Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят перший

Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят перший

Укрінформ
Міністр оборони Умєров заявив, що Сили оборони підійшли до третьої лінії оборони росіян, а Україна має план війни на 2024 рік. СБУ ліквідувала зрадника і колаборанта Киву

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот п’ятдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 6 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У середу, 6 грудня, українці відзначають День Збройних сил України – Укрінформ. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у День Збройних сил України подякував всім, хто робить свою важку роботу. Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський підкреслив, що завдяки професійній майстерності, бойовому досвіду, мужності та героїзму українське військо входить до числа найпотужніших армій світу. Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв наголосив, що це свято, по суті, стало всенародним, "адже триває нещадна війна з російським агресором за існування української нації. Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський зазначив, що сьогодні вшановується мужність, відвага та безкомпромісна вірність військових.

- У День Збройних Сил України Президент Володимир Зеленський в одному з госпіталів столиці відвідав військовослужбовців, які проходять лікування після поранень. Глава держави подякував військовим за захист України.

- СБУ під час спецоперації ліквідувала екснардепа-зрадника, колаборанта та пропагандиста Іллю Киву. Злочинця ліквідували зі стрілецької зброї – джерело в правоохоронних органах. Раніше російські ЗМІ повідомили, що тіло Киви було знайдено в Московській області. ГУР Міноборони підтвердило ліквідацію ексдепутата Верховної Ради Іллі Киви від нині забороненої ОПЗЖ, визнаного винним у державній зраді.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «День Збройних Сил України. День сильних. День сміливих. День незламних. Чоловіків і жінок. Воїнів. Героїв. Усіх, хто продовжує боронити державу. І всіх, хто віддав своє життя, аби не віддати України. Сьогодні тільки одне слово – «молодці». Тільки одна емоція – вдячність. І тільки одне побажання – перемогти. Я вітаю вас з Днем Збройних Сил України! І пам’ятаймо: до тих, хто поводився добре, прийде Святий Миколай Чудотворець. До тих, хто поводився нікчемно, прийдуть ЗСУ. Творці справедливості». 

Джо Байден, президент США: «Відмова від підтримки України – це просто абсолютне божевілля… Відмова від підтримки України суперечить інтересам США».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Сили оборони пройшли другу лінію оборони армії РФ і підійшли до третьої лінії оборони росіян, а Україна має план війни на 2024 рік – Fox News.

- На Таврійському напрямку ворог активізував застосування дронів-камікадзе, авіації та артилерії. Загальні втрати ворога минулої доби становили 520 осіб, знищено 39 одиниць військової техніки ворога, ще 40 було пошкоджено – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Сили оборони контратакували на північ від Авдіївського коксохімічного заводу, змусивши окупантів відступити з двох передових позицій – ISW.

- На Запоріжжі ЗСУ відбили всі атаки в районі Вербового, у напрямку Мелітополя тривають активні дії на виснаження ворога – Генштаб.

- На півдні України Сили оборони знищили зенітно-ракетний комплекс «Оса» та станцію радіоелектронної боротьби «Поле-21» російських загарбників – Сили оборони півдня.

-У ніч на 6 грудня 2023 року окупанти атакували Україну безпілотниками типу «Shahed» з двох напрямків – мис Чауда (Крим) та Курська область. Усього зафіксовано пуски 48 ударних БпЛА – Повітряні сили ЗСУ.

- З середини 2023 року Росія почала доповнювати іранські ударні БПЛА одностороннього ураження Shahed озброєнням, виготовленим на заводах у Росії. Тепер росіяни намагаються внести вдосконалення в конструкцію безпілотників на основі досвіду експлуатації – британська розвідка.

- У тимчасово окупованому Луганську вибухнув автомобіль з депутатом «народної ради лнр» і воєнним злочинцем Олегом Поповим, він загинув,  ліквідація є справою рук СБУ – Укрінформ з посиланням на джерело в силових структурах.

***

- Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція зараз отримує електроенергію лише від однієї лінії електропередачі. Відновити другу лінію не дають російські обстріли – Держатом.

- В Україну вдалося повернути ще вісьмох незаконно вивезених Росією дітей – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента. Єрмак висловив подяку Державі Катар та ЮНІСЕФ за залученість до процесу повернення депортованих Росією дітей.

- Внаслідок обстрілів минулої доби Донецької, Херсонської та Запорізької областей 4 людини загинуло, 15 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- 6 грудня, в Україні вперше святкують день Святого Миколая за новоюліанським календарем – Укрінформ.

- Президент Зеленський відвідав в «Охматдиті» дітей, які лікуються від поранень. Зеленський привітав дітей із днем Святого Миколая та вручив їм подарунки, оглянув сучасне обладнання для реабілітації малечі – Укрінформ.

- В Києві відбулось урочисте відкриття пам’ятника Герою України Олександру Мацієвському. Пам'ятник встановили на території Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» – Укрінформ.

- У Києві на Софійській площі відбулася церемонія запалювання вогнів на головній новорічній ялинці країни – Укрінформ.

- Публічне акціонерне товариство «Крюківський вагонобудівний завод» стало першим в Україні підприємством, яке отримало право на випуск вантажних вагонів на колію 1435 мм, виконавши вимоги відповідних технічних специфікацій інтероперабельності (TSI), що діють в країнах ЄС – пресслужба підприємства.

- Перше засідання Ради Реєстру збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Росії, відбудеться у грудні в Гаазі – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

- У Полтаві впродовж ночі з отруєнням госпіталізували 27 студентів Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого – ОВА. Втім, в університеті повідомили, що інформація про отруєння студентів не відповідає дійсності.

***

- Президент Зеленський підписав закон про додаткове тимчасове оподаткування банків – Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. Оподаткування надприбутків банків за результатами 2023 року буде здійснено за ставкою 50%, а починаючи з 2024 року базова ставка податку на прибуток для банків становитиме 25%.

- Міжнародні резерви України на 1 грудня 2023 року становили 38,8 млрд дол. США, що на 0,5% менше, ніж попереднього місяця – НБУ.

- У листопаді 2023 року сума успішних торгів з продажу активів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, сягнула майже 49,4 млн грн. – пресслужба Фонду гарантування.

- НЕК «Укренерго» відновила частину обладнання на підстанції у центрі України та повернула в роботу після ремонту лінію електропередачі на півдні – пресслужба компанії.

- У межах програми «Прихисток» на виплати за вересень додатково спрямували 62 мільйони гривень – Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Йдеться про відшкодування вартості комунальних послуг власникам житла, які безкоштовно прихистили внутрішньо переміщених осіб у вересні цього року.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Сенатори-демократи оприлюднили пакет на суму близько $111 млрд, що передбачає допомогу Україні та Ізраїлю, а також заходи, спрямованих на захист південного кордону США – The Hill. Республіканці заявили, що не голосуватимуть за нього без урахування їхніх вимог, які стосуються не лише фінансування відповідних заходів, а й зміни політики щодо мігрантів.

- Міністерство юстиції США оголосило обвинувачення чотирьом російським солдатам за воєнні злочини проти американця, який жив в Україні під час повномасштабного вторгнення Росії, що стало першим подібним випадком – Меррік Гарленд, генеральний прокурор США. Злочинці викрали американця з будинку в українському селі Милове Херсонської області, били й катували його протягом 10 днів у квітні 2022 року.

- Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда сьогодні проведе заключний онлайн-саміт країн «Групи семи» (G7) за підсумками цьогорічного японського головування в G7, у якому візьме участь і Президент України Володимир Зеленський – Хіроказу Мацуно, речник японського уряду.

- Президент Зеленський скасував виступ перед Сенатом США, оскільки там на закритих брифінгах обговорювалися внутрішні питання. Натомість члени української делегації провели «надзвичайну кількість» брифінгів у Вашингтоні – Оксана Маркарова, посол України у США.

- Уряд Великої Британії оголосив про запровадження нових санкцій щодо окремих осіб і груп, які займаються експортом військового обладнання в РФ – пресслужба британського уряду. Британія наклала санкції на підприємства з Білорусі, Китаю, Сербії, Туреччини, ОАЕ та Узбекистану. Зокрема, запроваджені обмеження щодо більш як 30 організацій, які підтримують військові дії РФ в Україні.

- Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус визнав затримки з постачанням зброї в Україну, але запевнив, що його країна "якомога швидше" збільшить виробничі потужності – DW.

- Велика Британія оголосила про зимовий пакет гуманітарної допомоги для України в розмірі 29 млн фунтів та спрямування ще 7,75 млн фунтів на посилення підтримки найбільш уразливих верств населення – повідомлення Британського уряду.

- Візит української делегації до США:

- Міністр оборони Рустем Умєров зустрівся з головами трьох комітетів Палати представників Конгресу США – пресслужба Міноборони.

- Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся зі спікером Палати представників Конгресу США Майклом Джонсоном та наголосив на важливості подальшої фінансової та військової допомоги Україні – Укрінформ.

 - Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та міністр оборони України Рустем Умєров зустрілись з головами комітетів Палати представників та учасниками Українського кокусу в Конгресі – Укрінформ.

- Українська делегація в складі голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, міністра оборони Рустема Умєрова, керівника офісу президента Андрія Єрмака та посла України у США зустрілася зі спікером Палати представників – Оксана Маркарова, посол України у Вашингтоні. Обговорили пакет допомоги Україні, а сама зустріч із Джонсоном була "дуже теплою і продуктивною", є підстави для стриманого оптимізму.

***

- Блокада кордонів

- Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) заявив, що готовий повністю заблокувати прикордонний пункт «Вишнє Нємецьке – Ужгород», якщо ситуація зі скасуванням системи дозволів для українських далекобійників не буде вирішена, хоч і усвідомлює, що шлях до вирішення проблеми не є простим – UNAS у Facebook.

- Українські водії і волонтери у середу зібралися під парламентом Польщі, аби висловити протест проти блокування польськими перевізниками й аграріями кордону з Україною – Укрінформ.

- Через протести польських перевізників благодійні та неурядові організації зіткнулися із кількатижневими затримками критично важливих поставок безпілотників, електроніки та пікапів для Збройних сил України – Reuters.

***

- Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї у телефонній розмові з держсекретарем США Ентоні Блінкеном назвав розвиток здорових і стабільних китайсько-американських відносин головним на сьогодні завданням для Пекіна й Вашингтона – МЗС КНР.

- Правляча партія Угорщини «Фідес» на чолі з прем’єр-міністром Віктором Орбаном у середу внесла до парламенту резолюцію із закликом не підтримувати початок переговорів про вступ України в ЄС – Reuters.

- Рада Безпеки ООН обговорить у середу гуманітарну ситуацію, що склалася в Україні внаслідок російського вторгнення – Укрінформ. Засідання Радбезу ініціювала Франція, яка консультувалася з українською делегацією.

- Глава естонського прикордонного пункту в Нарві Марек Лійва закликав подорожувальників до РФ мати на увазі можливість повного закриття кордону зі східним сусідом – ERR.

ВОРОГ

- Путін вперше після видачі ордера на його арешт Міжнародним кримінальним судом у Гаазі прибув із візитом у країну, яка не межує з Росією – Об'єднані Арабські Емірати – Радіо Свобода. В Путіна заплановані переговори із президентом Мохаммедом бін Заїд Аль Нагаяном, зустріч з фактичним керівником держави наслідним принцом Мухаммедом.

- У Москві військовий суд засудив підполковника ЗС РФ Анатолія Бондарєва та майора Дмитра Дмитракова до 4 років позбавлення волі кожного, визнавши їх винними у «порушенні правил бойового чергування щодо відбиття раптового нападу на територію Росії» – Радіо Свобода.

- Під час «прямої лінії» з Путіним найбільше росіяни хочуть запитати в нього про те, коли та як закінчиться війна проти України – дані опитування Левада-центру.

- Росавіація призупинила експлуатацію майже 40 цивільних гелікоптерів, випущених казанським вертолітним заводом (КВЗ), що входить до держкорпорації «ростех» – росЗМІ. Рішення пов’язані з тим, що з їхньому виробництві використовувалася підроблена гума, зокрема прокладок паливної системи. Через це двигуни гелікоптерів можуть відключитися в польоті.

- Місячні прибутки Росії від нафти цьогоріч є більшими, аніж до вторгнення, що є свідченням неефективності санкційної політики країн заходу – Bloomberg. Офіційні митні дані Індії показують, що ціна, сплачена за російську нафту, в середньому становила 72 долари за барель цього року. Це на 12 доларів більше, ніж ціни, задекларовані обмеження експорту Росії.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-