Пам'яті актора та військового Василя Кухарського

Пам'яті актора та військового Василя Кухарського

Хвилина мовчання
Укрінформ
Попри свою міцну статуру, густу бороду і суворий погляд він був невиправним добряком

Василь Кухарський народився 2 грудня 1981 року в Житомирі. 

У 2001 році він закінчив диригентсько-хоровий відділ Житомирського музичного училища імені Віктора Косенка за спеціальністю – керівник хору, диригент, вчитель музики. А вже згодом вступив у Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого на омріяну спеціальність актора. Керівником його курсу була відома українська актриса та Народна артистка України Валентина Зимня.

"Коли ми вступили в Театральний на курс до Зимньої Валентини Іванівни, то пам'ять і враження про попередній курс ще були дуже яскравими, тому що і курс був яскравим. Були там безперечні зірки.І одним з найяскравіших був Василь Кухарський. Вперше я зустріла його, з гітарою, на кухні в гуртожитку. І де б я не зустрічала його потім: на сцені у виставах, з мікрофоном на концертах, з гітарою в руках на домашніх квартирниках, на екранах кінотеатрів чи в телевізорі, - він був з тих, від кого око не відведеш...

Магнетичний, темпераментний чоловік, прекрасний, грамотний, технічній актор, один з найкращих серед свого покоління. Харизматичний, теплий, запальний, чудовий, уважний партнер на сцені. Прекрасна, порядна людина в житті...", - згадує однокурсниця Олена Грицай.

Після отримання вищої освіти Василь почав служити у Київському театрі “Ательє 16”, де грав ролі у п’єсах Шекспіра, Вайльда, Брехта та інших драматургів.

З 2008 року Василь став актором Київського академічного драматичного театру на Подолі, в якому виступав 15 років. Грав у таких виставах: “Сто тисяч”, “Льовушка”, “Механічний апельсин”, “Ножиці”, “Приворотне зілля”.

Окрім театру, актор знімався в кіно. Василь виконав десятки ролей на телебаченні та в кіно, зокрема, зіграв головну роль у фільмі "Максим Оса: золото Песиголовця".

Також чоловік захоплювався музикою. У 2019 році взяв участь у 10 сезоні шоу “Х-фактор” із композицією “Le temps des cathédrales” зі знаменитого французского мюзикла “Notre-Dame de Paris”.

Із перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну Василь став до лав ЗСУ. Воював у складі 1-го стрілецького батальйону 67-ї окремої механізованої бригади Добровольчого Українського Корпусу “Правий Сектор”, мав позивний “Актор”.

Василь важко поранений в бою у вересні 2023 року: понад три місяці перебував у стані коми. Режисер Олесь Санін відкривав збір на його лікування та реабілітацію. Проте, на жаль, актор помер у лікарні в Києві 7 грудня 2023 року. Захисник пішов з життя через чотири дні після свого дня народження. Йому було 42 роки.

Про смерть Василя повідомила його дружина Наталя у Фейсбуці: 

“Пішов на Небеса мій прекрасний чоловік, справжній воїн, мужній козак, талановитий актор, такий тато, про якого можна просто мріяти- Василь Кухарський. Любий і рідний, миленький котєтко- лети високо. І будь поруч завжди”.

“Попри свою міцну статуру, густу бороду і суворий погляд, він був невиправним добряком, він любив цей світ, він його відчував, пропускав крізь себе”, – написав про Василя побратим Святослав Коляда.

Святослав Вакарчук, лідер гурту "Океан Ельзи", в кліпі якого знімався Василь, згадує: "Не стало Василя Кухарського… Любив його і поважав… Така справжня чоловіча енергія була в ньому… Ми познайомились на зйомках нашого кліпу Тримай. Потім часто перетинались. І от Василя не стало. Знаю, це не перша і, на жаль, не остання втрата цієї страшної війни".

"Все, що робив, Вася було цікавим. Вася співав у хорі, прекрасно танцював, грав на різних інструментах, бо сам був інструментом творчості і легко знаходив спільну мову зі всім таким, ніколи не дивився на розмір ролі, як актор від Бога, і був справжнім командним гравцем в ансамблі. Для мене він втілення найкращих рис шекспірівського актора. Народний, простий, неймовірно енергетичний, дуже змістовний і вразливий. В кожному виступі, просто розмові, у всіх його проявах йшла шалена боротьба духовної сили і ніжності та скромності. Здавалося, що воно прямо зараз вирветься. Вася був справжнім супергероєм, зашитим в тіло людини. В тіло чоловіка. Тепер він вільний від всього цього", - поділилася своїми спогадами у Фейсбуці колега актора Даша Малахова.

Із Василем Кухарським попрощалися 10 грудня 2023 року у рідному Театрі на Подолі.

Вічна слава і шана Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Lisa Evteeva, Фейсбук-сторінка Oleksandr Fomenko, Фейсбук-сторінка Олена Грицай, Театр на Подолі, Рубрика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-