Швеція передала Україні десять танків Stridsvagn 122

Швеція передала Україні десять танків Stridsvagn 122

Укрінформ
Швеція передала в Україну десять танків Stridsvagn 122 (модернізовані Leopard 2A5), вони вже на полі бою.

Про це йдеться у заяві начальника Оперативного відділу штабу армії Швеції Матса Людвіга на сайті Збройних сил Швеції, передає Укрінформ.

«Ми дали українцям усе, що могли, хороший матеріал і хороші знання. Тепер ми бажаємо їм усього найкращого у визволенні своєї країни», - сказав Людвіг.

Зазначається, що понад 30 років ці танки становили кістяк шведських механізованих бригад. Тепер українська армія має у своєму розпорядженні десять таких танків для боротьби за звільнення своєї країни з танкістами, навченими шведською армією.

Читайте також: Швеція розгляне можливість передачі Україні винищувачів Gripen

За словами Людвіга, 24 лютого 2023 року, у річницю повномасштабного вторгнення, було представлено політичне рішення про те, що Швеція пожертвує Україні близько десяти танків.

У штабі армії в Енчепінгу вже було проведено підготовку до такого рішення, зокрема й навчання українського особового складу на шведських танках.

На цей час на балансі збройних сил Швеції перебуває 120 танків Stridsvagn 122.

Stridsvagn 122 є модернізованою версією німецького танка Leopard 2A5, який виробляється за ліцензією у Швеції. Танк має посилену ходову частину, додаткове бронювання, прожектори квадратної форми, запобіжні пояси та французьку систему димового гранатомета GALAX. Stridsvagn 122 був спеціально розроблений для роботи в шведських умовах, включаючи лісисті та міські райони.

Читайте також: Американські танки скоро доєднаються до Leopard в Україні - Остін

Як повідомляв Укрінформ, раніше міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен заявив, що країна передасть іще 45 танків Україні.

Фото: Swedish Armed Forces

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-