Кремль витратив на «правильних» політологів щонайменше $53 мільйони

Кремль витратив на «правильних» політологів щонайменше $53 мільйони

Розслідування
Укрінформ
Російські держкомпанії витратили щонайменше 4,8 мільярда рублів ($53 млн) за кілька років, оплачуючи позитивні відгуки прокремлівських експертів.

Як передає Укрінформ, про це розповідається в розслідуванні видання "Проект".

У ньому йдеться про роботу політологів, експертів, які беруть участь в організованих Кремлем заходах, «дискусійних клубах» та на державному телебаченні. Багато хто з них отримує гроші від структур, які формально укладають з ними контракти на підготовку доповідей та аналітики. Неформально одержувачі грошей мають давати ЗМІ правильні з погляду Кремля коментарі.

В якості прикладу наводяться три структури: Експертний інститут соціальних досліджень (ЕІСД), Фонд розвитку громадянського суспільства (ФОРГС), а також маловідома, проте важлива компанія «Да Тим» (підрядник ЕІСД та кремлівського Інституту розвитку інтернету).

Наприклад ЕІСД отримав у 2018 році 1,25 млрд рублів від «Техснабекспорту» (підконтрольна «Росатому» структура, яку заступник голови АП РФ Сергій Кирієнко очолював до роботи в Кремлі), «Русгідро» та банку ВТБ. У 2019 році - 1,2 млрд від «Русгідро», Всеросійського банку розвитку регіонів, «Транснафти» і ВТБ.

Бюджет ФОРГС - менше, ніж у ЕІСД: у 2018 році він отримав 853 млн рублів, у 2020 - 350 млн, у 2021 - 460 млн. Ці гроші переводять ті ж таки «Техснабекспорт», «Транснафта» і Всеросійський банк розвитку регіонів (дочка «Роснафти»), а також неофіційні фонди «Єдиної Росії».

Третю компанію, «Да Тим», також фінансує Кремль. Особливо активно їй допомагають проєкти, пов'язані із Сергієм Кирієнком. Так, у 2021 році «Да Тим» отримав не менше 200 млн рублів від ЕІСД та інших пов'язаних з Кирієнком проєктів, РЖД та телекомпанії «Петербург» (контролюється холдингом близького до Путіна олігарха Юрія Ковальчука). У 2022 році – близько 500 млн рублів від ще однієї кремлівської структури – Інституту розвитку інтернету, – а також від РЖД та телекомпанії «Петербург».

Таким чином лише ці три структури за вибіркою по окремих роках отримали від держкомпаній РФ суму, що перевищує 4,8 млрд рублів.

Після підписання документів з експертами ті потрапляють до списків, які Кремль спускає підконтрольним ЗМІ для використання. Працівникам медіа слід звертатися до таких людей, коли вони висвітлюють важливі політичні теми.

Видання наводить й інші способи фінансування або заохочення близьких до влади експертів.

Читайте також: Росія активно створює фейкові Телеграм-канали українських бригад і батальйонів - ЦПД

Як повідомляв Укрінформ, Росія для пропаганди на окупованих територіях тільки в 2023 році використала там понад три тисячі так званих волонтерів з РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-