Битва за Україну. День шістсот тридцять восьмий

Битва за Україну. День шістсот тридцять восьмий

Укрінформ
Сили оборони знищили ще 1130 російських загарбників і 20 танків. Президент Зеленський схвалив санкції проти 60 фізичних і 93 юридичних осіб

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот тридцять восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 23 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Президент Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» проти 60 фізичних і 93 юридичних осіб, які повʼязані з РФ – сайт президента.

-   Головне управління розвідки Міноборони України заявляє про успішну спецоперацію у кіберпросторі, внаслідок якої здобуто великий обсяг закритих документів структурного підрозділу Мінтранспорту РФ - Федерального агентства повітряного транспорту (Росавіація) – ГУР.  Серед отриманих даних -  щодобові звіти "Росавіації" у масштабах всієї РФ за понад півторарічний період. Їх аналіз свідчить, що цивільної авіація Росії перебуває на межі колапсу

-   Сейм Латвії підтримав початок переговорів про вступ до Європейського Союзу із Україною та Молдовою та підтвердив свою готовність надати обом країнам необхідну підтримку у реалізації реформ на шляху до повноправного членства в ЄС - пресслужба латвійського Сейму.

-   Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вперше взяв участь у засіданні контактної групи з питань оборони України у межах формату «Рамштайн». Детально поінформував партнерів щодо ситуації на полі бою. Доповів про дії росіян, загрози та їхні ймовірні плани на найближчий час - Укрінформ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Чим сильніша наша протиповітряна оборона, то більшим буде успіх України в Чорному морі, то більшим морський експорт, то кращим захист свободи судноплавства та більшою стабільність. Це дасть нам змогу доставляти сотні тисяч додаткових тонн продовольства через безпечніший морський експортний коридор та протидіяти глобальній продовольчій кризі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   По українських військових, які перебувають у районі Бахмута, росіяни за добу застосували 42 дрони-камікадзе, а на Куп'янському напрямку – 18 дронів - Володимир Фітьо, начальник служби зв'язків із громадськістю Сухопутних військ ЗСУ.

-   В операційній зоні ОСУВ "Таврія" ворог завдав 11 авіаударів, провів 56 бойових зіткнень та здійснив 973 артобстріли. Захисники та захисниці стійко тримають оборону на Авдіївському напрямку - Олександр Тарнавський,  командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія". Втрати російської армії у живій силі та бронетехніці зростають:загальні втрати ворога склали 706 осіб, знищено 51 одиницю військової техніки. Триває наступальна операція на Мелітопольському напрямку.

-   Міністерство оборони пришвидшило постачання Збройним силам України нових зразків зброї. Пришвидшення стало можливим завдяки змінам до постанови № 345 Кабінету міністрів від 25 лютого 2015 року, внесеним на засіданні уряду 21 листопада поточного року з ініціативи міністра оборони - Міноборони.

-   За минулу добу українські військові вразили 24 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян – Генштаб.

-   На Запорізькому напрямку ліквідували російського пропагандиста, кореспондента телеканалу «Росія 24»Бориса Максудова.

-   22 листопада російські війська продовжили наземні атаки вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна: геолокаційні кадри свідчать про просування російських військ на схід від Синьківки (8 км на північний схід від Куп’янська). - Інститут вивчення війни (ISW)

-   Голова Служби зовнішньої розвідки Олександр Литвиненко вважає, що Росія налаштована воювати "стільки, скільки треба", а війна увійшла у стадію виснаження. На його думку, РФ сконцентрується на трьох завданнях щодо України: фронт, підрив інфраструктури і підрив суспільної єдності - "Інтерфакс-Україна". Росія буде намагатися роздмухувати конфлікти на Близькому Сході, в Африці, на Балканах, а до 2028 року окупант планує відновити воєнні спроможності, які РФ мала у 2022 році.

***

-   Правоохоронці встановили, що катування, нелюдського поводження та тілесних пошкоджень від військових РФ під час тимчасового захоплення Київської області зазнали 1 тисяча 139 осіб - видання ZMINA.

-   Росіяни обстріляли Чорнобаївку на Херсонщині, наразі відомо про трьох загиблих і 5 поранених людей – ОВА.

-   Із 24 лютого 2022 року Нацполіція України отримала понад 20 тисяч звернень щодо 23 тисяч дітей, зниклих безвісти - Андрій Нєбитов, заступник голови НПУ

-   Внаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Херсонської, Донецької та Харківської областей 3 людини загинуло, 3 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   У зв’язку із смертю у черзі, спричиненій блокуванням польських перевізників перед пунктом пропуску Корчова уже другого українського водія, посольство України  звернулося з черговою офіційною нотою до Міністерства закордонних справ Польщі, вимагаючи розблокувати рух вантажних транспортних засобів. Відповідні сигнали доведені також до Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі - Василь Зварич, посол України в Польщі

-   Прем'єр-міністр Денис Шмигаль та виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс обговорили підтримку України, зокрема фінансування дефіциту бюджету та ситуацію на кордоні з деякими державами Євросоюзу – сайт Уряду.

-   Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод у рамках візиту провідників СКУ до України з нагоди вшанування памʼяті жертв Голодомору 1932-1933 виступив на науковій конференції «90-ті роковини. Історія Голодомору-геноциду», яка відбулася на території Києво-Печерської Лаври - СКУ. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся із делегацією Світового конгресу українців.

-   Міжвідомча робоча група узгодила проєкт Стратегії морської безпеки України. Найближчим часом його планують передати Президентові України для винесення на розгляд РНБО – РНБО

-   До кінця року у Верховній Раді за участі Міністерства оборони і Генерального штабу ЗСУ планується розробити комплексний документ щодо процедури мобілізації та демобілізації – Давид Арахамія, голова фракції "Слуга народу".

-   Національне агентство з питань запобігання корупції внесло німецького виробника будматеріалів Knauf до переліку міжнародних спонсорів війни - НАЗК.

-   Слідчий суддя Печерського райсуду Києва задовольнив клопотання прокуратури про арешт майна чинного народного депутата, якому висунули підозру у державній зраді - Державне бюро розслідувань. Всього арештовано 39 об’єктів нерухомості, зокрема, 23 квартири в столиці, 8 земельних ділянок, два житлові будинки у Києві та області та 15 автомобілів.

-   З 1 до 24 грудня 2023 року триватиме IV Відкритий марафон з української мови - пресслуба Міносвіти. Долучитися до марафону можуть учні 3-11 класів закладів загальної середньої освіти, учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти. Участь є добровільною та безоплатною.

-   Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому голові Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 25 млн грн. - Спеціалізована антикорупційна прокуратура

***

-   Державний бюджет України 23 листопада отримав близько 400 мільйонів доларів під гарантію Великої Британії через Трастовий фонд Світового банку для покриття соціальних видатків - пресслужба Міністерства фінансів.

-   НАК "Нафтогаз України" та Європейський банк реконструкції та розвитку підписали кредитку угоду про виділення компанії 200 млн євро на зміцнення енергетичної безпеки - Нафтогаз.

-   НЕК "Укренерго" увечері 22 листопада залучала аварійну допомогу зі Словаччини, Польщі та Румунії. Це допомогло збалансувати нашу енергосистему. У наступні дні, доки зберігатиметься морозна погода, прогнозується дефіцит в енергосистемі - Володимир Кудрицький, голова правління компанії. В енергосистемі 23 листопада є дефіцит електроенергії. Попри це НЕК "Укренерго" не прогнозує відключень споживачів.

-   Через блокування польськими перевізниками роботи пунктів пропуску на кордоні з Україною зараз у чергах стоять 2600 вантажівок – ДПСУ. З четверга польські аграрії приєдналися до протесту польських перевізників і, висуваючи свої вимоги, розпочинають блокаду руху вантажного транспорту на пункті пропуску "Медика – Шегині" поблизу Перемишля

-   За 9 місяців з початку року українці оформили 6 мільйонів позик на загальну суму 29,1 мільярда гривень, більше, аніж за весь 2022 рік, проте у 1,8 разів менше, ніж у 2021, коли українці взяли 10,8 млн мікропозик на суму 48,4 млрд грн. Крім зростання кількості мікрокредитів, зросла й середня сума кредиту та загальна заборгованість за ними - дані Нацбанку.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час віртуальної зустрічі лідерів G20 закликав притягнути Росію до відповідальності за незаконне вторгнення до України - Офісі глави канадського уряду.

-   Глава МЗС Австрії Александр Шалленберг заявив, що лідери ЄС не повинні надавати перевагу Україні перед Західними Балканами, коли вирішуватимуть, чи розпочинати переговори про вступ наступного місяця - Financial Times

-   Президент Аргентини Мілей провів телефонні переговори з Президентом Зеленським та запропонував, щоб Аргентина провела мирну конференцію за участі країн Латинської Америки та України - DW.

-   Виконавчий комітет ЄC схвалив надання 900 мільйонів євро Угорщині у межах замороженого фонду відновлення на тлі намагань подолати вето Будапешта щодо допомоги Україні - Reuters

-   Після рішення Фінляндії закрити усі, крім одного, пункти пропуску на кордоні з РФ Норвегія заявила про готовність зупинити роботу єдиного КПП на межі з Росією - Йонас Гар Стьоре, прем'єр-міністр королівства.

-   У Міністерстві закордонних справ Катару заявили, що тимчасове перемир'я між Ізраїлем і ХАМАСом розпочнеться в п'ятницю о 7 ранку, а перша група з 13 ізраїльських заручників буде звільнена о 16:00 - The Times of Israel

-   Проміжні підсумки підтверджують дані екзитполу компанії Ipsos про несподівану перемогу ультраправої PVV (Партія свободи) Герта Вілдерса на позачергових парламентських виборах в Нідерландазх- NOS.

-   Туреччина поінформувала НАТО, що ратифікація заявки Швеції на членство не буде завершена вчасно, аби церемонія вступу відбулася на зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу наступного тижня – Reuters.

ВОРОГ

-   Путін прилетів у Мінськ на сесію Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) і зустрівся із самопроголошеним Лукашенком - "Бєлта"

-   У ніч на 23 листопада у підмосковному місті Литкаріно на місцевій електропідстанції трапився вибух і пожежа. Через це знеструмлено більше 10 населених пунктів - російські Telegram-канали Baza.

-   У Південній Кореї стверджують, що КНДР отримала допомогу від Росії для успішного запуску розвідувального супутника на цьому тижні - Reuters. Запуск супутника-шпигуна у вівторок став третьою спробою Північної Кореї після двох невдалих запусків і першою після поїздки її лідера Кім Чен Ина до Росії у вересні.

-   Глава російської партії "Справедливая Россия" Сергій Миронов удочерив викрадену у 2022 році 10-місячну дівчинку із окупованої Херсонської області і змінив їй ім'я – ЗМІ. У грудні 2022 року Миронов та Варламова удочерили Маргариту і поміняли її особисті дані. Тепер дівчинку звуть Марина Сергіївна Миронова.

-   Жителям Білорусі, які хочуть переїхати на постійне місце проживання в іншу країну, тепер потрібно буде отримати дозвіл у білоруських міграційних органах за місцем проживання, а не у білоруському консульстві, як це було раніше - постанова уряду

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-