Пам’яті латвійського добровольця Віталійса Смирновса

Пам’яті латвійського добровольця Віталійса Смирновса

Хвилина мовчання
Укрінформ
Воїн тричі отримував поранення в Україні, лікувався вдома та знову повертався на фронт

28-річний Віталійс Смирновс загинув у ніч проти 1 жовтня 2023 року неподалік міста Лиман Донецької області, коли російський дрон поцілив у будинок, в якому він із побратимами тримав позиції.

Віталійса поховали з воїнськими почестями у латгальському містечку Лівани неподалік від могили прадіда, латиського партизана Юріса Рудзатса (позивний «Русіньш»). Той був командиром партизанського загону, воював за незалежність Латвії. І загинув у листопаді 1945 року в бою з радянськими російськими окупантами.

Віталійс з дитинства хотів стати військовим. Хлопець проходив вишкіл у загонах «Яунсардзе» (молодіжний підрозділ добровольчої Національної гвардії). Згодом пішов до армії, був у роті почесної варти, стояв у почесному караулі біля Пам’ятника Свободи в Ризі. Й надалі служив у латвійських Збройних силах, зокрема, планував навчання у Національній гвардії.

З початком повномасштабного російського вторгнення Віталійс вирішив звільнитися зі служби в Латвійській армії та поїхати воювати в Україну. Коли рідні та близькі запитували, навіщо він це робить, хлопець пояснив, що якщо не зупинити російського агресора в Україні, де є велика та смілива нація, то той вдереться в Латвію. Тож воювати всім доведеться вже тут.

На російсько-українському фронті Віталійс загалом провів 10 місяців, воював на складних ділянках. Тричі отримував поранення, лікувався вдома (на що пішло ще 2 місяці) та щоразу повертався назад.

Згадуючи про Героя, його колишній командир Яніс Свілпе, командувач 35-го піхотного батальйону Земессардзе (Національна гвардія), закликає «всіх жителів Латвії не слабшати у своїй підтримці України, оскільки Україна справді веде боротьбу й за нас».

У Віталійса залишилася велика родина – мати, бабуся, дві сестри, брат. Вони дбайливо зберігають все, що нагадує про сина, внука та брата, у тому числі його особисті речі, які були привезені до Латвії з України. А також – нагороду «За хоробрість в бою», отриману 26 грудня 2022 року.

Латвійський доброволець загинув у ніч проти 1 жовтня в районі Лиману. Разом із ним загинули й інші добровольці Інтернаціонального легіону, американець та естонець… І це є символічним показником того, як демократичний світ спільно стоїть за Україну в її стремлінні до Свободи.

Попри величезний біль родина Віталійса Смирновса продовжить підтримувати Україну, допомагати всім воїнам, які борються з російською агресією, захищаючи свободу та безпеку не лише України, а й Латвії.

Вічна і світла пам’ять Герою!

За матеріалами LSM.lv; TV3.lv; Latgalesdati.du.lv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-