Битва за Україну. День шістсот сорок п’ятий

Битва за Україну. День шістсот сорок п’ятий

Укрінформ
Країни ЄС погодили рекордний пакет підтримки для України – 50 млрд євро. На засіданні Ради міністрів ОБСЄ країни-учасниці засудили агресію Росії 

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сорок п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі в місті Скоп'є

  • Країни-учасниці ОБСЄ погодили рішення про те, що у 2024 році головування в організації перейде до Мальти замість Естонії. Росія разом із Білоруссю наклали вето на затвердження Естонії наступним головою ОБСЄ у 2024 році.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба бойкотує міністерське засідання ОБСЄ у Північній Македонії у зв’язку із присутністю на ньому глави МЗС РФ. Українську делегацію у Скоп'є очолює постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк – Укрінформ.

  • Міністри закордонних справ Естонії, Латвії, Литви та Польщі також не беруть участь у Раді міністрів ОБСЄ через присутність на ньому Лаврова – Укрінформ.

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен поїхав зі Скоп’є до прибуття на неї міністра закордонних справ РФ Лаврова. Він зустрівся із главою МЗС Північної Македонії Буяром Османі – «Радіо Свобода».

  • Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель попри заяви, що поїде у Скоп’є, проігнорував міністерське засідання ОБСЄ за участю глави МЗС РФ Лаврова – «Європейська правда».

  • 36 країн закликали Росію негайно припинити війну проти України та повністю і беззастережно вивести всі війська і техніку з усієї її території. Було наголошено, що всі особи, в тому числі на керівних посадах, які несуть відповідальність за здійснені у ході російської агресії порушення в Україні, мають бути притягнуті до відповідальності заява Європейського Союзу. До заяви ЄС приєдналися Північна Македонія, Чорногорія, Албанія, Молдова, Боснія та Герцеговина, Грузія, Ісландія, Сан-Марино та Україна.

  • Сполучені Штати приєднуються до закликів до Росії припинити порушення основних принципів ОБСЄ, однак поки російська сторона, схоже, все ще не готова слухати ці заклики – Джеймс О'Брайен, помічник Державного секретаря США у справах Європи та Євразії.

  • Нідерланди нададуть Україні у 2024 році додатковий пакет допомоги розміром у 2,5 млрд євро – Ганке Брюїнс Слот, міністерка закордонних справ Нідерландів.

  • Лавров заявив, що сумнівається у доцільності зберігати ОБСЄ. На його думку, «ОБСЄ по суті перетворюють на придаток НАТО і ЄС» – «Європейська правда». Коли Лавров почав виступати, українська делегація залишила зал засідань. До неї приєдналось кілька інших делегацій, перелік яких поки невідомий.

  • Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто під час свого виступу на міністерській зустрічі ОБСЄ у Скоп’є переконував, що постачання зброї Україні не приведе до миру, та запевняв, що хоче зберегти життя угорської меншини – «Європейська правда».

***

- Країни ЄС погодили рекордний пакет фінансової підтримки для України. Йдеться про надання 50 млрд євро до 2027 року. Обійшлося без вето від Угорщини – Йоганнес Ган, єврокомісар з бюджету.

- У Сенаті США заявили, що наступного тижня обговорять пакет допомоги Ізраїлю та Україні – The Jerusalem Post.

ЦИТАТИ ДНЯ

Джеймс Гіппі, міністр збройних сил Великої Британії: «Зараз Росія зазнає поразки у своїй незаконній війні, але вона має зазнати цілковитої поразки, так само, як в спробах зірвати діяльність ОБСЄ».

Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії: «Я переконаний, що українські військові знають, що робити. А ми продовжуватимемо надавати інструменти, необхідні генералам, лейтенантам, сержантам та солдатам для виконання завдань, які їм необхідно виконати для звільнення своєї країни».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Вибух на Байкало-Амурській магістралі, в Північномуйському тунелі, який знаходиться в Бурятії – чергова успішна спецоперація СБУ, хоча в спецслужбі це офіційно не коментують. Паралізований єдиний шлях залізничного сполучення між РФ та Китаєм, який Росія зараз використовує для військових поставок – Укрінформ.

- Рух поїздів на двох ділянках у Московській області був паралізований внаслідок спецоперації, здійсненої спільно з Рухом опору- виведення з ладу релейних шаф – ГУР Міноборони України.

- В окупованому Криму по всіх каналах IPTV показали звернення президента України Володимира Зеленського, а також керівника ГУР Кирила Буданова і головкома ЗСУ Валерія Залужного. До трансляції звернення на кримському телебаченні причетна українська розвідка – «Українська правда».

- Українські сили просунулися на південний захід від Кринок (30 км на північний схід від міста Херсона та 2 км від річки Дніпро), закріпилися в сусідньому лісовому масиві та продовжують перекидати нові штурмові групи на лівий берег. Під Кринками діють від 300 до 400 українських бійців – ISW.

- Росія наступала на семи напрямках, відбулося 101 боєзіткнення, росіяни за підтримки авіації намагаються оточити Авдіївку, там Сили оборони відбили 22 атаки. Протягом минулої доби Сили оборони знищили три ворожі пункти управління та два зенітно-ракетні комплекси ворога, два склади боєприпасів ворога – Андрій Ковальов, речник Генерального штабу ЗСУ.

- На Мар’їнському напрямку дещо зменшилася кількість атак, а біля Роботиного й Вербового ворог 14 разів за добу безуспішно намагався відбити раніше втрачені позиції. Там триває наша наступальна операція – Олександр Штупун, речник Об’єднаного пресцентру сил оборони таврійського напрямку.

- На Херсонському напрямку знищено російську вогнеметну систему ТОС-1А «Сонцепьок», бійцями Нацгвардії ліквідовано моторний човен ДВРГ ворога – командування ССО ЗСУ, Олександр Півненко, командувач Нацгвардії України.

- Росія почала розгортати на окупованій частині Херсонщини новосформовану дивізію десантників. – Міноборони Британії.

- У тимчасово окупованому Токмаку було знищено російський військовий штаб. Щонайменше 14 осіб загинули, серед багато офіцерів – Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

- Сили ППО знищили 14 із 20 «Шахедів». Протиповітряна оборона працювала у південних, східних та центральних областях – Повітряні сили ЗСУ.

***

Удари по Донеччині

  • Російські війська вдарили шістьма ракетами С-300 по Покровському району Донецької області. Постраждали 10 людей, серед них 4 дитини, ще 5 людей шукають під завалами – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ.
  • У Новогродівці Донецької області на місці ворожого удару в житловий будинок загинули двоє людей, постраждали – п'ятеро. Під завалами можуть знаходитись ще 4 людей, серед них дитина – ДСНС.
  • У Торецьку на Донеччині російські загарбники з міномета обстріляли чергу людей, які стояли за гуманітаркою, у результаті поранено трьох людей – Донецька обласна прокуратура.

по Херсонщині

  • Під час ворожого обстрілу Херсонської міської територіальної громади у с. Садове загинули троє людей – Роман Мрочко, глава Херсонської МВА.
  • Ворожа авіація атакувала Дар’ївську громаду на Херсонщині, постраждали четверо людей – Херсонська обласна прокуратура.
  • У Бериславі на Херсонщині росіяни скинули з безпілотника вибухівку поблизу адмінбудівлі, поранено двоє людей. Обстріляли Тягинку, троє людей поранено – Херсонська ОВА.

- В Україні у цьому році через російські обстріли постраждали 11 тисяч осіб, 2 тисячі – загинули – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ України.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • відвідав передовий командний пункт оборонців Купʼянська – Фейсбук глави держави.
  • провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком і подякував Сполученому Королівству за незмінну оборонну та політичну підтримку в умовах повномасштабної російської агресії – пресслужба глави держави.
  • обговорив у телефонній розмові з федеральний канцлером Німеччини Олафом Шольцом подальшу оборонну співпрацю і подякував Німеччині за потужний «зимовий» оборонний пакет, який містить чотири системи IRIS-T – пресслужба президента.

- Умєров привітав військовослужбовців із Днем Радіотехнічних військ. Воїни радіотехнічних військ – це «очі Повітряних сил», які цілодобово сканують небо на сотні кілометрів – Фейсбук міністра оборони.

- Національне агентство України з питань запобігання корупції внесло бельгійського незалежного оператора газової системи Fluxys до списку міжнародних спонсорів війни за сприяння експорту російського зрідженого газу – НАЗК.

- НАЗК з початку повномасштабної війни внесло до переліку міжнародних спонсорів війни понад 30 компаній –  Олександр Новіков, голова НАЗК.

- У 2024 році Фонд держмайна запланував аукціони з оренди, зокрема державних земель сільськогосподарського призначення – Віталій Коваль, голова ФДМУ.

- На території Євросоюзу немає жодного підтвердженого факту контрабандного переміщення зброї з території України – генерал поліції третього рангу Вадим Дзюбинський, начальник департаменту карного розшуку НПУ.

- У Кременці на Тернопільщині правоохоронці повернули державі приміщення філії Почаївської духовної семінарії, розташовані на території Миколаївського кафедрального собору – поліція Тернопільської області.

- В Україні через негоду знеструмленим залишається 191 населений пункт у 9 областях, проїзд на дорогах загального користування забезпечений – ДСНС.

- НЕК «Укренерго» прогнозує дефіцит в енергосистемі ввечері і просить українців ощадливо споживати електроенергію. Водночас застосування графіків відключень не планується – Укренерго.

***

- Слідство вважає, що експрезидент Віктор Янукович дав вказівку тогочасному міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку на застосування вогнепальної зброї відносно учасників Майдану близько 7 ранку 20 лютого 2014 року – Денис Іванов, прокурор у «справах Майдану». Більш докладно в інтерв’ю Укрінформу.

Арештовано 1,5 млн доларів криптоактивів, які знайшли у колишнього голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України – САП.

- САП та НАБУ викрили чотирьох суддів Київського апеляційного суду на одержанні неправомірної вигоди у розмірі 35 тисяч доларів США за ухвалення рішення про скасування арешту майна. Вирішується питання щодо повідомлення суддям про підозру – САП.

- СБУ проводить обшуки у Почаївській лаврі. Попередня причина візиту – поширення російської ідеології. Деталі обіцяли надати згодом – Укрінформ.

***

- ПАТ «Укрнафта» завдяки проведеному ремонту газової свердловини збільшило її добовий дебет на 60 тис. кубометрів «блакитного палива» – пресслужба компанії.

- За час роботи нового тимчасового коридору ним скористалися 160 суден, які експортували близько 4,3 млн тонн агропродукції – пресслужба ДП «АМПУ».

- Україна у листопаді різко зменшила залучення пільгового міжнародного фінансування. До держбюджету України надійшло близько $2 млрд зовнішнього фінансування. Це найменша сума за останні пів року – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Голова ВР Руслан Стефанчук прибув з офіційним візитом у Кишинів. На порядку денному візиту обговорення питань міжпарламентської співпраці та спільної протидії російській агресії – Фейсбук спікера українського парламенту.

- Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила на щорічній конференції Європейського оборонного агентства, що ЄС має враховувати воєнні потреби України  при визначенні майбутньої стратегії оборонної промисловості Європи – Reuters.

- Норвегія оголосила про виділення 200 мільйонів норвезьких крон (17 мільйонів євро) Всесвітній продовольчій програмі, включаючи і гуманітарну продовольчу програму «Зерно з України» – сайт норвезького уряду.

- Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод зустрівся з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним – сайт СКУ.

- Президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін закликав європейські держави розробити спільну стратегію диверсифікації постачання ядерного палива, щоб усунути з ринку російський «Росатом» – Енергоатом.

- Франція продовжуватиме надавати військову допомогу Україні у 2024 році. Про це повідомив інженер-генерал з озброєння Жан-Франсуа Док під час зустрічі української та французької делегацій у Києві – Міноборони.

- Чехія оголосила про виділення 2,5 млн євро до трастового фонду Україна-НАТО  для невійськової допомоги – Česke noviny.

- Державна прикордонна служба України попереджає про ускладнення руху, яке очікується перед пунктом пропуску «Ужгород» 1 грудня в зв'язку з наміром словацький перевізників заблокувати рух вантажівок на кордоні – Держприкордонслужба.

- Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтримав вимоги перевізників щодо відновлення системи дозволів для українських водіїв, які в'їжджають до ЄС – PAP.

- Більшість вимог, які висувають польські перевізники, можуть бути виконані. Єдиною вимогою, яка не може бути виконана, є скасування «транспортного безвізу» Євросоюзу для України і повернення до системи дозволів на автоперевезення – Юлія Клименко, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури.

***

- В ОАЕ розпочинає роботу Конференція ООН зі зміни клімату COP28, участь в якій братимуть лідери багатьох країн – RTE. Генсек ООН Антоніу Гутерреш сказав, що цьогорічні кліматичні переговори мають бути спрямовані на повну відмову від викопного палива.

- Більшість коштів, які США виділяють на допомогу Україні, використовуються безпосередньо всередині країни на значні вливання в американський ВПК – The Washington Post.

- Туреччина закликає до термінового гуманітарного припинення вогню в Газі та наданні гуманітарної допомоги – Хакан Фідан, міністр закордонних справ Туреччини.

- Есмінець Королівського військово-морського флоту Великої Британії HMS Diamond був направлений до Перської затоки з метою підтримки стабільності на Близькому Сході – ВВС.

- Військовий корабель ВМС США в Червоному морі збив безпілотник, який, ймовірно, летів з Ємену в напрямку Ізраїлю – Reuters.

- Генеральне консульство Німеччини у Калінінграді заявило про закриття – сайт генконсульства.

- Рішення Фінляндії закрити прикордонні пункти з Росією вже на чверть збільшило рух через естонсько-російський кордон – ERR.

- Китай майже через два місяці від початку ескалації протистояння на Близькому Сході оприлюднив офіційну позицію щодо врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту, в якій не згадується терористичний напад ХАМАСу – Укрінформ.

- Ексдержсекретар США Генрі Кіссінджер помер у віці 100 років – Reuters.

ВОРОГ

- Путін не скасував заплановані на 14 грудня «пряму лінію з народом» та велику пресконференцію, однак створив «бойову групу, щоб боротися з фейками і втручанням опонентів». Він сам обиратиме питання, на які відповідатиме – росЗМІ.

- Влада у Мінську розпочала нову хвилю переслідувань представників демократичних сил в Білорусі. Високий представник ЄС Жозеп Боррель рішуче засудив нові атаки режиму Лукашенка на опозицію – сайт Європейської служби зовнішніх дій.

- Російські чиновники та представники спецслужб у закритих доповідях вищим вождям терористичної Росії констатують зростання соціальної напруженості. Причинами є невдоволення війною проти України, погіршення криміногенної ситуації, інфляція та підвищення цін на продукти – РБК-Україна.

- У Кремлі обурилися рішенням Болгарії не дозволяти проліт речниці МЗС РФ Марії Захарової на міністерську зустріч ОБСЄ до столиці Північної Македонії Скоп'є – Интерфакс. Пєсков назвав позицію Софії «абсолютно абсурдною, можна навіть сказати, дурною».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-