До розслідування російського геноциду в Україні залучені найкращі правники світу - Костін

До розслідування російського геноциду в Україні залучені найкращі правники світу - Костін

Укрінформ
Офіс генпрокурора та міжнародні партнери збирають докази геноциду українського народу, який чинять російські загарбники, і до цієї роботи залучені найкращі світові фахівці у сфері права.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це у Брюсселі після дискусії щодо шляхів притягнення до відповідальності країни-агресора, яка відбулася в рамках Центру європейської політики, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

«Міжнародна Комісія ООН з розслідування поступово йде до визнання, що Росія коїть воєнні злочини. Далі вони розуміють, що деякі з них можуть визначатися як злочини проти людяності – це вже інший рівень та масштаб. Злочин геноциду – він є ще вищим. Ми поступово йдемо до цього. Найкращі спеціалісти світового рівня, які займалися розслідуванням справ щодо геноциду, вони працюють з нами. Це забере час, але я думаю, що ми зберемо достатню кількість доказів, аби ця справа завершилася обвинувальним вироком проти тих, хто винен у скоєнні цього злочину», - заявив Костін.

Він зауважив, що злочин геноциду є одним з найскладніших з погляду доведення. У міжнародній практиці були лише два такі прецеденти, що завершилися обвинувальним вироком. Це справи, що розглядалася міжнародним трибуналом, стосовно геноциду в Руанді та в боснійському місті Сребрениця.

Читайте також: Агресія Росії проти України потребує глобальної відповіді - Костін

«У спілкуванні з міжнародними партнерами я наголошую, що ми не можемо бути лімітовані лише тими двома обвинувальними вироками попередніх міжнародних трибуналів. Тому що злочин геноциду має більш широкий вимір. Один з абсолютно чітких елементів злочину геноциду – це справа депортації дітей, їх примусове переміщення… Безумовно, одного цього факту поки що недостатньо. Тому в моєму офісі працює спеціальна група прокурорів, яка займається розслідуванням справи щодо геноциду, і ми поступово просуваємося до зібрання повної доказової бази», - наголосив генеральний прокурор.

Як відомо, світова спільнота рішуче засудила російську агресію проти України у багатьох міжнародних форматах, включаючи ГА ООН. Наразі, за ініціативи впливових міжнародних організацій та демократичних країн, за активного сприяння агентства ЄС Євроюст та із залученням Міжнародного кримінального суду триває збір доказів і документування злодіянь, які Росія вчиняє в Україні, включаючи воєнні злочини, злочини проти людства, геноцид.

Читайте також: Експерт: Покарати за геноцид лише Путіна - це зробити ведмежу послугу українцям

Окремо триває розслідування злочину агресії Росії проти України та процес створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання вищого політичного й військового керівництва Російської Федерації.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-