Інструктори зі США підготували в Україні понад 90 військових фахівців

Інструктори зі США підготували в Україні понад 90 військових фахівців

Фото
Укрінформ
На Київщині в одному з навчальних центрів відбулася презентація підсумків тренувального проєкту, в рамках якого 93 українських військових здобули навички з розмінування, тактичної медичної допомоги та проведення пошуково-рятувальних операцій.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як відзначив генерал-майор армії США у відставці, співзасновник українсько-американського фонду “Osprey Global Solutions Ukraine” Девід Л. Грейндж, кожен з українських військових, що пройшли тренінг, має підготувати по 10 інструкторів у своїх частинах та підрозділах.

«93 українських військових було залучено до навчань. На майбутнє ми плануємо навчити ще 200 осіб у щонайменше трьох навчальних центрах України», - повідомив Грейндж.

Учасниками навчання стали представники Нацполіції, Держприкордонслужби, Нацгвардії та ДСНС. Уперше для участі були запрошені представники Командування об’єднаних сил ЗСУ, інженерних військ та Генерального штабу ЗСУ.

Інструктори зі США підготували понад 90 українських військових фахівців / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Серед 18 американських інструкторів, повідомив Грейндж, було п’ятеро інструкторів з технічного забезпечення, решта – спеціалісти з протимінної діяльності, медичні інструктори, а також фахівці загального керування операціями. Американські інструктори мають досвід у військовій справі, досвід роботи в поліції та є фахівцями в технологіях, які використовуються, відзначив він.

Генерал-майор не виключив, що кількість підготовлених українських інструкторів в майбутньому буде збільшуватись, адже проєкт з їх підготовки триватиме і надалі.

За його словами, вся допомога, яка використовується фондом для підготовки українських військових, а також постачання лікарських засобів для лікарень, йде виключно від громадян США, а не від уряду.

Читайте також: Канадські військові показали, як навчають українських бійців тактичної медицини

Водночас він зауважив, що одне із завдань фонду - довести, що вся допомога Україні йде адресно.

«Наше основне завдання - створити співпрацю уряду США, партнерів в різних країнах для того, щоб показати, що вся допомога, яка поставляється, не губиться, а доходить до конкретних людей, які її потребують, і ніяких ресурсів ми просто так не витрачаємо», - наголосив Грейндж.

Серед інших напрямків роботи фонду в Україні учасники брифінгу відзначили аналіз потреб медичних закладів, які першими надають медичну допомогу Силам оборони. Зокрема, йдеться про передачу першочергово необхідних інструментів, лікарських засобів та обладнання для медичних установ Києва, Харкова, Дніпра та Кривого Рогу.

Аби допомога була ефективною, фонд проаналізував потреби військових на шляху від лінії розмежування до польових шпиталів та військових шпиталів у великих містах.

Читайте також: Генштаб показав, як у Британії навчають бійців ЗСУ воювати у місті та боротися з БПЛА

«Ми мали зрозуміти, що їм найбільше необхідно, яких елементів медичного забезпечення їм не вистачає. І ми знали, що ми можемо організувати команду з медиків-спеціалістів, а також спеціалістів з розмінування», - повідомив Грейндж, додавши, що вся допомога була організована таким чином, аби вона не загубилась по дорозі чи на складах.

Наразі фонд “Osprey Global Solutions Ukraine” планує співпрацю та допомогу українським медичним закладам за такими напрямками: навчання та підвищення кваліфікації медичного персоналу із залученням спеціалістів зі США, навчання та сертифікація інструкторів-парамедиків для подальшої роботи в Україні, співпраця в галузі реабілітації щодо проведення протезування за кордоном та використання міжнародного досвіду для ефективного надання медичних послуг.

Своєю чергою експосол США в Польщі Джоржетт Мосбахер повідомила, що представляє спільноту донорів, завдяки яким став можливим тренінг для українських військових. Вона також презентувала робота ThrowBot TB2, який допоможе зберегти життя українським військовим.

«Ця технологія створена для того, щоб зберегти життя українських військових. Це невеликий робот вагою в 1 фунт, він може мати «вуха» і «очі», він закидається в місцевість, де треба зорієнтуватись і зрозуміти, що там відбувається, він працює на дистанцію 47 м у внутрішньому периметрі і дистанцію 150 м за межами певних огорож. Зараз уже було доставлено 12 одиниць таких роботів і ми плануємо в майбутньому доставити ще близько тисячі в залежності від процедур, які вимагаються для передання обладнання», - розповіла Мосбахер.

Учасники заходу відзначили, що такі роботи стануть у пригоді під час робіт з розмінування.

За словами Мосбахер, на цей момент робот не є наступальним обладнанням: «Звичайно, є різні компоненти, які можуть бути додані додатково, але основна його мета – це захист для військовослужбовців, щоб вони розуміли в яких умовах працюють».

Читайте також: Канадські військові показали, як навчають українських саперів у Польщі

Високотехнологічна допомога в питаннях розмінування має велике значення, наголосили учасники заходу. Дрони, радари, системи робототехніки – це те, що може змінити ситуацію на лінії фронту.

Мосбахер наголосила, що США хочуть допомагати Україні на різних рівнях – це і підтримка від організацій, підтримка від людей, які платять податки, військова допомога тощо.

«Ми хочемо для України перемоги і хочемо, щоб міжнародна демократія була утверджена і відновлена», - наголосила експосол.

Як повідомляв Укрінформ, Уряд Сполучених Штатів виділяє новий пакет допомоги Україні у сфері безпеки й оборони загальною сумою $425 мільйонів, який включатиме постачання ракет для HIMARS, ППО, артснарядів, протитанкових систем та іншого озброєння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-