Пам'яті бійця та журналіста Олексія Чубашева (позивний «Рекрут»)

Пам'яті бійця та журналіста Олексія Чубашева (позивний «Рекрут»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
У ньому було чудове поєднання суворості щодо своїх підлеглих і доброти

Олексій Чубашев народився 16 листопада 1991 року в місті Пологи на Запоріжжі. Закінчив Київський військовий ліцей імені Івана Богуна, а також Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка (спеціальність – журналістика).

У 2015 році Чубашев закінчив Військовий інститут, а згодом відправився служити в зону проведення АТО за контрактом. Того ж року почав працювати військовим журналістом Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України. Він був автором і ведучим власного проєкту та першого в Україні військового реаліті-шоу «Рекрут.UA». Звідки і з‘явився позивний героя.

«Ніколи не забуду, як ти прийшов з цією ідеєю, ти горів нею. Першими були ССО, потім десанти, потім морпіхи. Ти багато зробив корисного для армії цими проектами. Ти жив армією…», – згадує колишня керівниця Центральної телерадіостудії МОУ Яна Холодна.

Олексій дуже любив свій проєкт, тому, коли в нього закінчився військовий контракт, вирішив його не продовжувати, натомість всі сили приділяти реаліті-шоу та популяризувати службу в Збройних Силах України.

Однак уже 24 лютого 2022 року Чубашеву довелось змінити сферу діяльності і знову стати до лав ЗСУ. Із перших днів російського  вторгнення він виконував бойові завдання добровольцем у складі 8-го окремого полку Сил спеціальних операцій на Київщині. Під час повномасштабної війни група спецпризначенців, у складі якої він воював, знищила російський танк на Чернігівській трасі, – кадри швидко облетіли українські соцмережі.

У квітні 2022 року «Рекрута» офіційно мобілізували. Він став командиром групи Інтернаціонального легіону територіальної оборони України. 

«Командиром він був крутим. Це підтвердять усі його бійці, чи то іноземці, чи українці. Усі його поважали та довіряли. Був дуже дисциплінованим, чого вимагав і від своїх бійців», – згадує побратим.

Спочатку легіонери працювали на Миколаївському напрямку, готуючи плацдарм для контрнаступу ЗСУ та деокупації Херсонщини. Але на початку червня минулого року групу Чубашева перекинули в найгарячішу на той час точку фронту – Сєвєродонецьк.

Задачею легіонерів був штурм і зачистка міста, «пробиття» ділянок для Нацгвардії та інших підрозділів Збройних Сил України. Група під командуванням капітана Чубашева діяла максимально ефективно й виконувала поставлену задачу. Проте 10 червня під час чергового бойового зіткнення на останньому виході з будівлі «Рекрут» отримав смертельне кульове поранення в шию. Побратими намагалися врятувати Олексія, але він помер, не приходячи до тями. На момент загибелі йому було 30 років.

У «Рекрута» залишилась дружина, маленький син, народжений у перші місяці війни, та 5-річна донька.

Прощання з «Рекрутом» відбулося 14 червня 2022 року в столичному Будинку офіцерів. Поховали Чубашева на Байковому кладовищі.

Указом Президента України від 28 червня 2022 року капітану Олексію Чубашеву присвоєно чергове звання «майор» (посмертно).

На честь вшанування пам‘яті про Олексія зняли фільм та присвятили благодійний забіг.

Вічна слава і шана Герою!

Фото: ФБ Олексія Чубашева

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-