Пам'яті бойової медикині Валентини Пушич (позивний «Ромашка»)

Пам'яті бойової медикині Валентини Пушич (позивний «Ромашка»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Вона завжди була там, де "гаряче", і врятувала багато життів

Валентина Пушич (позивний «Ромашка») народилася 18 серпня 1980 року в Києві. З дитинства мріяла стати медиком. Проте після школи дівчина вступила до швейного коледжу, а згодом - до Київського національного університету технологій та дизайну, після закінчення якого почала працювати за спеціальністю. Пізніше Валентина вирішила здобути освіту психолога.

Коли розпочалася російська агресія на Сході України, жінка вирішила долучитись до лав Збройних Сил, щоб надавати воїнам психологічну допомогу. Посади психологів були зайняті, тому вона влаштувалась бойовою медикинею до 72-ї бригади імені Чорних Запорожців.

“Казала, що буде там кориснішою, ніж у Києві. З донькою, якій на той момент було 10 років, щодня спілкувалася телефоном”, – розповідає мама Валентини.

У жовтні 2016-го військова частина Валентини вирушила в район проведення АТО - авдіївську промзону. “Медики у будь-яку погоду та у будь-який час вивозили поранених. Хоч їм і бракувало досвіду, цього не було помітно, і, здавалося, вони не знали ані страху, ані втоми. Попри обстріли дівчата за лічені хвилини вже були на передовій. Оборонці промзони почувши, що “Ромашка” в радіоефірі, набувають впевненості, бо знають, що поруч є люди, які за потреби неодмінно допоможуть”, – поділився побратим.

У 2017 році жінка вивозила поранених під час боїв в Авдіївці Донецької області.

Тодішній Президент України Петро Порошенко нагородив Валентину Пушич орденом «За мужність» ІІІ-го ступеня, але на отримання нагороди вона не поїхала, бо тривали бої – "Ромашка" не могла залишити своїх бійців.

У 2018 році Валентина вирішила пройти офіцерські курси та підписати контракт із ЗСУ ще на п’ять років.

Коли почалося повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 проку, вона організовувала евакуацію поранених на Київщині. 

27 лютого 2022 року, коли російські війська просувалися під містом Бровари, Валентина їхала рятувати пораненого хлопця і потрапила під обстріл. На жаль, вона і водій загинули.

Поховали жінку 6 березня 2022 року у Києві на Лісовому кладовищі. Через складну ситуацію на фронті на прощанні були лише найближчі люди.

У Валентини залишилася мати та донька.

Указом Президента України від 13 березня 2022 року № 131/2022 бойова медикиня нагороджена орденом імені Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Вічна і світла пам'ять Захисниці!

Фото: Фейсбук-сторінка Tata Ostrobrod-Mann, Фейсбук-сторінка Михайло Ухман, Фейсбук-сторінка Петро Шот, Фейсбук-сторінка Юрій Кулачек, Фейсбук-сторінка Ірина Шугайло, Дмитро Муравський, Жіночий Ветеранський Рух

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-