Зеленський нагородив орденом голову Генштабу Чехії за підтримку України

Зеленський нагородив орденом голову Генштабу Чехії за підтримку України

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський нагородив орденом «За заслуги» ІІ ступеня міністра промисловості та торгівлі Чеської Республіки Йозефа Сікелу та начальника Генерального штабу армії ЧР Карела Ржехку.

Про це повідомляє SeznamZpravy, передає Укрінформ.

Як зазначається в указі Президента, нагороди вручені «за вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України, популяризацію Української держави у світі».

Чехія підтримує Україну, проти якої Росія розпочала повномасштабну агресію в лютому минулого року, фінансово, військовою технікою та обмеженням імпорту російських енергоресурсів. Важливу роль у цьому відіграв міністр Сікела.

«Допомагати Україні в її обороні від російського агресора є нашим моральним і стратегічним обов’язком. Я радий, що ми знайшли в собі сміливість це зробити і що це приносить конкретні позитивні результати конкретним людям. Те, що українська сторона це оцінила таким чином, я, звичайно, сприймаю як велику честь», –заявив міністр під час отримання державної нагороди.

На початку січня цього року Міністерство промисловості і торгівлі запустило проєкт підтримки відновлення зруйнованої російською армією енергетичної інфраструктури України.

Як повідомлялось, у липні цього року Україна та Чехія у рамках візиту до Праги Президента України Володимира Зеленського підписали меморандум щодо військово-технічного співробітництва. Він передбачає спільне виробництво стрілецької зброї та боєприпасів і модернізацію бронетехніки. Також мається на меті підтримка інших проєктів, які реалізують оборонні компанії в обох країнах.

Читайте також: Зеленський нагородив 472 військових, 282 з них - посмертно

Раніше, в червні, МО Чехії повідомило, що на чеському підприємстві VOP CZ ремонтуватимуть українські танки Т-64, які тривалий час знаходилися на зберіганні. Цей проєкт став одним із перших конкретних результатів співпраці після створення так званого оборонного кластеру, який покликаний підтримати створення нових чесько-українських спільних підприємств. Чехія, зокрема, зацікавлена в налагодженні виробництва в себе із залученням українських фахівців. Глава Міноборони Яна Чернохова та інші політики підкреслювали, що така співпраця дасть додатковий поштовх чеській економіці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-