли почалася повномасштабна війна і я пішов до армії, вони дуже мені допомогли інтегруватися в нове для мене середовище, допомогли у спілкуванні з військовослужбовцями, бо, як би то не було, цивільне життя і військове життя – це дві великі різниці. Ми зі Сергієм час від часу зустрічалися в Запорізькій області, в місті Вільнянськ. Сергій казав, які потрібні специфічні засоби їхньому підрозділу. Останнім замовленням його були зарядні станції EcoFlow для хлопців. І от EcoFlow їде, а Сергія немає…” - зауважив Федір Шандор.

За словами Шандора, побратими Сергія продовжать його проєкт “НадКарпаття”: він планував відзняти з висоти всі культурно-історичні об’єкти області.

Також його товариші планують допомагати сім’ї Сергія утримувати сад, про який він так мріяв і який заклав лише за тиждень до своєї загибелі.

“Я думаю, що це буде взірцевий сад, який надихатиме багатьох військовослужбовців, котрі повернуться додому після нашої Перемоги”, - вважає Федір Шандор.

Світла пам’ять Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Сергій Кузнєв та з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-