У Білорусь депортували понад 2400 українських дітей - Єльський університет

У Білорусь депортували понад 2400 українських дітей - Єльський університет

Дослідження
Укрінформ
Понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років були незаконно вивезені до Білорусі з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це йдеться у дослідженні Єльського університету, передає Укрінформ із посиланням на Reuters

Як зазначається, передані агентству Reuters висновки дослідження, проведеного Лабораторією гуманітарних досліджень Єльської школи громадської охорони здоров'я, що фінансується Державним департаментом США, є найширшими на сьогодні відомостями про роль Білорусі в російській програмі переселення українських дітей.

Серед ключових висновків, зроблених у 39-сторінковому звіті — те, що дітей було вивезено щонайменше з 17 міст Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України, що дослідники Єльського університету назвали постійною практикою.

Читайте також: Депортація Росією українських дітей: Канада збирає міжнародну конференцію

Понад 2 тисячі дітей, виявлених Єльським університетом, було перевезено до дитячого центру «Діброва» в Мінській області Білорусі в період із вересня 2022 року по травень 2023 року, а 392 дитини було доправлено до 12 інших установ.

«Білорусь сприяла систематичним зусиллям Росії з виявлення, збору, транспортування та перевиховання українських дітей. Федеральний уряд Росії та режим Білорусі співпрацюють, щоб координувати та фінансувати переміщення дітей з окупованої Росією (частини областей - ред.) України через РФ до Білорусі», — йдеться у звіті.

Наголошується, що транспортування до Білорусі через територію Росії «в кінцевому підсумку координувалося» між президентом Росії Володимиром Путіним і лідером Білорусі Олександром Лукашенком.

Читайте також: Держдеп: Влада Білорусі причетна до незаконного вивезення дітей з України

Reuters підсумовує, що невідомо, скільки дітей, виявлених у дослідженні Єльського університету, залишаються в Білорусі.

Як повідомляв Укрінформ, депортація українських дітей стала причиною для видачі 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт уповноваженого президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової та самого Володимира Путіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-