Битва за Україну. День шістсот сорок четвертий

Битва за Україну. День шістсот сорок четвертий

Укрінформ
У Брюсселі пройшло перше в історії засідання Ради НАТО-Україна на рівні міністрів закордонних справ, на якому затвердили структуру Ради НАТО-Україна та програму роботи на 2024 рік

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сорок четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 29 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Перше засідання Ради НАТО-Україна на рівні міністрів закордонних справ

- Разом з головою МЗС України Дмитром Кулебою союзники з-поміж іншого обговорили кроки задля нарощування виробництва зброї та боєприпасів – пресслужба МЗС України.

- На засіданні Ради НАТО-Україна Україна представила адаптовану Річну національну програму щодо подальшого реформування за вимогами Альянсу – Єнс Столтенберг, генсек НАТО.

- Міністри закордонних справ затвердили структуру Ради НАТО-Україна та програму роботи на 2024 рік – сайт Альянсу.

- Німеччина робить додатковий внесок у розмірі 11,5 млн євро до Цільового фонду НАТО-Україна – Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН.

Перед засіданням Ради НАТО-Україна глава МЗС України сказав:

  • ЄС поки що поставив Україні близько 300 тис. із обіцяного мільйона снарядів. Київ просить союзників по НАТО наростити поставки зброї й боєприпасів в Україну та виступає за створення об’єднаного транскордонного євроатлантичного простору оборонної промисловості, що є необхідним не лише для України, але й для безпеки самих членів НАТО.
  • Україна не має наміру відступати у боротьбі проти російської агресії, і її стратегічна мета щодо поновлення територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів за станом на 1991 рік залишається незмінною, що є важливим для безпеки всього євроатлантичного простору.
  • Київ сподівається на конструктивне рішення Конгресу США щодо одночасної допомоги для України та Ізраїлю та наголошує, що продовження такої допомоги є найкращим шляхом, щоб уникнути необхідності направляти в Україну війська Заходу.
  • Захист Європи без залучення України неможливий, оскільки держава зараз має найбільш сильну та загартовану в боях армію в регіоні.

Пресконференція у Брюсселі після завершення засідання Ради НАТО-Україна. Головне:

  • Сполучені Штати повинні і будуть надалі підтримувати Україну у її боротьбі проти жорстокої російської агресії Росії, тому що це відповідає інтересам Євроатлантичної безпеки та самих США – Ентоні Блінкен, державний секретар США.
  • Внаслідок своєї війни проти України Росія стала сильно залежною від Китаю, віддаючи в заставу Пекіну рік за роком своє майбутнє –  Єнс Столтенберг, генсек НАТО.
  • Міністри закордонних справ країн НАТО надали Україні рекомендації щодо первинних реформ для вступу до Альянсу –  Єнс Столтенберг, генсек НАТО.
  • Союзники по НАТО почули заклик України створити єдиний трансатлантичний комплекс оборонної промисловості, який міг би задовольнити потреби Києва у зброї й боєприпасах, та відповісти на потреби країн Альянсу, жодна з яких не спроможна виконати ці завдання сама Дмитро Кулеба, глава МЗС України.

ЦИТАТИ ДНЯ

Курт Волкер, колишній посол Сполучених Штатів при НАТО, експредставник США по Україні: «Політика НАТО сьогодні ненавмисно надсилає сигнал для Путіна – продовжувати бойові дії. Прийшов час для нас зробити прямо протилежне послання – що Україна стане членом НАТО якнайшвидше. Це означатиме, що не залишиться жодного шляху для програшу України. Тоді для Путіна продовження цієї війни буде безцільним, а для Росії – руйнівним».

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Україна рухається все ближче і ближче до НАТО. Всі члени Альянсу згодні з тим, що Україна стане членом Альянсу. І зараз нам потрібно обговорити шлях вперед, зусилля з реформування і те, як НАТО може підтримати вас у впровадженні цих реформ».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У районі Авдіївки російські війська збільшили свою активність. Сили оборони за добу знищили на Таврійському напрямку 639 окупантів, ще четверо здалися в полон, знищено 48 одиниць військової техніки ворога – генерал Олександр Тарнавський.

- У тимчасово окупованому селі Ювілейне Херсонської області вдалося підірвати будівлю, де проходила нарада окупантів, загинули 5 посадовців загарбників – Центр національного спротиву.

- Легіон «Свобода Росії» нині воює на Куп’янському, Харківському і Донецькому напрямках та здійснює невеликі операції із заходами на територію Росії, однак рідко їх висвітлює – Максиміліан Андроніков (позивний "Цезар"), заступник командира легіону.

- У ніч на 29 листопада Сили ППО знищили 2 ракети та 21 дрон-камікадзе – Повітряні сили ЗСУ.

- Отруєння дружини Буданова показало, що агентура РФ впроваджена глибше, ніж вважалося – The New York Times.

- В Україні самоліквідувався черговий російський генерал. Заступник командувача 14 армійського корпусу ЗС РФ Володимир Завадський підірвався на міні 28 листопада – росЗМІ.

- Українські хакери BLACKJACK разом з кіберфахівцями СБУ зламали сайт міністерства праці та соцзахисту РФ – LIGA.net. Отримано доступ до статистики російської війни проти України, особистих даних російських військовослужбовців, матеріалів доповідей президенту РФ, довідок щодо кількості протезувань.

***

- Військові РФ обстріляли передмістя Херсона, загинув цивільний – Херсонська МВА.

- Російські загарбники вдарили дроном по Степногірську, що неподалік Запоріжжя, під час видачі гуманітарної допомоги. Загинула жінка, ще двоє людей поранено – поліція Запорізької області.

- Понад 170 тисяч будівель зруйновано та пошкоджено в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення РФ – Олена Шуляк, голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування.

- В Україні станом на ранок 29 листопада внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 511 дітей, ще 1148 дістали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський відвідав Одещину і Миколаївщину

- На Одещині

  • в центрі уваги були оперативна обстановка та ведення бойових дій у межах відповідальності ОСУВ "Одеса", ситуація в Чорному морі, протимінні заходи та гарантування безпеки "зернового коридору", робота ППО Одещини, прикриття Одеси з повітря, інфраструктури "зернового коридору" та наших бригад – Telegram і Facebook глави держави.
  • під час наради щодо ліквідації наслідків негоди в Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Київській, Полтавській і Черкаській областях доручив прискорити роботи з відновлення електропостачання – Facebook глави держави.
  • відвідав обласний центр соціально-психологічної допомоги, де проживають внутрішньо переміщені громадяни із Харківщини, Херсонщини, Донеччини, Луганщини та Дніпропетровщини, а також українці, яких евакуйовано із сектора Гази – пресслужба Офісу Президента.

- На Миколаївщині

  • узяв участь у презентації проєктів, що реалізуються в рамках патронату Королівства Данія – сайт Президента. Зеленський подякував Прем’єр-міністру Данії Метте Фредеріксен, данському парламенту та суспільству за підтримку.
  • ознайомився з роботою Регіонального офісу міжнародного співробітництва при Миколаївській ОВА (РОМС), створеного на виконання доручення Президента України.

Кабінет Міністрів

  • спростив призначення соціальних стипендій та допомоги для громадян, які були в російському полоні, ув’язнені чи в будь-який інший спосіб позбавлені свободи через збройну агресію РФ, а також їхніх дітей – Мінсоцполітики.
  • призначив Михайла Янчука головою Державного агентства водних ресурсів. Він замінить т.в.о. голови Держагентства Наталію Латиш – Тарас Мельничук, представник Кабміну в парламенті.

- В АТ «Українська оборонна промисловість» назвали фейком поширену низкою ЗМІ інформацію про постачання до Росії комплектуючих для літаків та гвинтокрилів українського виробництва і закликали ретельніше перевіряти факти – Телеграм-канал УОП.

- Спеціальний міжнародний трибунал для покарання Росії був би найкращим варіантом – Марк Елліс, експерт з міжнародного кримінального права та очільник Міжнародної асоціації юристів (IBA). Докладніше в інтерв'ю Укрінформу.

- Експрезидент Петро Порошенко програв справу за позовом до чинного глави держави Володимира Зеленського щодо оприлюднення інформації про бізнес-зв’язки п'ятого президента з колишнім народним депутатом Віктором Медведчуком – постанова Великої палати Верховного суду.

- В Україні через негоду загинули 12 людей, ще 23 людини, серед них – 2 дитини отримали поранення – пресслужба МВС. В Україні через негоду знеструмленими залишаються 469 населених пунктів у 13 областях, проїзд на дорогах загального користування забезпечений.

- Рівень споживання електроенергії стрімко зростає, для покриття дефіциту в енергосистемі НЕК «Укренерго» залучає аварійну допомогу від Румунії та Польщі – Володимир Кудрицький, голова правління компанії.

- У тимчасово окупованому Криму настрої населення кардинально відмінні від тих, які були на початку окупації. Влучна робота ЗСУ по військових об'єктах загарбників укріплює віру кримчан про звільнення півострова – Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.

- На сьогодні 70 з майже 1500 населених пунктів тимчасово окупованого Криму відновлено історичні назви, триває робота з повернення назв ще 37 пунктам на півострові – Ескендер Барієв, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу.

***

- Ігор Коломойський вирішив звернутись до Європейського суду з прав людини через рішення суду продовжити йому арешт ще на два місяці – Олександр Лисак, адвокат Коломойського.

- Народний депутат від групи «За майбутнє» Сергій Лабазюк, якого підозрюють у спробі підкупу держслужбовців, 28 листопада вийшов з СІЗО під заставу 40 мільйонів гривень – САП.

- Державна аудиторська служба України за результатами фінансового аудиту виявила у діяльності ПАТ «Центренерго» порушень на 5,5 млрд грн – пресслужба ДАСУ.

- Співробітники ДБР спільно з ДСР Нацполіції викрили та затримали керівників та учасників злочинної організації, які незаконно заволоділи 5 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС – пресслужби ДБР та Нацполіції.

- Судитимуть заступника голови Федерації профспілок України, який також обіймає посаду голови наглядової ради ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», за організацію відчуження Київської курортної бальнеолікарні вартістю понад 138 млн грн – Офіс генпрокурора.

- Печерський районний суд Києва продовжив митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 29 січня – Суспільне.

***

- Обсяги активів постачальників небанківських фінансових послуг у третьому кварталі збільшились на 11.9% у річному обчисленні. Активи зростали у всіх сегментах. Водночас з ринку пішли 53 компанії за квартал – НБУ.

- Майже 13 тисяч агропідприємств отримали цього року понад 67 млрд гривень банківських кредитів на розвиток – пресслужба Мінагрополітики.

- Компанія «Нова пошта» відкрила відділення Nova Post у місті Брашов (Румунія). Це вже друге відділення в країні, а до кінця року в планах відкриття ще у Констанці – пресслужба компанії.

- Уряд Словаччини в середу підтримав продовження заборони на імпорт агропродукції з України на невизначений термін і розширив перелік товарів, на які вона поширюється – Міністерство сільського господарства та розвитку сільських територій Словаччини.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідає Північну Македонію для участі у міністерській зустрічі ОБСЄ, яку бойкотують міністри закордонних справ України і держав Балтії через участь у ній глави МЗС РФ Сергєя Лаврова – Держдеп США.

- Міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Ніку Попеску підтвердив участь у міністерській зустрічі ОБСЄ в Північній Македонії, щоб засудити російську агресію проти України, виступити з рішучим закликом до виведення російських військ з країни – «Європейська правда».

- Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що його країна підтримує початок переговорів щодо членства України до ЄС – Дзеркало тижня.

- Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок стурбована тим, що у світі знижується увага до війни РФ проти України, це фатально – МЗС Німеччини.

- Бельгія підтримує Українську державу і зробить все можливе для надання їй допомоги – Еліан Тільйо, голова Палати представників парламенту Бельгії.

- Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук обговорив із головою Палати представників парламенту Бельгії Еліан Тільйо та головою Сенату Стефані Д’Оз оборонну підтримку України – Фейсбук українського спікера.

- Євросоюз погодився більш як учетверо збільшити свої витрати на підготовку українських солдатів, інвестувавши більше 200 мільйонів євро – AFP.

- Палата депутатів (нижня палата парламенту Чехії) схвалила продовження місії з навчання українських військових у наступному році – Novinky.

- У рамках чеської ініціативи «Подарунок для Путіна» зібрали вже майже пів мільйона євро на придбання вертольота Black Hawk для української військової розвідки – «Європейська правда».

- Центробанк ЄС виступає за допомогу Україні у будь-який можливий спосіб. Але вважає, що використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги у відновленні України може завдати шкоди репутації євро – Луїс де Гіндос, віцепрезидент Європейського центрального банку.

- Європол створив оперативну робочу групу OSINT для підтримки розслідувань воєнних злочинів, скоєних в Україні. 14 країн допомагатимуть Україні виявляти воєнних злочинців завдяки збору та аналізу розвідданих із відкритих джерел – Нацполіія України.

- Уряд Сполучених Штатів оголосив про запровадження нового пакету санкцій проти двох десятків фізичних осіб і організацій в Ірані та інших країнах, які забезпечували фінансовий прибуток іранського режиму й зокрема його військової машини – Мінфін.

- Саудівська Аравія звернулася до Ірану з пропозицією посилити співпрацю та інвестувати в його підсанкційну економіку, якщо Ісламська Республіка не дозволить своїм регіональним «помічникам» перетворити війну Ізраїлю та ХАМАС на ширший конфлікт – Bloomberg.

- Понад 20% російського скрапленого природного газу, що надходить до Європи, переправляється в інші частини світу, і ця практика збільшує доходи РФ, незважаючи на зусилля ЄС обмежити їх – Financial Times.

- Ізраїль продовжить бойові дії проти бойовиків ХАМАСу у секторі Гази після того, як процес повернення заручників під час поточного припинення вогню завершиться – Біньямін Нетаньягу, прем'єр-міністр Ізраїлю.

Про ситуацію на кордоні з Польщею

  • На засіданні комітету Європейського парламенту з питань сільського господарства та розвитку в Брюсселі обговорили підтримку експорту аграрної продукції з України. Єврокомісія не бачить негативного впливу аграрного експорту з України на ринки ЄС – Укрінформ.
  • Нова міністерка сільського господарства Польщі Анна Гембіцька у вівторок ввечері провела зустріч з польськими аграріями, які блокують пункт пропуску «Медика-Шегині», і запропонувала протестувальникам пропозиції, які повинні завершити блокаду кордону – Укрінформ.
  • Українські водії, які застрягли в Польщі через блокаду кордону місцевими перевізниками, влаштували у відповідь акцію протесту в Перемишлі, а також у прикордонному селі Медика – Rmf24.

ВОРОГ

- Росія вперше втратила своє місце у Виконавчій раді ОЗХЗ (Організації із заборони хімічної зброї) – Укрінформ.

- Заступник міністра закордонних справ Росії  Рябков заявив, що перемир'я на основі «Формули миру» Зеленського неможливе, мовляв, на тих умовах, які висуває Київ, Росії навіть обговорювати нічого – Известия. Він не виключає збройного конфлікту між РФ і НАТО, мовляв, налагодити відносини вже не вдасться.

- Путін не піде на перемир'я в Україні до президентських виборів у США, які відбудуться у листопаді 2024 року – Reuters.

- МЗС Росії заявило в середу, що отримало багато запитів на індивідуальні зустрічі з головним російським дипломатом Сергеєм Лавровим  на полях зустрічі ОБСЄ в Північній Македонії – Reuters.

- У Москві заочно взяли під варту оголошену раніше у розшук українську співачку Джамалу – ТАСС.

- Російський олігарх Герман Хан, співзасновник інвестиційної компанії LetterOne, програв суд щодо зняття санкцій ЄС, запроваджених через його ймовірно тісні зв'язки з Путіним та впливову роль у Росії – Bloomberg.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-