Щонайменше 140 кубинців Росія завербувала на війну проти України - ЗМІ

Щонайменше 140 кубинців Росія завербувала на війну проти України - ЗМІ

Укрінформ
На сьогодні відомо про 140 кубинців, завербованих Росією на війну в Україні.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Восьмеро завербованих на війну в Україні кубинців розповіли журналістам подробиці вербування та підготовки. За їхніми словами, перед вербуванням вони спілкувалися з провідним науковим співробітником Поволзької філії Інституту історії Російської академії наук та членом експертної ради при уряді Володимиром Шкуновим.

Російські ЗМІ з'ясували, що Шкунов адмініструє групу "Росія для кубинців" у Фейсбуці та очолює Ульянівське регіональне відділення Російського товариства дружби з Кубою.

Один із завербованих, Фідель Ернандес, сказав, що Шкунов пропонував йому "хорошу роботу на будові". Пізніше співробітник Російської академії наук запитав кубинця, чи той хоче вступити в армію. «Він сказав, що мені добре заплатять, і я погодився», – додав Ернандес.

Читайте також: На Кубі заарештували 17 людей у справі про вербування молоді на війну в Україну

Влітку 2023 року завербованих кубинців доставили літаком до Москви, а після підписання контрактів направили до 106 повітряно-десантної дивізії зі штабом у Тулі. За їхніми словами, там перебувають близько 140 кубинців.

Завербовані розповіли, що за участь у війні проти України їм пропонували разову виплату 195 тисяч рублів і щомісячний оклад у 204 тисячі рублів.

Читайте також: Двох засуджених у РФ громадян Молдови відправили на війну в Україну у складі «Вагнера» - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, на початку вересня міністерство внутрішніх справ Куби виявило мережу торгівлі людьми, яка діє з Росії, щоб вербувати кубинських громадян, що проживають у РФ, а також деяких на Кубі, на війну проти України.

Міністр закордонних справ Куби Бруно Родріґес заявив, що громадянам країни не дозволяється ставати найманцями і брати участь у війнах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-