Битва за Україну. День шістсот тринадцятий

Битва за Україну. День шістсот тринадцятий

Укрінформ
На Донеччині наші воїни розбили колону російських загарбників, які намагалися прорвати оборону біля села Красногорівка, а біля Авдіївки збили літак СУ-25

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот тринадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 29 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

На полях третьої зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики на Мальті

  • Було обговорено ініціативу щодо проведення установчого Глобального саміту миру на рівні глав держав та урядів – Офіс Президента України.

  • Представники Канади на зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики запропонували створити коаліцію країн, що сприятиме поверненню депортованих Росією українських дітей – Офіс Президента України.

  • Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак зустрівся із президенткою Європейського парламенту Робертою Мецолою. Йшлося про необхідність посилення санкцій проти Росії та пошуку правових механізмів для використання заморожених російських активів – пресслужба глави держави. Констатовано значний прогрес, досягнутий Україною у виконанні семи рекомендацій Європейської комісії для відкриття до кінця поточного року переговорів щодо членства України в ЄС.

***

Війна в Ізраїлі         

  • Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка закликає до «гуманітарного перемир'я» в Газі. Резолюцію підтримали 120 країн, 45 утрималися (серед них Україна), проти проголосували 14 держав – Укрінформ.

  • Армія оборони Ізраїлю нібито призупинила наземну операцію проти терористів ХАМАС у секторі Газа. Таке рішення ізраїльських військових було погоджено з міністром оборони США Ллойдом Остіном – New York Times.

  • Упродовж минулої доби Армія оборони Ізраїлю атакувала понад 450 військових об'єктів бойовиків ХАМАС – ЦАХАЛ.

  • Ізраїль поновив роботу другого з трьох водопроводів, якими здійснюється водопостачання сектору Гази, тепер на територію анклаву надходитимуть загалом 28,5 мільйона літрів на день – The Times of Israel.

  • Місцеві джерела повідомляють, що в секторі Гази поступово відновлюється доступ до інтернету та телефонного зв'язку – The Times of Israel.

  • Тисячі людей увірвалися на склади та до розподільчих центрів Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям (UNRWA), забравши звідти борошно та інші предмети першої необхідності – BBС.

  • Підконтрольне ХАМАСу міністерство охорони здоров'я Гази заявило, що понад 8 тисяч палестинців загинули внаслідок бойових дій після 7 жовтня АР.

  • В уряді Ізраїлю заявили про припинення співпраці з компанією SpaceX після того, як Ілон Маск оголосив, що супутникова система Starlink забезпечуватиме зв'язок у секторі Гази – Шломо Карі, міністр зв'язку Ізраїлю.

  • Президент Ірану Ібрагім Раїсі заявив, що Ізраїль своїми діями «перетнув червоні лінії», що може «змусити вжити заходів» – соцмережа X президента Ірану.

  • Норвезький прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре вважає, що Ізраїль порушує міжнародне право, здійснюючи обстріли по сектору Гази у відповідь на напад угруповання ХАМАС, хоча й підтверджує право країни на самооборону – NRK.

  • Греція розглядає можливість створення гуманітарного морського коридору для транспортування товарів першої необхідності в Сектор Гази, щоб уникнути гуманітарної кризи в регіоні Protothema.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Фронт – це не якась лінія на мапі, це люди, це стійкість, це готовність битися, це опора одне для одного, це допомога один одному. І я дякую кожному нашому воїну, який бореться. Бореться за Україну».

Яна Чернохова, міністр оборони Чехії: «Тільки 14 країн, зокрема наша (Чехія – ред.), недвозначно і зрозуміло висловилися проти безпрецедентної терористичної атаки, скоєної терористами ХАМАСу. Мені соромно за ООН. На мою думку, Чехії не місце в організації, що підтримує терористів і не поважає основоположне право на самооборону».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У Донецькій області Сили оборони України розбили колону російських загарбників, які намагалися прорвати оборону біля села Красногорівка – Сухопутні війська ЗСУ. Працювала артилерія 31 окремої механізованої бригади, 110 окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка, 116 ОБрТро та Окрема президентська бригада імені гетьмана Богдана Хмельницького.

- Бійці підрозділу Держприкордонслужби, які у складі Сил оборони України стримують атаки російсько-окупаційних військ на Авдіївському напрямку, знищили із ПЗРК російський літак Су-25 – полковник Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

- Триває наступальна операція на Мелітопольському напрямку. Загальні втрати ворога минулої доби склали 489 осіб. 13 російських загарбників здалися в полон. Знищено 25 одиниць військової техніки росіян, зокрема 8 танків, 3 ББМ, 10 БпЛА, 4 автомобілі, 5 складів боєприпасів ворога – генерал Олександр Тарнавський.

- Наступ росіян у районі Авдіївки призвів до рекордних втрат. За останні два з половиною тижні йдеться про 6500 осіб – полковник Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку. Повністю знищено 100 танків та майже 250 одиниць іншої бронетехніки.

- На фронті сталося близько 70 бойових зіткнень, росіяни намагалися наступати біля 16 населених пунктів на сході та півдні України – Генштаб.

- Сили протиповітряної оборони вночі збили всі 5 запущених росіянами ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» – Генштаб ЗСУ.

- Вночі 29 жовтня через удар дрона в Краснодарському краї  РФ виникла пожежа на Афіпському нафтопереробному заводі, який виробляє паливо для армії РФ – Укрінформ. Внаслідок спецоперації СБУ пошкоджено кілька нових виробничих установок, загорілось і декілька резервуарів з нафтою.

- Представники партизанського руху «АТЕШ» повідомили, що виявили у Челябінську виробництво ракет і надали координати цього заводу в РФ – «АТЕШ».

***

- Україна і США створили гібридні системи протиповітряної оборони, що поєднують західні ракети з переобладнаними радянськими пусковими установками, які є на озброєнні української армії – The New York Times.

- У ніч проти 29 жовтня знову Росія атакувала дронами Хмельницьку та Полтавську області. ППО відмінно справилися зі своїм завданням. Постраждалих і пошкоджень цивільної інфраструктури немає – дані ОВА.

Обстріли Херсонщини

  • Окупанти з артилерії обстріляли село Новоберислав Херсонської області. Одна людина загинула – Олександр Прокудін, очільник обласної військової адміністрації.
  • Росіяни обстріляли Херсон, поранень зазнали троє людей – Роман Мрочко, начальник Херсонської МВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- У Верховній Раді зареєструвано законопроєкт про встановлення адміністративної відповідальності за порушення комендантської години – сайт парламенту.

- Уряд включив до реєстру індустріальний парк "ВінІндастрі" у Вінниці, який став 70-м в Україні – Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр.

- В Україні почали залучати ув'язнених до роботи на шахтах. Вʼязні отримують навички, які дозволять працевлаштуватись у майбутньому. Вони отримують пристойну зарплату, яка дозволяє призначені судом виплати відшкодування завданої злочином шкоди – Денис Малюська, міністр юстиції.

- На Львівщині напали на народного депутата Миколу Тищенка – поліція відкрила справу – hromadske.

- Гран-прі «Скіфський олень» 52-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» і премію 5000 доларів отримав повнометражний дебютний фільм «Дальва» режисерки Еманюель Ніко (Франція, Бельгія) про малолітню жертву розбещення – Держкіно.

- У ніч проти 29 жовтня українці перейшли на зимовий час – Укрінформ.

***

- Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня по 27 жовтня 2023 року) експортувала 8,721 млн т зернових та зернобобових – пресслужба Мінагрополітики.

- Міністри торгівлі держав G7, яка об’єднує промислово розвинені демократії, у спільній заяві засудили російські обстріли зернової інфраструктури України, а також закликали до чесної конкуренції з боку Росії та Китаю – AFP.

- До портів Великої Одеси прибуло ще п'ять суден загальним дедвейтом понад 163 тис. тонн, два з яких виконують уже другий рейс до України – Інститут Чорноморських стратегічних досліджень.

- Ексрегіонал Віталій Хомутиннік продав свою частку в 7% найбільшому агрохолдингу України Kernel – Forbes Україна.

- НАК «Нафтогаз України» не продовжуватиме транзит російського газу після закінчення терміну дії контракту у 2024 році. Україна готова вже відмовитися від транзиту газу через те, що РФ не виконує умов контракту – Олексій Чернишов, голова правління НАК «Нафтогаз України».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Підтримка Ізраїлю може призвести до того, що Україна зазнає репутаційних втрат у мусульманському світі, а річні зусилля дипломатів із завоювання симпатій Глобального Півдня можуть бути просто перекреслені – The Washington Post. Це стане черговим викликом, з яким зустрінеться Київ найближчим часом.

- Служби Міністерства внутрішніх справ Латвії передадуть українській поліції 12 дронів – Delfi.

***

- У суботу винищувачі США піднімалися у повітря для перехоплення цивільного літака, що увійшов у заборонений повітряний простір поблизу будинку президента Джо Байдена у місті Вілмінгтон в штаті Делавер – Politico. Агенти секретної служби Сполучених Штатів здійснюють розслідування у координації з Федеральним управлінням цивільної авіації.

- Член Республіканської партії США та можливий кандидат на президентських виборах 2024 року Крістофер Крісті заявив, що надсилаючи зброю зі складів Пентагону Україні американці отримують десятикратний виграш – Fox News.

- Колишній віцепрезидент Сполучених Штатів Майк Пенс відмовився від участі у перегонах за крісло глави Білого дому – Axios.

- Міністр оборони Чехії Яна Чернохова запропонувала республіці вийти з ООН у зв'язку з ухваленням Генасамблеєю резолюції із закликом до перемир'я між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС без засудження теракту ХАМАС – соцмережа Х міністра оборони Чехії.

- Уряд Казахстану домовився про націоналізацію компанії «ArcelorMittal Теміртау». Про це повідомив прем'єр-міністр країни Аліхан Смаїлов після того, як на одній із шахт підприємства внаслідок вибуху метану загинули 42 шахтарі – Ліга.Новини.

- У Мексиці внаслідок урагану «Отіс» загинули 39 людей, щонайменше десятеро вважаються зниклими безвісти – BBC. Сотні тисяч людей залишаються без світла та води. Акапулько один з найбільш постраждалих районів у Мексиці: 80% готелів курорту пошкоджено, а вулиці міста затоплені.

ВОРОГ

- Російська Федерація готова конфіскувати активи Європейського Союзу у разі передачі Єврокомісією заморожених коштів РФ Україні – ЗМІ.

- У Москві занепокоєні дипломатичними успіхами України стосовно деокупації АР Крим і створили фейковий конгрес на противагу Кримській платформі «Міжнародного клубу друзів Криму» та Кримської африканської ділової ради – Центр національного спротиву. 

- Міністерство освіти РФ у середині жовтня дало вказівку університетам уникати відкритого обговорення будь-яких «негативних політичних, економічних і соціальних тенденцій» у Росії під час наукової та навчальної діяльності – Міноборони Британії.

- В армії РФ назріває етнічний конфлікт між тувинцями й росіянами. Причини – банальні – це ворожнеча на основі традиційної зверхності росіян до поневолених нею народів та боротьба за розподіл спорядження – Центр національного спротиву.

- Посли країн ЄС у Москві вшанували пам’ять жертв політичних репресій – представництво ЄС у Росії.

- Перший заступник державного секретаря Ради безпеки Білорусі Павел Муравейко вважає, що Мінськ «має всі підстави» для агресії проти Литви, аби забезпечити транзит білоруських товарів – «Європейська правда».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-