Битва за Україну. День шістсот сімнадцятий

Битва за Україну. День шістсот сімнадцятий

Укрінформ
Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок: у грудні Україна може отримати позитивний сигнал щодо вступу в ЄС. США оголосили пакет санкцій проти постачальників військових технологій до Росії

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сімнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Уряд США оголосив про введення санкцій та інших обмежень проти сотень осіб і компаній в Росії та інших країнах, пов’язаних зі спробами Кремля продовжувати виробництво зброї - Офіс контролю за іноземними активами (OFAC). До списку санкцій, крім російських підприємств, організацій і посадових осіб потрапили компанії з Туреччини, які забезпечували поставки в Росію електроніки, важливих технологічних компонентів та іншого обладнання для ВПК; компанії і корпорації в ОАЕ й Китаї, а також міжнародних структур, які забезпечували роботу схем уникнення раніше введених санкцій. У чорному списку також опинилися допоміжні структури, розташовані в Люксембурзі й Сінгапурі.

-   Міжнародний арбітражний суд в Гаазі повністю задовольнив позов компанії ДТЕК і присудив Росії виплатити 267 млн доларів за активи, що були захоплені при окупації Криму - пресслужба компанії. Виплата включає проценти та судові витрати на дату рішення. Нарахування процентів триватиме аж до моменту повної сплати всієї суми збитків.

***

Війна в Ізраїлі

-   Щонайменше 361 іноземний громадянин в'їхав до Єгипту через контрольно-пропускний пункт "Рафах" з сектору Гази станом на вечір середи, серед евакуйованих українців немає – CNN.

-   Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) уже діє всередині міста Газа й оточує його з кількох боків - Герці Халеві, начальник штабу ЦАХАЛу. Ізраїльські війська беруть участь у ближньому бою, їх дії підтримуються точними розвідданими, а також вогнем з повітря і моря.

-   Інженерні війська Армії оборони Ізраїлю розпочали широкомасштабну операцію зі знищення тунелів ХАМАС в районах Сектора Гази, куди вже увійшли війська ЦАХАЛу; понад 100 тунелів уже зруйновані - The Times of Israel

-   Високопоставлений член ХАМАСу Газі Хамад привітав масштабний напад на Ізраїль 7 жовтня, під час якого масово убивали цивільних осіб, і пообіцяв, що палестинське терористичне угруповання буде повторювати подібні атаки багато разів у майбутньому, поки не знищить Ізраїль - The Times of Israel

ЦИТАТИ ДНЯ

Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ: «Простий факт полягає в тому, що ми бачимо все, що робить ворог, а він бачить все, що робимо ми. Для того, щоб вийти з цього глухого кута, нам потрібно щось нове, на кшталт пороху, який винайшли китайці і яким ми досі вбиваємо один одного…Ми повинні використовувати силу, закладену в нових технологіях»

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Вступ України до Євросоюзу означатиме зміцнення безпеки Європи, а не її послаблення. Україна стане доданою вартістю, а не тягарем для ЄС. Агресія Росії проти України показала, що ЄС може бути сильним і діяти рішуче, однак реформування ЄС не має демотивувати нові країни-члени чи відтерміновувати їх вступ».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний вважає, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут, коли жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащена. Йому це нагадує події Першої світової війни - "The Economist". Генерал вважає, що для виходу з глухого кута потрібен потужний технологічний стрибок.

-   Російські військовослужбовці намагалися наступати на Вугледарському напрямку, але українські воїни зупинили їх -  Володимир Зеленський, президент України

-   Упродовж минулої доби Сили оборони знищили на Таврійському напрямку 360 російських окупантів та 40 одиниць військової техніки, зокрема ворожий літак Су-25 - Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку. Ворог продовжує спроби оточити Авдіївку, але наразі не так активно, він має поповнити втрати, перегрупуватися, щоб мати змогу діяти далі.

-   Комплекс радіоелектронної боротьби для захисту бронетехніки від російських дронів Piranha AVD 360, розроблений українською компанією "Піранья-Тех", успішно пройшов польові випробування й готовий до серійного виробництва - Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

-   В Україні працює ракетна програма і розробляються нові типи артилерійських установок. Наразі триває робота над виробництвом причіпних гармат - Сергій Баранов, начальник Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем. Наразі український ВПК забезпечує орієнтовно 20%, за деякими параметрами – до 50% виробництва певних видів боєприпасів.

-   Російська армія втратила щонайменше чотири пускові установки зенітних ракет великої дальності (С-300/С-400) в результаті успішних ударів ЗСУ за останній тиждень - британська розвідка

-   У тимчасово окупований Джанкой у Криму прибувають російські мобілізовані, серед яких дуже багато представників нацменшин: буряти, якути, уйгури та інші – партизани

***

-   З початку російсько-української війни, у період із 2014-го до 2023 року, загинуло 75 медійників - Інститут масової інформації (ІМІ),

-   Унаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Запорізької, Дніпропетровської, Харківської, Донецької та Херсонської областей 5 людини загинуло,  17 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський зустрівся з міністром оборони Королівства Нідерланди Кайсою Оллонгрен, яка прибула з візитом до України – сайт президента

-   Начальник Генерального штабу Армії Чеської Республіки Карел Ржегка прибув до Києва та зустрівся із головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним - Radio Prague International.

-   Японське агентство міжнародного співробітництва JICA відновило роботу свого офісу в Києві після перерви, спричиненої вторгненням Росії в Україну в лютому минулого року – NHK.

-   Польські перевізники планують блокувати рух українських вантажівок з напрямку пунктів пропуску «Ягодин», «Рава Руська» та «Краківець». Рух автобусів, гуманітарної допомоги та легкових авто не блокуватиметься - Андрій Демченко, речник ДПСУ. Польські перевізники перенесли початок блокади руху вантажного транспорту поблизу трьох найбільших автомобільних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні з 3 на 6 листопада.

-   Колегія Держатомрегулювання 2 листопада визнала можливим продовження експлуатації енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС ще на 10 років, водночас уперше зробила такий висновок згідно із "західними стандартами" - сайт інспекції.

-   Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло швейцарську корпорацію Nestle до переліку міжнародних спонсорів війни - НАЗК. Швейцарська корпорація Nestle є одним із найбільших виробників продуктів харчування у світі, вона веде бізнес у 187 країнах світу. Попри російську агресію Nestle продовжує працювати в РФ, постачати товари агресору та розширювати свою російську виробничу базу.

-   У четвер, 2 листопада, сайт Київської обласної ради зламали хакери, наразі готується заява до Кіберполіції щодо встановлення причетних до атаки - Ярослав Добрянський, в.о. голови Київської обласної ради

-   У місті Дніпро відкрили Офіс відновлення та розвитку Донецької області, який створений за підтримки міжнародних партнерів - Донецька обласна військова адміністрація

-   Апеляційна палата Вищого антикорупційного залишила під арештом колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва - Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Апеляційна палата відмовила у задоволенні скарги сторони захисту на продовження арешту Князєва ще на два місяці з можливістю застави у розмірі 35 млн гривень.

***

Спалах гепатиту А

-   На Вінниччині станом на вечір 1 листопада кількість випадків захворювання на вірусний гепатит А зросла до 262, у лікарнях залишаються 111 пацієнтів

-   У Вінниці посилюють заходи із запобігання поширенню вірусного гепатиту А: під забороною масові заходи, в тому числі з реалізації продукції домашнього виготовлення.

-   На Прикарпатті нині з діагнозом гепатит А на стаціонарному лікуванні перебувають 8 людей, з них троє – діти. Стан хворих – середньої важкості.

-   У лікувальних закладах Закарпаття перебувають 11 людей, з яких п'ятеро дітей, але спалахом таку ситуацію назвати не можна.

***

-   Вищий антикорупційний суд України оголосив у міжнародний розшук народного депутата Ярослава Дубневича, обвинуваченого у незаконному заволодінні 93 млн грн Укрзалізниці – САП.

***

-   "Укренерго" та румунський оператор системи передачі Transelectrica на першому спільному аукціоні з продажу доступу до міждержавного перетину розподілили пропускну спроможність на експорт 60 МВт, на імпорт - від 80 до 170 МВт у різні години - Володимир Кудрицький, голова правління Укренерго

-   У жовтні 2023 року Україна експортувала 4,8 млн тонн агропродукції, що на 15% більше вересневого показника - УКАБ

-   За січень-жовтень 2023 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло 1 414,3 млрд грн, із них у жовтні - 139,4 млрд грн. – Мінфін

-   Обсяги купівлі населенням України валюти в жовтні 2023 року перевищили обсяги її продажу на 739,4 млн доларів, що на 66,4% більше, якщо порівнювати з вереснем, та в п'ять разів більше, якщо порівнювати з серпнем – НБУ. Востаннє населення в таких обсягах купувало готівкову валюту в лютому 2014 року і кілька місяців перед цим.

-   Від початку 2023 року станом на 1 листопада майже 12 тисяч агрогосподарств одержали 62 млрд грн банківських кредитів на розвиток, із них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» 9,3 тисячі агропідприємств профінансовано на 35,9 млрд грн. - Мінагрополітики

-   Фонд державного майна України провів у жовтні 39 приватизаційних аукціонів, на яких продав активів на 372 млн грн. - пресслужба ФДМУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Уряд Німеччини передав Україні новий пакет військової допомоги, який включає радари для ЗРК IRIS-T - пресреліз уряду. До списку увійшли два радари TRML-4D для ЗРК IRIS-T, 12 бронетранспортерів, 7 розвіддронів Primoco ONE, 2 захисні системи AMPS для гелікоптерів, 5 надводних дронів, 10 тисяч безпекових окулярів, 32 термінали для супутникового зв’язку, 1 PCB-принтер (3D), 5 великовантажних тягачів та 4 напівпричепи, 12 вантажівок типу MAN TGS, 30 тисяч комплектів зимового одягу.

-   Членство України та інших країн-кандидатів у ЄС відповідає інтересам самого Євросоюзу і  сподіваюсь, що в грудні Європейська рада дасть чіткий сигнал щодо цього - Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН.

-   Республіка Кіпр стала 30-ю країною, яка приєдналася до Вільнюської декларації G7 щодо гарантій безпеки для України - Володимир Зеленський, президент України.

***

Візит глави МЗС Дмитра Кулеби до Берліну

-   На міністерській конференції в Берліні Україна заклала перші серйозні запобіжники того, щоб внутрішня реформа Європейського Союзу не була використана як обґрунтування для відкладання членства України.

-   Міністри закордонних справ України та Туреччини Дмитро Кулеба та Хакан Фідан у ході зустрічі в Берліні у четвер обговорили ситуацію з безпекою в Чорноморському регіоні та експорт українського зерна на світові ринки.

***

-   Ще три штати – Вашингтон, Меріленд і Аризона долучилися до визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу та проголосили листопад місяцем пам‘яті про український Голодомор-геноцид - Оксана Маркарова, посол України у США.

-   Велика Британія долучиться до розробки та реалізації Європейським банком реконструкції та розвитку пілотного проєкту страхування від воєнних ризиків в Україні. Відповідну заяву про наміри підписано між урядом Великої Британії та ЄБРР 31 жовтня 2023 року - пресслужба Мінекономіки.

-   Сейм Латвії прийняв у остаточному читанні зміни до закону про дорожній рух, які визнані невідкладними. Вони забороняють російським транспортним засобам брати участь у дорожньому русі країни - сайт Сейму.

-   Група високопоставлених республіканців у Конгресі США направила президенту Джо Байдену лист із закликом направити в Україну ракети ATACMS більшої дальності - Reuters

-   Президентка Молдови Мая Санду звинуватила РФ у купівлі виборців на місцевих виборах, що відбудуться цими вихідними, шляхом вливання коштів у проросійські політичні партії - Reuters.

-   Лідер КНДР Кім Чен Ин розпочинає наймасштабніше скорочення посольств країни, ймовірно вважаючи, що він зможе отримати більший прибуток від угод із Кремлем щодо продажу зброї, ніж від дипломатичних представництв - Bloomberg

-   Сполучені Штати і Китай досягли принципової домовленості про проведення саміту між Джо Байденом та Сі Цзіньпіном у листопаді в Сан-Франциско - Білий дім

ВОРОГ

-   Путін підписав закон про скасування ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) - Офіційний інтернет-портал правової інформації РФ.

-   Путін підписав закон, що надає право на швидке блокування сайтів, які збирають кошти для підтримки Збройних Сил України (ЗСУ) - російські ЗМІ. Кримінальним кодексом РФ вже передбачено відповідальність за подібні "діяння", аж до довічного позбавлення волі.

-   Віце-спікер парламенту республіки Акоп Аршакян заявив, що Вірменія запропонувала РФ підписати міждержавну угоду, яка дозволить оминути вимоги Римського статуту - Новини-Вірменія.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-