Пам’яті підприємця, спецназівця Андрія Кудабекова (позивний «Бек»)

Пам’яті підприємця, спецназівця Андрія Кудабекова (позивний «Бек»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він служив у приватній військовій компанії в Африці, але розірвав контракт і приїхав на захист рідного Чернігова

49-річний військовий Андрій Кудабеков (позивний «Бек») загинув під час виконання завдання на півночі Чернігівщини 31 жовтня 2023 року.

"Вічна памʼять, Воїне… Він був справжнім, щирим та сміливим. А вчора загинув, як Герой…", – написав у Фейсбуці в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

До 2014 року Андрія знали у Чернігові як підприємця. Він створив відому у місті меблеву фабрику.

Багато хто знав його і за публічною діяльністю - чоловік активно займався міською політикою у Чернігові, був відомим блогером.

«Але насправді усе життя він йшов своїм шляхом Воїна», - написав на смерть Героя відомий журналіст Юрій Бутусов.

Коли почалася Революції Гідності, "Бек" одразу поїхав до столиці, став активним учасником Майдану, давав відсіч бандитам 18 лютого у Маріїнському парку.  

Потім чоловік воював на сході України добровольцем у батальйоні "Чернігів".

Повернувшись додому, Андрій став одним зі співзасновників ГО "Спілка учасників бойових дій та активних громадян", а у 2017 році на базі цієї громадської організації разом з однодумцями  створив Центр спеціальної підготовки "Вовкулака": там організували тренажерну залу, залу для рукопашного бою, навчальний клас, а також кімнату для тренувань зі зброєю, де бажаючі отримували навички, необхідні для виживання в умовах бойових дій.

Ці навички дуже згодилися у найважчі дні, коли російські війська майже повністю оточили Чернігів.

«У складі добровольчої бойової групи "Бек" бив окупантів, захищаючи рідне місто, його група спецпризначення вела результативну роботу, наводячи на російські колони артилерію, авіацію, Байрактари, встановлюючи міни. Вони взяли багато трофейної російської бойової техніки. Брав участь у пошуку російських повітряних терористів, яких збивали над містом», - пише Юрій Бутусов про ті драматичні дні та роль Андрія у захисті рідного міста.

За його словами, "Бек" командував спецпідрозділом, який сам створив. Його турбувало, що деякі командири заважають виконувати бойові завдання, намагаються його дискредитувати, і головне - не відзначають належними нагородами його бійців. "Бек" діяв активно, він не чекав узгоджень, не вважав, що чиясь байдужість дає йому підстави сидіти на місці. Андрій кожного дня робив усе належне для знищення російських окупантів.

«Я бачив відео його роботи, про яку згодом можна буде розповісти. Він ризикував, ризикував заради виконання завдань, заради того, щоб зберегти життя своїх бійців. Честь, друже. Для тебе це було особливо важливе слово», - підкреслив Бутусов, зазначивши, що Андрій був унікальною сильною особистістю, величною постаттю визвольної боротьби за Україну, громадянином і патріотом Чернігова.

Усі, хто знав чоловіка, зазначають, що його загибель – дуже велика втрата для України. Зокрема, його земляк Сергій Іванча впевнений, що саме Андрій та його хлопці врятували Чернігів.

«Хочеш миру - готуйся до війни. Усі, хто знали його, знали цей його вислів, який він повторював. І він готувався. І готував людей. Недарма готував. З самого початку АТО створив відомий тепер усім центр спецпідготовки ЦСП «Вовкулака». Завдяки, зокрема, сотням підготовлених ним бійців вистояв у 2022 році і Чернігів», - написав Сергій Іванча у Фейсбуці.

За рік до повномасштабного вторгнення Андрій писав у Фейсбуці: «Немає значення, як і коли ти помреш – ти помреш обов’язково. Має значення не твоя смерть, а те, як і чим ти живеш. Кожен день треба прожити з користю та честю. Саме це і є шлях воїна».

Фото: Роман Закревський

Шлях Воїна закінчився 31 жовтня 2023 року на півночі Чернігівської області. Разом із "Беком" загинув Дмитро Ловар ("Борода").

Побратими Андрія впевнені, що про "Бека" неодмінно знімуть фільм, напишуть книгу, назвуть його імʼям вулицю в Чернігові.

Вічна пам'ять і слава Герою!

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-