Битва за Україну. День шістсот тридцять перший

Битва за Україну. День шістсот тридцять перший

Укрінформ
Наступне засідання Контактної групи у форматі «Рамштайн» відбудеться 22 листопада. Сенат США підтримав тимчасовий бюджет без допомоги Україні та Ізраїлю

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот тридцять перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 16 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Підсумки зустрічі лідерів США і Китаю

- Президент США Джо Байден назвав реальним прогресом зустріч з лідером Китаю Сі Цзіньпінем, яка відбулася в середу в Сан-Франциско – Укрінформ. Президент США високо оцінив перемовини з китайським лідером, під час яких обговорювалися питання, що відповідають інтересам обох країн, а також глобальні виклики, в тому числі війна РФ проти України.

- Лідер Китаю Сі Цзіньпін на зустрічі з президентом США Джо Байденом заявив, що конкуренція двох великих держав не допоможе розв'язати наявні проблеми, а Земля достатньо велика, аби забезпечити їм успішний розвиток – CGTN Українською. Сі Цзіньпін заявив, що возз’єднання Тайваню з Китаєм неминуче відбудеться і зупинити його неможливо.

- Переговори лідерів Китаю і США у Сан-Франциско не змінять ставлення Пекіна до тривалих міжнародних і регіональних криз, зокрема, не змінять позицію Китаю щодо «кризи в Україні» – МЗС Китаю.

- Китай вважає слова президента США Джо Байдена, який назвав голову КНР Сі Цзіньпіна диктатором, помилковими та безвідповідальними – Мао Нін, речниця МЗС КНР.  Джо Байден назвав переговори із Сі Цзіньпіном найбільш конструктивними, він продовжує вважати китайського лідера диктатором на чолі комуністичної країни.

- Зустріч лідера КНР Сі Цзіньпіна та президента США Джо Байдена, яка відбулася у Сан-Франциско в середу, 15 листопада, стане новою відправною точкою у відносинах Пекіна і Вашингтона – Мао Нін, речниця МЗС КНР.

***

- Наступне засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» відбудеться 22 листопада – Міністерство оборони Норвегії. Очільник Пентагону запросив на зустріч міністрів оборони та начальників оборонних відомств із близько 50 країн, щоб обговорити подальшу військову підтримку України в короткостроковій та довгостроковій перспективі.

- Сенат США слідом за Палатою представників ухвалив резолюцію про тимчасове продовження фінансування уряду, аби уникнути шатдауну після 17 листопада, та передав її на підпис президенту Байдену – Укрінформу. Резолюція дозволяє продовжити виділення фінансів федеральним установам за двоетапною моделлю: частина міністерств і відомств отримуватимуть кошти до 19 січня, решта – до 2 лютого наступного року.

- Україна, Польща та ЄС обговорили на тристоронній зустрічі блокування кордону і «транспортний безвіз». ЄС не скасує Україні «транспортний безвіз» на вимогу польських перевізників, він діятиме до 30 червня 2024 року – Мінвідновлення.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Росія більше не здатна використовувати Чорне море як власний плацдарм, а Україні за допомогою партнерів вдалося перехопити ініціативу та створили такі безпекові умови, які змушують РФ тікати зі східної частини акваторії та намагатися сховати військові кораблі».

Девід Кемерон, глава МЗС Великої Британії: «Росія вважає, що вона може «перечекати» цю війну, і що Захід зрештою перенесе свою увагу на інші справи. Така думка є найвіддаленішою від правди... За останні три місяці вони (українці – ред.) відтіснили Росію в Чорному морі та відкрили життєво важливі морські торговельні шляхи для української економіки та світових поставок продовольства».

Павло Клімкін, колишній міністр закордонних справ: «Зустріч Байдена та Сі не знайде рішення для всіх світових проблем і для наших теж. Занадто велика прірва в позиціях і відсутності довіри. Але атмосферу відносин вона значно покращила. Назовні, навіть показово, але також і всередині».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Сили оборони України мають певні територіальні успіхи на південь від Бахмута, що на Донеччині – Інститут вивчення війни (ISW). Також геолокаційні кадри показують, що українські Сили оборони незначно просунулися на південний схід від Торецька (23 км на південний захід від Бахмута).

- На Авдіївському напрямку напруження на полі бою залишається приблизно на тому ж рівні, що й було, однак росіяни почали менше використовувати авіацію – Олександр Штупун, речник пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

- Росіяни намагаються наблизитися до коксохіму в Авдіївці, але матимуть великі втрати − розвідка Британії.

- Щомісяця Україна виробляє на державному заводі десятки дронів, які є аналогами іранських безпілотників-камікадзе Shahed – Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості.

- Росіяни накопичили вже понад 800 ракет для енергетичного терору України. На Кримському півострові у ворога розгорнутий потужний хаб військового ресурсу, зокрема, там зосереджені ракети типу «Калібр», типу «Онікс» – Наталя Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру ОК «Південь».

- Росія досі не завершила переміщення Чорноморського флоту до Новоросійська, бо цьому заважають погодні умови та логістика – Наталя Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру ОК «Південь».

- Повітряні сили України вночі та вранці 16 листопада знищили 16 БпЛА типу Shahed із 18 запущених та одну керовану авіаційну ракету – Командування Повітряних Сил ЗСУ.

***

- 14 листопада 2023 року через некомпетентність російських загарбників відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці ЗАЕС, в результаті чого запустились дизель-генератори і системи безпеки, які працювали 90 хвилин – НАЕК «Енергоатом». Попри витік реагентів із першого контура реактора в другий в енергоблоці №5 Запорізької атомної електростанції росіяни не переводять його у «холодний» стан.

- Через міни в Україні вже постраждали 852 цивільні особи, з яких 265 загинули і 587 людина отримала травми – Павло Вознюк, заступник начальника відділу планування, організації та координації заходів протимінної діяльності Центру протимінної діяльності МОУ. 

- У Селидовому Донецької області кількість загиблих від удару ворога по житловому будинку зросла до 4 осіб – ДСНС.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Візит глави МЗС Британії до України

- Президент Зеленський зустрівся із новопризначеним державним секретарем у закордонних справах Великої Британії Девідом Кемероном, який здійснив перший робочий візит в Україну – Укрінформ. Співрозмовники скоординували позиції щодо реалізації спільних багатосторонніх і двосторонніх ініціатив, зокрема в контексті просування Української формули миру та напрацювання безпекових гарантій у розвиток ухваленої «Групою семи» на Вільнюському саміті НАТО Спільної декларації про підтримку України.

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів перемовини з Девідом Кемероном – Укрінформ. Кулеба і Кемерон в Одесі відвідали порт і обговорили експорт зерна.

- Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обговорив із новопризначеним главою МЗС Великої Британії підтримку українського експорту та питання конфіскації заморожених російських активів на потреби відновлення України – сайт уряду.

- Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина обговорила з Девідом Кемероном поступ України до членства в НАТО – Офіс Стефанішиної у Фейсбуці.

***

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив на зустрічі з представниками Американської торгової палати заходи на підтримку української економіки – сайт уряду.

- «Скіфське золото» повернеться в Україну найближчим часом. Це наша значима перемога у визнанні в європейських судах права України на володіння українськими культурними цінностями – Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України.

- Міністерство культури та інформаційної політики України планує створення розмовних клубів, запуск мовних курсів з вивчення української мови, розробку різного роду словників, вузькопрофільної термінології – Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України.

- У наступному році Україна має провести нові етапи реформування медичної системи за європейськими стандартами, зокрема удосконалити інформаційні системи охорони здоров'я, затвердити плани по протистоянню хімічним, біологічним загрозам та щодо антибіотикорезистентності – МОЗ.

- ДПСУ не має інформації від прикордонників Словаччини про те, що акція блокування кордону для українських перевізників готується або вона запланована на якийсь конкретний день – Андрій Демченко, прессекретар ДПСУ.

- Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало протоколи про адміністративне правопорушення щодо в.о. голови Конституційного Суду України Сергія Головатого та керівника Секретаріату цього суду Віктора Бесчастного – НАЗК. Перевіряється інформація з отриманого повідомлення щодо здійснення суддею дій в умовах реального конфлікту інтересів.

***

- У жовтні 2023 року видатки загального фонду державного бюджету становили 228,5 млрд грн, з яких 111,6 млрд грн були спрямовані на підтримку Збройних Сил України та зарплати військовослужбовців – Мінфін.

- Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), планує підвищити тариф НЕК «Укренерго» на послуги по передачі з 1 січня 2024 року на 22,2% – до 592,89 грн/Мвт-год – сайт комісії.

- У січні – жовтні 2023 року з митної території України було вивезено 11,5 млн т вантажів, 61% з яких – через пункти пропуску на кордоні з Польщею – Державна митна служба України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Президент України Володимир Зеленський виступаючи на саміті ПАЧЕС сказав, що вважає, що Організація Чорноморського економічного співробітництва заслуговує на перезапуск і значну активізацію – сайт президента.

- Єврокомісія може розпочати проти Польщі процедуру покарання за те, що Варшава не може вирішити проблему блокування польськими перевізниками кордону з Україною – ЗМІ.

- Швейцарія заявила про приєднання до країн, які виступають за створення спецтрибуналу для розслідування військових злочинів Росії проти України – сайт Міністерства закордонних справ Швейцарії.

- Абсолютна більшість депутатів німецького парламенту виступає за продовження допомоги Україні, в тому числі військової, але Бундестаг не підтримав 16 листопада подання найбільшої опозиційної фракції – консерваторів – ухвалити рішення про постачання крилатих ракет Taurus – Укрінформ. Питання буде передано на розгляд і доопрацювання Комітету в закордонних справах.

- Німецька армія почала виводити свої зенітно-ракетні установки Patriot з Люблінського воєводства Польщі (межує з Україною), які було розгорнуто в січні цього року – радіо Люблін.

- Нижня палата парламенту Іспанії у четвер проголосувала за призначення Педро Санчеса на посаду прем’єр-міністра на наступний термін – Reuters.

- Уряд Чеської Республіки ухвалив 15 листопада рішення про заморожування усіх російських державних активів – Петр Фіала, президент країни. Російська Федерація не зможе розпоряджатися нерухомістю, яка належить державній установі РФ. Майно не може бути передано або продано. Росії не дозволять використовувати банківські рахунки, на які надходить орендна плата за це майно.

- Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка закликає до запровадження у секторі Гази «гуманітарних пауз і коридорів» – Укрінформ. Ізраїль вважає «відірваною від реальності» резолюцію Ради Безпеки ООН про необхідність запровадження гуманітарних пауз та коридорів у секторі Гази.

- Глава МВС Марі Рантанен заявила, що Фінляндія закриває чотири пункти пропуску на кордоні з Росією у відповідь на зростаючу кількість прохачів притулку – Yle.

ВОРОГ

- На території військової частини у Волгоградській області РФ внаслідок атаки БпЛА згорів склад із боєприпасами для стрілецької зброї – телеграм-канал Astra. 

- У Росії стверджують, що вжили заходів щодо захисту критичної інфраструктури і посилили ППО в Московській і 16 інших областях – РИА Новости.

- Росія і Північна Корея продовжують зближуватись. За підсумками проведеного в Пхеньяні 10-го засідання міжурядового Комітету зі співробітництва в торгівлі, економіці, науці та технологіях домовились розширювати співробітництво в цих галузях – Yonhap.

- Басманний суд Москви заочно засудив політика Володимира Мілова до восьми років колонії загального режиму за звинуваченням у поширенні «фейків» про російську армію – Медіазона. Мілову також заборонили на чотири роки адмініструвати сайти в Інтернеті.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-