Пам'яті поета Іллі Чернілевського

Пам'яті поета Іллі Чернілевського

Хвилина мовчання
Укрінформ
Збірка віршів талановитого автора побачила світ за півтора роки після його загибелі

Ілля Чернілевський на початку повномасштабного вторгнення добровольцем пішов до військкомату. Його не хотіли брати, бо не мав досвіду служби. За фахом - режисер кіно і телебачення, за покликанням - поет, співак, бард... Понад 10 років він перекладав пісні для багатьох серіалів і фільмів студій Disney, Universal, Sony, Netflix, писав власні вірші, грав на гітарі й фортепіано.

Та його не спинили відмови, хлопець знав, що захищатиме Батьківщину від агресора, - і домігся свого. Спочатку записався до загону тероборони, а вже на початку березня 2022 року Ілля став до лав ЗСУ.

“Перечитую вірші сина - і бачу, як мучила його тема війни, як він страждав і докоряв собі, що він не на фронті, коли там гинуть наші воїни. Тому, коли почалася повномасштабка, він просто полетів туди, це було справою честі. Ніхто б не зупинив його від цього кроку”, - через кілька місяців після загибелі Іллі написала його мама Ольга.

Хлопець служив у 110-й бригаді. Воював - і продовжував писати.

...Цей дивний настрой. Цей спокій у серці,

Що тільки сильніше росте в небезпеці

Чуття, що я там, де хотів і де мушу.

Життя, що шугнуло патроном в калюжу

Життя, яке кожен із нас ще не виборов

Життя, що спростовує звичні нам виміри

Надія у квіточці на бездоріжжі

Думки, що поставив я на запобіжник

Приціл, що шукає пожадливо цятку.

Ми знов переможемо.

Я обіцяю.

Загинув 30-річний воїн на Донеччині, біля селища Кам’янка Покровського району внаслідок ворожого мінометного обстрілу. За жахливим рішенням долі, смерть Іллі настала у день народження його мами.

"Ми розмовляли з Іллею шостого. І звичайно, я чекала його дзвінка сьомого травня. А він уже загинув вранці", - з болем згадує пані Ольга.

Евакуювати тіло Іллі з місця загибелі так і не вдалося. Там, біля Авдіївки, тривають запеклі бої.

Але цьогоріч на Вінничині, у селі Буша з'явився мурал з обличчям поета-воїна. На прохання пані Ольги портрет її сина написала мисткиня Ярослава Овчаренко. Будинок з муралом розташований біля музею ткацтва, там часто бувають туристи.

"Тепер портрет Іллі на моїй хатині у мальовничій Буші, місці, яке Ілля дуже любив. Це пам'ять. Нагадування усім, завдяки кому ми живі, дихаємо, відпочиваємо. І хоч часом здається, що війна десь далеко, насправді це тому, що тисячі таких воїнів не дозволили орді захопити всю Україну", - написала пані Ольга.

А 16 листопада 2023 року у київському Будинку кіно презентували збірку віршів "Я птах між тенет..." До книги увійшли 38 поезій періоду 2017–2022 років, а також спогади друзів, рідних і вірш батька, Станіслава Чернілевського, присвячений сину.

Ще один твір Іллі став піснею.

“Прийшла війна... Гортаючи стрічку ФБ, я побачив: «В бою під Авдіївкою загинув молодий і дуже талановитий український поет Ілля Чернілевський. Подивіться в ці очі, прочитайте ці вірші. Вічна пам'ять...». Лють і біль заволоділи мною, та прийшло тверде розуміння, що я повинен зробити на ці вірші пісню на честь та пам’ять Іллі та всіх українських героїв в його образі. Дізнався, що Ілля добровольцем пішов захищати мене та вас від східного сусіда, який одягнув одежу смерті. Ілля обрав шлях воїна, щоб захистити нас від російської орди”, - написав Віталій Пономаренко, який поклав вірш на музику і назвав пісню "Завірюха".

І палець правиці кільце обійма

Так міцно, неначе дитину матуся

І чуючи залпи свинячих гармат

Кажу собі впевнено:

Я повернуся.

Вічна пам'ять Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Ілля Чернілевський, Фейсбук-сторінка Olha Chernilevska, Фейсбук-сторінка Володимир Коскін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-