В Україні відзначають День Збройних сил

В Україні відзначають День Збройних сил

Оновлюється
Укрінформ
У середу, 6 грудня, українці відзначають День Збройних сил України.

Як повідомляє Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон «Про Збройні сили України», «Про оборону України» 6 грудня 1991 року, а 13-го грудня – Концепцію оборони і будівництва Збройних сил України, які визначили основні принципи та напрями розбудови українського війська.

Україна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння і військової техніки. Однак за понад 20 років незалежності українська армія була майже знищена. Упродовж десятиліть відбувалися масові скорочення кадрових військовослужбовців, дехто з військових сам у відчаї кидав службу, не бачачи в армії жодної перспективи. Крім внутрішніх чинників додалися й зовнішні: увесь цей час Україні доводилося долати шалений тиск Москви, яка всіляко чинила опір створенню в нашій країні дієздатних Збройних сил.

Читайте також: Столтенберг: Українці здобули великі перемоги, захоплююся ЗСУ

Переломним моментом в історії сучасної української армії стали події 2013-2014 років: Революція гідності, окупація Криму та частини сходу України. І попри тотальну руїну в армії, зради, втрати, шалений тиск і підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність Батьківщини й захистити власний народ від агресора. Нині наша армія посилює свою боєздатність, а Україна оголосила про свої наміри вступити до НАТО.

Читайте також: У Міноборони й ЗСУ запровадили ще чотири стандарти НАТО

Варто зазначити, що вже другий рік поспіль українці відзначають День Збройних сил в умовах повномасштабного вторгнення РФ. З початком широкомасштабної агресії Росії ЗСУ продемонстрували, що здатні протистояти російській армії, яка поки що займає друге місце в рейтингу найпотужніших армій світу.

При цьому Україна в рейтингу найпотужніших армій світу станом на січень 2023 року посідає 15-те місце із 145-ти згідно з рейтингом міжнародної компанії Global Firepower. Ще рік тому вона була на 22-му місці.

* * *

Президент Володимир Зеленський привітав українських військовослужбовців із Днем Збройних сил України.

"6 грудня. 7 ранку. День Збройних сил України. День сильних, день сміливих, день незламних, чоловіків, жінок, воїнів, Героїв, усіх, хто продовжує боронити державу, хто віддав своє життя, аби не віддати Україну", – сказав Зеленський у відеопривітанні.

Відео: Офіс Президента

Він підкреслив, що зараз непроста ситуація, але Україна рухається.

"Як би не було складно, ми дійдемо до наших кордонів, до наших людей, до нашого миру – миру справедливого і миру вільного. Всупереч усьому, разом із вами і завдяки вам – нашому народу, Збройним силам України. Я вітаю всіх вас із професійним святом. Сьогодні тільки одне слово: молодці. Сьогодні тільки одна емоція: вдячність. І тільки одне побажання: перемогти", – наголосив глава Української держави.

Зеленський закликав військових командирів берегти своїх солдатів і себе, а також бути собою.

"Я вас вітаю з Днем Збройних сил України. І пам’ятайте, що до тих, хто поводив себе добре, прийде Святий Миколай. До тих, хто поводився нікчемно, прийде ЗСУ, творці справедливості", – додав Президент України.

Він розповів, що вранці відвідав Стіну пам’яті загиблих за Україну.

"Стіна пам‘яті про наших Героїв. Упевнений, для кожного з нас вона буде нагадуванням і служитиме стіною для нашого духу, яку не подолають і не проб‘ють страх, зневіра, розпач, розбрат, думки опустити руки. Ми міцні. Ми – стіна. Ми стоїмо, щоб захистити нашу землю, наших людей, щоб здобути перемогу", – наголосив Зеленський.

* * *

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук звернувся до українців із нагоди Дня Збройних Сил України. Відповідне звернення він опублікував у Фейсбуці.

"День Збройних Сил України! День наших мужніх, сміливих, відданих захисників і захисниць! 

День наших воїнів! Сьогодні й щодня ми всією країною пишаємося силою та стійкістю, героїзмом і подвигом ЗСУ. Сьогодні й щодня ми дякуємо! Дякуємо за щоденну відсіч ворога, за запеклі бої та боротьбу за українську землю", – зазначив спікер українського парламенту.

Стефанчук підкреслив, що українці шанують памʼять кожної і кожного, хто віддав своє життя за Україну, чиї імена назавжди українській історії та у серцях громадян.

"Слава кожній і кожному, хто захищає нашу незалежність! Слава Збройним Силам України!  Слава Україні", – резюмував Стефанчук.

Голова ВРУ також наголосив, що українці вірять у перемогу, ЗСУ, захисників і захисниць, які відважно бʼються за вільну Україну, завдяки кому українські прапори повертаються у міста та села, завдяки кому мирні люди знову відчувають свободу.

* * *

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у День Збройних сил України подякував нашим воїнам за захист та подвиги, які вони здійснюють щодня.

"Батьки й матері, брати й сестри, сини та дочки, кохані та друзі. Тисячі сміливих і відважних людей. Які нас захищають. Які перемагають. Збройні сили України! Безмежна вдячність кожному з вас за щоденні подвиги", - зазначив Шмигаль у Телеграмі

Вічна пам'ять загиблим героям, додав Прем'єр-міністр.

* * *

Міністр оборони Рустем Умєров у День збройних сил України наголосив, що ЗСУ сьогодні стали символом воєнної доблесті та незламності для всього світу.

"Шановні військовослужбовці Збройних Сил України! Дорогі воїни! Сьогодні вся країна відзначає вашу звитягу! Вашу силу! Вашу незламність! Ви йдете вперед, змітаючи ворога та ведете нас за собою. Ви стали символом воєнної доблесті та незламності для всього світу!", - зазначив Умєров у Фейсбуці.

За його словами, на плечах ЗСУ тримається "кожен наш окоп, кожна наша еспешка, кожна наша посадка. Ваш штурмовий клич "Це наша посадка!" вже кричать діти, коли грають в дворах".

"Для мене честь бути з вами пліч-о-пліч у ці визначальні для України дні! Команда Міністерства Оборони України працює 24 на 7 для здобуття нашої Перемоги. Ваш клич йде перед вами. Це останнє, що чує ворог, перед тим, як ви звільняєте українські землі. Слава, честь і подяка всім в лавах ЗСУ! Бо це наша країна. Наша земля. Це – наша посадка!", - наголосив глава Міноборони.

* * *

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у День Збройних сил України подякував всім, хто робить свою важку роботу.

"Схиляю голову перед вашим подвигом! Перед кожним солдатом, сержантом і офіцером. Особливо перед тими, хто сьогодні у вогні боїв та під обстрілами, у холодних замерзлих окопах та руїнах міцно тримає оборону та нищить підступного ворога. Саме ви, незважаючи на звання та посади, стоїте за майбутнє наших дітей. Це те, заради чого ми боремося, не маючи права на поразку", - зазначив Залужний у Фейсбуці і опублікував відео. 

Відео: офіційний канал Головнокомандувача Збройних Сил України

Він підкреслив, що гордий за кожного, хто сьогодні перебуває в лавах Збройних сил України.

"Україна не здається – завдяки вам. І завдяки вам я знову і знову переконуюсь - як би важко нам не було, але точно не буде соромно!", - наголосив Залужний.

* * *

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський у Телеграмі підкреслив, що завдяки професійній майстерності, бойовому досвіду, мужності та героїзму українське військо входить до числа найпотужніших армій світу.

За його словами, ЗСУ користується неймовірною підтримкою українців та викликає захоплення в інших країнах.

"Сьогодні український воїн не просто опановує, а формує найсучасніші практики ведення війни. Пише новітню історію України, Європи й світу, даючи люту відсіч ворогові та крок за кроком визволяючи нашу землю від російських окупантів. Український народ поважає, любить і підтримує свою армію, армія любить і захищає свій народ і свою державу", - наголосив Сирський.

У цей день він особливо згадав побратимів, які віддали свої життя за Україну. "Вічна й світла їм пам’ять та слава. Уклінна дяка їхнім батькам і родинам", - наголосив Сирський.

Він подякував солдатам і сержантам, молодшому, старшому та вищому офіцерському складу: танкістам, артилеристам, льотчикам, піхотинцям, морським піхотинцям, розвідникам, ракетникам, десантникам, медикам і капеланам – усім видам та родам військ ЗСУ.

"Хочу також подякувати й представникам інших складових Сил безпеки та оборони України, які стоять з нами пліч-о-пліч на полях битв – прикордонникам, нацгвардійцям і поліцейським.

Ми всі разом – єдиний кулак національної безпеки та оборони. Особлива подяка – тим героям, хто зараз на передовій б’є ворога. Нам є ким і чим пишатися. Нам є над чим працювати. І ми це робимо щодня і щомиті, незважаючи на виклики й загрози", - підкреслив Сирський.

* * *

Командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв у своєму вітанні у Телеграмі наголосив, що це свято, по суті, стало всенародним, "адже триває нещадна війна з російським агресором за існування української нації". 

Відео: Офіційна сторінка генерал-лейтенанта Сергія Наєва

"Дякую кожному, від чиєї майстерності, хоробрості, міцності духу і сталевої волі залежить подальша доля нашої країни, наших сімей, майбутнє наших дітей. Але, насамперед, дякую звичайному солдату-піхотинцю, який незважаючи на погодні умови, щільні ворожі обстріли і невтомні атаки ворога, міцно стоїть на сторожі кожного клаптику української землі!", - підкреслив Наєв.

Він також подякував звичайному артилеристу, який майстерно виконує свою бойову роботу нищить ворога на полі бою і у ворожому тилу, знекровлюючи його сили і зменшуючи його прагнення до активних дій. І звичайному захиснику українського неба, який з кожним днем збільшує кількість вражених цілей, не дає агресору жодних шансів порушити спокій і стабільність існування наших міст і сіл.

"Дякую усім, хто одягнув військовий однострій, взяв у руки зброю і нищить нею непрошеного загарбника. Ви є гордістю і надією нашого народу", - підкреслив Наєв.

* * *

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" генерал Олександр Тарнавський у Телеграмі зазначив, що сьогодні вшановується мужність, відвага та безкомпромісна вірність військових.

"Ви віддано служите українському народу, захищаючи Україну. Це вже стало прикладом для наслідування майбутніми поколіннями", - зазначив Тарнавський.

Він додав, що сьогодні і щодня згадують всіх загиблих у боротьбі із російським агресором. Тарнавський підкреслив, що їхні вчинки завжди залишатимуться в наших серцях, як символ мужності та жертовності, а пам’ять про них буде вічно.

Збройним силам України безмежно вірить весь український народ, як вірить дитина батькам. Ми продовжимо безжально бити окупантів, і у цій боротьбі гартується майбутнє України, - наголосив Тарнавський.

* * *

У День Збройних Сил України міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив в Інстаграмі, що додаткова зброя і боєприпаси є найкращою вдячністю захисникам.

“Збройні Сили України — це наш захист, надія та сила. Сьогодні український солдат — це ключова дійова особа історії. Кожен крок вперед і кожен знищений російський окупант — це захист життя та свободи всього світу. Це крок до перемоги України та міжнародного порядку”, – зазначив Кулеба.

Міністр підкреслив, що партнери України знають це і поважають українського солдата, а також, що українська дипломатія докладає та докладатиме максимум зусиль, щоб наші воїни мали те, що їм необхідно, щоб міжнародна підтримка України зберігалася та посилювалася.

* * *

У День Збройних сил України посол Сполучених Штатів Бріджит Брінк вшанувала захисників і захисниць, які боронять майбутнє країни 651 день.

“У День Збройних Сил України ми вшановуємо відважних чоловіків і жінок, які 651 день після повномасштабного вторгнення мужньо боронять майбутнє України. США пишаються тим, що підтримують вас - захисників свободи України, надаючи безпекову, економічну та гуманітарну допомогу”, – наголосила вона.

Брінк підкреслила, що ЗСУ надзвичайними зусиллями повернули половину територій, окупованих Росією, і змусили її змінити позиції свого Чорноморського флоту. Посол США також зауважила, що Америка пишається тим, що очолює коаліцію з 50 країн, яка дозволяє нам задовольняти свої потреби на полі бою.

* * *

Посол ЄС в Україні Катерина Матернова з нагоди Дня Збройних сил України написала у соцмережі Х, що Збройні сили України захищають не лише життя мільйонів українців, а й спільні цінності та спільне європейське майбутнє України та Європейського Союзу.

«Сьогодні Україна вшановує свої Збройні сили. Сьогодні ми разом із українським народом дякуємо його захисникам. Вони захищають не лише життя мільйонів мирних жителів та їхню суверенну батьківщину, а й наші спільні цінності та спільне європейське майбутнє. Слава ЗСУ! Слава Україні!» - зазначила Матернова.

* * *

Посольство Франції привітало захисниць і захисників України із Днем Збройних Сил.

"У цей День Збройних Сил України Посольство Франції в Україні вшановує всіх захисниць і захисників, які виборюють на фронті суверенітет своєї країни з мужністю, яка викликає захоплення. Сьогодні і завтра Франція продовжить стояти пліч-о-пліч із Україною", - зазначили у посольстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-