Говорити про повну перевагу України в Чорному морі поки зарано – Гуменюк

Говорити про повну перевагу України в Чорному морі поки зарано – Гуменюк

Укрінформ
Говорити про повну перевагу України в Чорному морі поки що зарано.

Про це сказала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає Укрінформ.

"Поразка (мається на увазі оцінка західними партнерами стану флоту РФ в Чорному морі - ред.) – це ще не повна перемога у всіх битвах. Тому, так, функціональна поразка може бути визнана, оскільки це, дійсно, показує, що вони не здатні повністю використовувати свій потенціал. Але говорити про повну перевагу України на Чорному морі поки що не можна. Це буде некоректно і не можна недооцінювати ворога. Тому треба пам'ятати, що в них є ракетні комплекси, які можуть завдавати удари по всій території України, навіть з Новоросійського порту", - сказала Гуменюк.

Вона додала, що хоча Росія намагається ховати свої ракетні комплекси і в Азовському морі, це не забезпечує їм повноцінного захисту і впевненості в неушкодженості.

"Вони використовують і цивільний флот для перекриття доступу до своїх військових кораблів, але все це не гарантує їм успіху. Ми не фіксуємо їх активності в інших частинах Чорного моря, крім досить невеликої смуги від південно-східного напрямку Криму до Новоросійська. Вони тримаються на відстані щонайменше 100 морських миль від контрольованого Україною берега. І свою активність в Чорному морі проявляють переважно за допомогою тактичної авіації, коли керованими авіабомбами тероризують морські транспортні шляхи, зосереджені навколо острова Зміїний", - розповіла Гуменюк.

Це, за словами речниці, робиться з метою дискредитувати Україну як країну, яка забезпечує безпеку гуманітарного коридору.

Вона висловила сподівання, що посилення протиповітряної протиракетної оборони, зокрема в південних регіонах та припортовій інфраструктурі, надасть Україні перевагу в цьому аспекті, оскільки для авіації буде більше загрози.

Читайте також: Росія вивела у Чорне море один ракетоносій

Як повідомляв Укрінформ, міністр збройних сил Великої Британії Джеймс Гіппі на відкритті Варшавського безпекового форуму заявив, що чорноморський флот Росії зазнав функціональної поразки і змушений розійтися по портах, де він не матиме вплив на Україну. На його переконання, це настільки ж важливо, як і торішній Харківський контрнаступ.

Фото з сайту Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-