Битва за Україну. День шістсот шістдесят четвертий

Битва за Україну. День шістсот шістдесят четвертий

Укрінформ
Сили оборони знищили ще 1140 російських військових і 15 танків. Президент України провів підсумкову пресконференцію, яка стала третьою від початку Великої війни  

Битва за Україну. День шістсот шістдесят четвертий. Ми зібрали для вас інформацію про шістсот шістдесят четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Підсумкова пресконференція Президента України Володимира Зеленського

- Сьогодні, 19 грудня, Володимир Зеленський проводить велику пресконференцію за підсумками 2023 року. У ній взяли участь щонайменше 100 медіа – Сергій Никифоров, речник президента.

- Головне:

  • Військові на одній з останніх ставок пропонували мобілізувати додатково ще 450-500 тисяч людей, але наразі це питання допрацьовується
  • Головний здобуток нашої держави – це «збережений жовто-блакитний прапор в нашій державі». Другий важливий здобуток – це історична перемога європейськості нашої держави і наближення до справедливості. 
  • Те, що відбувається з посиленням ППО – це дуже важливо…Кілька нових систем Patriot будуть в Україні, захищати нашу державу взимку.
  • Я впевнений, США нас не зрадять. Те, що про ми домовились, буде виконано повністю. Що стосується ЄС — великі ставки були, грали всі на великих ставках. Ми досягли однієї перемоги. Щодо 50 мільярдів — я впевнений, ми все це вже досягли, питання зараз якогось відповідного часу
  • Жодного результату Росія не досягла за цей рік. Я кажу про 2023 рік. Жодної з цілей...
  • Чи закінчиться війна у 2024 році? Ніхто не знає відповіді. Партнери не підведуть з довгостроковою допомогою.
  • Якщо я позбавлюсь своєї команди, а вона у мене невелика – 5-6 менеджерів, то ми стаємо слабкіші. Менше буде ППО, менше допомоги. Не можу дозволити цього собі.

ЦИТАТИ ДНЯ

Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому: «На відміну від дій росіян в Україні, ізраїльтяни не роблять вбивства, тортури й зґвалтування цивільного населення в Газі метою війни…Те, що робить Путін – не є доречним порівнянням (з діями Ізраїлю). Катування, зґвалтування, вбивства цивільних, руйнування цивільної інфраструктури – все це закладено в план війни Путіна».

Ігор Терехов, Харківський міський голова (прокоментував матеріал німецького таблоїду Bild про наміри РФ до кінця 2026 року окупувати Харків): «Харків ніхто і ніколи не здасть! Ворог не має жодних шансів на успіх у своїх планах. Це було чітко зрозуміло ще у 2014 році, а потім це остаточно підтвердив 2022 рік».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Україна нарощує виробництво дронів-камікадзе, а також планує виробляти на своїй території 155-мм боєприпаси в кількості, яка зможе покрити різницю між потребою й допомогою, наданою партнерами – Міноборони.

- На Куп‘янському, Лиманському та Бахмутському напрямках тривають наступальні дії рвашистів. На всіх трьох напрямках українські війська тримають оборону та знищують ворога – Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ. На Бахмутському напрямку мета ворога – це наступ на населений пункт Часів Яр. На Лиманському напрямку російські війська перейшли до постійних атак позицій українських військ в напрямках Макіївки та Тернів. Ведуться бойові дії на Сіверському напрямку. Не припиняються щоденні штурмові дії російських військ в районі Синьківки з метою її захоплення та створення плацдарму для подальшого наступу на місто Куп’янськ.

- В операційній зоні ОСУВ «Таврія» протягом доби знищено 560 окупантів та 11 одиниць російської техніки – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- У зоні відповідальності Сил оборони півдня ворог веде спостереження, не припиняє тиснути артилерійськими обстрілами. Застосовує ударні та розвідувальні дрони. Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра, завдаючи вогневого ураження ворогу, який час від часу вдається до штурмових дій, але отримує гідну відсіч – ОК «Південь».

- У Луганській області росіяни декілька разів намагалися йти в наступ поблизу Макіївки, але усі їхні атаки зупинили Сили оборони – ОВА.

- Українські військові у Запорізькій області, стикнулися із новою загрозою – використанням окупантами отруйного газу. Росіяни скидають в окопи українських військових отруйний газ – CNN.

- Нестача боєприпасів може змусити ЗСУ більш жорстко визначати пріоритетність ділянок фронту – ISW.

- На Куп’янському напрямку в багатьох підрозділах російської армії зафіксований спалах вірусного захворювання, відомого як «мишача лихоманка» – розвідка.

***

- У Нікопольському районі Дніпропетровської області запроваджується світломаскування в режимі повного затемнення – розпорядження, підписане начальником Нікопольської РВА.

- Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської та Харківської областей 1 людина загинула, 1 отримала поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Diia Summit у Києві

- Президент Зеленський під час виступу на саміті сказав:

  • В умовах повномасштабного вторгнення РФ на територію України цифрові сервіси довели свою надійність. На сьогодні в застосунку доступні понад 130 онлайн-сервісів.
  • Цього тижня в застосунку «Дія» стартує послуга, що дозволить в межах програми «єВідновлення» обміняти житлові сертифікати на житло.
  • В застосунку «Дія» запрацює нова онлайн-послуга, що дозволить купити та продати авто через смартфон.

- Перша леді Олена Зеленська наголошує на важливості міжнародного медичного партнерства для України, особливо в умовах війни задля порятунку якомога більшої кількості людей – сайт президента.

- Сполучені Штати виділять 150 млн доларів упродовж п’яти років на подальшу цифрову трансформацію України – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

- Мінцифри презентувало нову послугу для бізнесу під назвою єПідприємець; тепер українці зможуть отримати сервіси, необхідні для ведення бізнесу, за однією заявою – Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр.

- Наразі триває підготовчий етап для проведення електронного перепису населення, наступного року він ще не проводитиметься – Михайло Федоров.

- Міністерство цифрової трансформації готує до запуску у 2024 році нові сервіси – освітній застосунок «Мрія», єРезидентство, єНотаріат – Михайло Федоров.

***

- Міністр оборони Рустем Умєров на зустрічі з помічником державного секретаря США Джеймсом О’Браєном наголосив, що Україна готова інвестувати у спільні оборонні підприємства – пресслужба Міноборони.

- Інформаційні матеріали Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» – релізи, тижневі й місячні звіти про діяльність, а також блоги і статті генерального директора інформагентства Олексія Мацуки – відсьогодні можна читати на онлайн-платформі Substack. Щоб отримувати матеріали Укрінформу, потрібно підписатися на ресурс – Укрінформ.

- У Києві на час ремонтних робіт «синьої» гілки метро продовжено перекриття руху правою смугою проїжджої частини з бульвару Миколи Міхновського до проспекту Валерія Лобановського, орієнтовно до 11 червня 2024 року – КМДА. Зміни пов’язані з просіданням ґрунту поблизу станції метро «Деміївська». Заплановані на наступний рік роботи для підсилення опор мосту Метро в Києві на роботу столичного метрополітену не вплинуть – «червона» гілка продовжить працювати у штатному режимі.

- Уряд призначив Віктора Смаля головою Державного агентства лісових ресурсів України – рішення уряду.

- Компанія «Київстар» станом на ранок 19 грудня відновила швидкісний мобільний інтернет в метрополітені Києва, а раніше мобільний інтернет було відновлено в метро Харкова – сайт компанії.

- Заступник голови Нацполіції Дмитро Тишлек подав у відставку – пресслужба Нацполіції України. Видання Bihus.Info оприлюднило розслідування про те, що дружина заступника голови Нацполіції Дмитра Тишлека станом на літо цього року не позбулася російського паспорта, а він користується нерухомістю та автомобілем родини партнера очільника ростовського кримінального угруповання.

- Поліція Одеської області відкрила кримінальне провадження за фактом встановлення вдома в народного депутата Олексія Гончаренка пристрою для прослуховування – пресслужба Нацполіції.

- Глобальний фонд виділяє Україні 165 млн доларів безповоротної фінансової допомоги на програми 2024-2026 років у сфері протидії ВІЛ і туберкульозу – МОЗ.

***

- Суд у Великій Британії визнав рішення Гаазького арбітражу щодо компенсації Групі Нафтогаз 5 млрд доларів за захоплені Росією активи в Криму у 2014 році – НАК «Нафтогаз України».

- Блокада окремих наземних пунктів пропуску через західні кордони України зумовила втрати експорту в листопаді в сумі 160 млн дол. та зниження імпорту на 700 млн дол. – НБУ.

- З Міжнародного аеропорту «Бориспіль» 19 грудня близько 9 ранку був виконаний технічний перегін повітряного судна Boeing 777-300 авіакомпанії Skyline Express, це вже четвертий успішний перегін повітряного судна з початку повномасштабної війни – Міжнародний аеропорт «Бориспіль».

- За час дії угоди про вантажні перевезення між Україною та ЄС, так званого транспортного безвізу, рух товарів автошляхами з України з ЄС і навпаки зріс на понад 40% – Олександр Кубраков, віцепрем'єр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

- «Укрнафта» із квітня 2023 року заощадила 25 млн грн за рахунок використання власної ліцензії постачальника електроенергії – пресслужба компанії.

- Українським морським коридором вже експортували понад 10 мільйонів тонн вантажів – Олександр Кубраков.

- АТ «Укрзалізниця» впроваджує єдине цифрове вікно для роботи клієнтів з вантажних перевезень «е-Портал УЗ-Карго» – пресслужба компанії.

- АТ «Укргазвидобування» запустило дві свердловини із сумарним добовим дебетом понад 200 тис. кубометрів газу на добу – Група Нафтогаз.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Найближчими тижнями Україна і Велика Британія планують підписати 10-річний пакт про безпеку, в межах якого Британія використає свій військово-морський досвід, щоб допомогти Україні контролювати Чорне море – The Telegraph.

- Європейська рада оприлюднила деталі ухваленого напередодні 12-го пакета санкцій проти РФ: нові обмежувальні заходи поширюються на 61 особу та 86 російських установ – сайт Євроради.

- Обидві палати парламенту Швейцарії погодилися дозволити уряду країни відступати від попередніх обмежень у питанні експорту військової техніки у виняткових випадках – Swissinfo.

- Рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалила збільшення капіталу на 4 мільярди євро, що дозволить банку подвоїти інвестиції в Україну. Рішення набере чинності 31 грудня 2024 року – Reuters.

- Суд Любліна у вівторок, 19 грудня, визнав 14 громадян Росії, Білорусі та України винними в підготовці диверсій на користь Москви у складі шпигунського угруповання – AFP.

- Президент Польщі Анджей Дуда 20 грудня скликає засідання Ради національної оборони Польщі на тему України, в якому вперше візьмуть участь новий прем’єр Дональд Туск та члени його уряду – Яцек Сєвєра, голова Бюро національної безпеки (BBN) РП .

- Кабінет міністрів Італії у вівторок ухвалив закон, яким продовжується постачання в Україну до кінця 2024 року «засобів, матеріалів та обладнання» для підтримки військових зусиль проти Росії – Ansa.

- На заблокованому пункті пропуску «Дорогуськ – Ягодин» на кордоні з Польщею в бік України пропускають по кілька вантажівок за годину – Андрій Демченко, речник ДПСУ. У чергах на кордоні з Польщею на вʼїзд в Україну очікують понад 3300 вантажівок.

- США оголосили про початок спецоперації під назвою «Prosperity Guardian» для захисту судноплавства у Червоному морі – Ллойд Остін, очільник Пентагону. Операція «Prosperity Guardian» об'єднує декілька країн, зокрема, Велику Британію, Бахрейн, Канаду, Францію, Італію, Нідерланди, Норвегію, Сейшельські острови та Іспанію для спільного розв'язання проблем безпеки у південній частині Червоного моря та Аденської затоки.

- Сполучені Штати координують тиск санкцій на Росію з партнерами в Європейському Союзі, G7, а також з іншими країнами, та мають намір посилювати тиск на Путіна й переслідувати всіх, хто допомагає йому – Метью Міллер, речник Державного департаменту США

- Щонайменше 116, за іншими даними 118, людей загинули і сотні дістали поранення в результаті землетрусу на північному заході Китаю; рятувальні команди продовжують пошук людей під завалами при мінусовій температурі – CNN.

ВОРОГ

- Путін під час виступу на колегії Міноборони РФ заявив, що не відмовиться від так званих цілей війни проти України – росЗМІ. Путін поскаржився, що Захід «передає противнику розвіддані в режимі реального часу, озброєння» і веде гібридну війну проти Росії.

- Путін у вівторок 19 грудня на колегії Міноборони РФ за участю очільника відомства Сергія Шойгу заявив, що війна в Україні виявила «проблеми» і виклав плани щодо подальшого озброєння та модернізації армії загарбників – росЗМІ. Росіянам треба серйозно збільшити випуск і постачання високоточних снарядів, безпілотників різних типів, російську армію необхідно оснащувати, зокрема, технікою на основі штучного інтелекту і нових фізичних принципів.

- Прес-секретар Путіна Пєсков сказав: «Що стосується російських алмазів, то це було прогнозовано, до цього готувалися. Не думаю, що відсутні якісь варіанти обходу цих санкцій. Вони є, вони будуть реалізовані» – росЗМІ.

- В аеропортах «Домодєдово», «Внуково» та «Жуковський» у Москві ввели план «Ковьор» (який запроваджують за наказом військових у зв'язку з можливою роботою ППО – ред.). Усі повітряні судна направили до Шереметьєво – Телеграм-канал Astra. Пізніше мер Москви Сергій Собянін заявив, що «силами ППО в Одинцовському міському окрузі (на захід від Москви – ред.) відбито атаку безпілотника».

- До МЗС Росії 19 грудня викликали посла Фінляндії в Москві, якому заявили, що російська сторона «не залишить без відповіді» нарощування військового потенціалу НАТО на кордоні з РФ – заява офіційної представниці МЗС Росії Марії Захарової. Вона сказала, що фінська влада понесе відповідальність за «перетворення зони добросусідства в цьому регіоні на зону можливої конфронтації».

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-