Україна під час війни стала «кузнею світу» зі створення безпекового обладнання - експерт

Україна під час війни стала «кузнею світу» зі створення безпекового обладнання - експерт

Укрінформ
Україна під час війни стала "кузнею світу" зі створення безпекового обладнання, і цим потрібно скористатися, щоб залучити іноземні інвестиції та компанії.

Таку думку висловив співзасновник проєкту Drone.ua Валерій Яковенко в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

За словами експерта, проблеми з логістикою, що виникли у зв'язку з блокуванням на українсько-польському кордоні, засвідчують, що Україні потрібно більше акцентувати увагу на власному виробництві, причому не лише готових пристроїв, а й усієї компонентної бази. Адже на сьогодні залежність від іноземних поставок є критичною.

"У такому випадку потрібно докладати максимуму зусиль для повноцінної локалізації дронів та іншої робототехніки, які зараз стоять на нашому захисті. Для цього нам потрібно демонструвати відкритість для іноземних інвестицій, для іноземних компаній, які мають відкривати свої виробничі потужності на території України та на кордонах, що наближені до нас. І це Україна вже робить", - сказав Яковенко.

Він зауважив, що сфера робототехніки і безпекового застосування обладнання стала максимально прозорою за останні роки, дає гарантовану можливість отримувати прибутки, і на цьому варто акцентувати увагу міжнародних партнерів.

"Ми чітко розуміємо, що будь-яка компанія, що зараз створює українську робототехніку, після нашої перемоги опиниться перед абсолютно відкритим зовнішнім світом, де Україна вже проявила себе як "кузня світу" з точки зору створення безпекового обладнання. Всі інновації в безпековій сфері зараз створюють саме в Україні. І увага всіх міжнародних мілітарних компаній зараз прикута до досвіду, який формується в нас. І нам цим потрібно користуватись", - переконаний співзасновник Drone.ua.

За його словами, за дуже короткий час Україна стала ІТ-державою, кількість ІТ-працівників у країні є однією з найбільших, також великим є експортний потенціал наших розробок у цій сфері. "Це відбулося безпосередньо перед початком повномасштабного вторгнення", - зауважив Яковенко.

Читайте також: Міноборони розраховує на створення спільних зі Штатами підприємств ВПК

Водночас, за його словами, зміни у безпековому секторі, нові розробки та інновації дають поштовх для розвитку суміжних сфер.

"Україна потребує інженерів для того, щоб виконувати ці завдання просто зараз у безпековому секторі. Але людей зараз мало. Я чесно скажу, що нам не вистачає персоналу для того, щоб виконувати всі завдання, які стоять перед нами. Ми постійно шукаємо нових людей, готові брати людей без технічної освіти для того, щоб вчити їх на місці, допомагати їм опановувати нову професію інженера в тому напрямку, в якому зараз це необхідно", - підкреслив Яковенко.

Щодо освіти, то, за його словами, в Україні математична, інженерна школа завжди були на висоті, і ті результати, які є на сьогодні, засвідчують, що потрібно просто поглиблювати ці знання.

"Я б хотів привернути більше уваги до питання вищої освіти. Тому що нам зараз потрібно, щоб люди, котрі стають студентами, здобували не просто академічну освіту, а були максимально долучені до практики. Тож зараз я б закликав кожного студента шукати можливість здобувати дуальну освіту – набувати як знань в університетах, так і одразу з перших курсів, знаходити місце майбутньої роботи, щоб опановувати майбутню професію і бути дотичним і до нових знань, і до практики виробництва. Особливо це важливо саме в інженерній сфері", - підкреслив Яковенко.

Як повідомлялося, віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що в Україні понад 100 компаній виготовляють дрони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-