Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят третій

Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят третій

Укрінформ
Вперше за два місяці з порту Чорноморськ вийшло судно з 3 тис. т пшениці по встановленому ВМС ЗСУ коридору для цивільних суден. План накопичення газу для проходження опалювального сезону виконано достроково

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот сімдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до США

-   Президент України у Нью-Йорку відвідав Університетську лікарню Статен- Айленду, де зустрівся з важкопораненими українськими військовими, які проходять тут лікування та реабілітацію – Офіс президента

-   Президент Зеленський взяв участь у відкритті 78-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку - Офіс Глави держави. На відкритті сесії, зокрема, виголосили промови Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш і Президент США Джозеф Байден.

-   Дружина Президента Олена Зеленська на полях Генасамблеї ООН у межах заходу «Міжнародний день боротьби за рівну оплату праці 2023» наголосила, що Україна й під час війни продовжує працювати над подоланням гендерного розриву в оплаті праці і сподівається на міжнародну підтримку в цьому питанні – Укрінформ.

***

15-те засідання «Рамштайн»

-   15-те засідання Контактної групи з питань оборони України розпочалося на базі ВПС США «Рамштайн» у німецькій землі Райнланд-Пфальц - Укрінформ. Міністр оборони України Рустем Умеров вперше бере участь у зустрічі на посаді голови оборонного відомства України.

-   Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що контрнаступ Збройних сил України продовжує впевнено просуватися. Він зазначив, що українські захисники проривають міцно укріплені рубежі ворога, і пообіцяв їм "життєво важливу" допомогу – ЗМІ.

-   В межах “Рамштайн-15” було проведено продуктивні зустрічі та зроблено кілька нових оголошень про підтримку з боку партнерів України з різних країн – Рустем Умеров, міністр оборони. Йдеться про танки, ракети, боєприпаси, обладнання для розмінування, приділили особливу увагу винищувачам F-16, навчанню персоналу, допомозі у створенні інфраструктури

Підсумки зустрічі:

-   американські танки прибудуть в Україну скоро та доєднаються до Leopard, які вже воюють на фронті.

-   розпочинаються колективні навчання пілотів на винищувачах F-16.

-   Нідерланди, Данія і Норвегія погодилися передати свої винищувачі

-   Польща оголосила про передачу необхідного обладнання для розмінування – понад 100 БМП і десятки тисяч боєприпасів.

-   Швеція днями оголосила новий пакет допомоги на понад 300 млн доларів, Німеччина – на 420 млн дол (400 млн євро), Данія - на 833 млн дол.

-   Данія спільно з Естонією та Люксембургом оголосили про наміри надавати підтримку Збройним силам України та українському Міністерству оборони у сфері інформаційно-комунікаційних технологій та кіберзахисту

-   Чехія досягла домовленості з Данією та Нідерландами щодо постачання зброї Україні за їх фінансової підтримки. Йдеться про постачання додаткових танків, гаубиць, стрілецької зброї, бойових машин піхоти, засобів протиповітряної оборони та засобів радіоелектронної боротьби або боєприпасів від компаній нашої оборонної промисловості.

-   Данія передасть 15 модернізованих танків Т-72ЕА і 30 Leopard 1.

ЦИТАТИ ДНЯ

Джо Байден, президент США: «Росія думає, що світ втомиться й дозволить знущатися з України без наслідків. Але я запитаю вас: якщо ми відмовимося від основних принципів ООН, щоби заспокоїти агресора, чи може будь-яка держава-член цього органу бути певною, що вона захищена? Якщо дозволити (РФ – ред.) роздробити Україну, чи буде незалежність будь-якої нації безпечною? Відповідь може бути однозначною - ні. Ми маємо протистояти цій відкритій агресії сьогодні, аби стримувати інших потенційних агресорів завтра»

Тодор Гвоздейков, міністр транспорту Болгарії: «Проблему з імпортом українського зерна до Болгарії створила російська пропаганда. Коли імпорт був дозволений у 2022 році, болгарські виробники зерна отримали прибуток у розмірі понад €1,25 мільярда... Є рішення Єврокомісії та болгарського парламенту дозволити імпорт української продукції. Болгарії нічого втрачати. Ми надаємо коридор солідарності, порт, через який можна експортувати зерно з України. І Болгарія від цього тільки виграє».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний і начальник Генерального штабу генерал-лейтенант Сергій Шаптала провели спільну роботу з командувачами та командирами бригад Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» - Залужний у Телеграмі. Обговорили та узгодили послідовність наших кроків з урахуванням зміни оперативної обстановки на фронті, активності противника та всіх можливих загроз.

-   Російські війська продовжують спроби атакувати Мар’їнку, однак успіху не мають. За минулу добу Сили оборони знищили 293 окупанти, 47 одиниць техніки та 4 склади боєприпасів - Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку

-   Збройні Сили України уразили штаб російських загарбників поблизу тимчасово захопленого Мелітополя Запорізької області - Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача ЗСУ.

-   На Мелітопольському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Роботиного, намагаючись відновити втрачені позиції. Загарбники отримали жорстку відсіч, ЗСУ продовжують наступальну операцію - Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

-   У тимчасово окупованому Севастополі росіяни вивозять особовий склад з казарм водолазного центру Чорноморського флоту РФ, який розташований біля Морського порту міста. Це відбувається після останніх вдалих атак українських військових - партизанський рух "АТЕШ" у Телеграмі.

-   Міністерство оборони України допустило до експлуатації у військах ще два тактичні кулеметні комплекси – сайт відомства. Це тактичний комплекс до 7,62-міліметрових кулеметів ПКМ та MG42 ємністю 500 патронів РБПП-500 і тактичний кулеметний комплекс "Хижак". Обидва комплекси довели надійність та ефективність після успішних випробувань.

***

Атака Шахедів

-   Вночі 19 вересня сили протиповітряної оборони збили 27 із 30 ворожих ударних БпЛА типу Shahed-136/131, а також балістичну ракету “Іскандер-М” – Повітряні Сили України

Львів

-  Є три влучання у промислові склади, горять склади із гуманітарною допомогою, зокрема продуктами харчування. Завдано багатомільйонних збитків.

1 людина загинула, 1 постраждала

Кривий Ріг

-   Через влучання зайнялася багатоповерхова будівля. Пожежу загасили.

внаслідок російського удару балістичною ракетою Іскандер-М пошкоджено дитячий садок, школу і 20 багатоквартирних будинків.

***

-   Внаслідок удару керованою авіабомбою по Куп’янську на Харківщині загинули шестеро людей – ОВА.

-   У Херсоні зранку внаслідок ворожого артилерійського обстрілу міського тролейбусу загинув 49-річний сержант поліції і 1 цивільний, ще 1 людина дістала важкі поранення – ОВА.

-   В Україні за час повномасштабного вторгнення РФ зруйновано понад 220 бібліотек та знищено 187 млн примірників книжкового фонду - Ростислав Карандєєв, в.о. міністра культури та інформаційної політики

-   Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Херсонської , Донецької областей 5 людей загинуло, 15 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Україна подає позов у Світову організацію торгівлі проти Польщі, Угорщини та Словаччини через односторонні обмеження на імпорт української агропродукції, та водночас пропонує компромісний сценарій - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Якщо Польща та Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн. Заяву Дениса Шмигаля  у Польщі вважають “тиском”.

-   Кабінет Міністрів затвердив Національний план захисту та забезпечення безпеки та стійкості критичної інфраструктури, розрахований на три роки - Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді.  План спрямований на створення механізму, що забезпечить безперервність функціонування обʼєктів критичної інфраструктури та узгодженість дій субʼєктів національної системи її захисту.

-   Державне бюро розслідувань відкрило провадження щодо знущань у військкоматі Самбору на Львівщині після оприлюднення в мережі відео з побиттям озброєним військовим людини в цивільному – пресслужба відомства

-   Національне агентство з питань запобігання корупції внесло 14 російських імпортерів верстатів німецького виробника Spinner до списку кандидатів на міжнародні та українські санкції - сайт НАЗК

-   Експерти Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць, на думку яких покладаються керівні органи ЮНЕСКО, наполягають на розширенні меж «Історичного центру Одеси», – до меж Комплексної охоронної зони історичного центру, що визначена Історико-архітектурним опорним планом 2008 року та Генеральним планом Одеси 2015 року - сайт Одеської міськради. Після розширення межа охоронної зони ЮНЕСКО проходитиме по вулицях Старопортофранківській, Пантелеймонівській, Леонтовича та Лідерсівському бульвару.

-   Кабінет Міністрів звільнив Олега Котенка з посади Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин - Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді.  

-   На Івано-Франківщині внаслідок негоди повністю знеструмлені десять населених пунктів і вісім — частково - АТ “Прикарпаттяобленерго”,

***

-   З українського порту Чорноморськ вийшло судно RESILIENT AFRICA з 3 тис. т пшениці на борту та рухається в напрямку Босфору - Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури. Це перше з двох суден, які зайшли в порт Чорноморськ на минулому тижні по встановленому ВМС ЗСУ тимчасовому коридору для цивільних суден.

-   Уряд схвалив нову процедуру експорту кукурудзи, ріпаку, соняшнику та пшениці, відповідно до якої потрібно отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики, щоб постачати ці культури до п'яти держав - членів ЄС, що межують з Україною – сайт Уряду

-   За рік від приватизації держмайна бюджет отримав майже ₴4 мільярди - пресслужба Фонду. 19 вересня 2022 року, відбувся перший приватизаційний аукціон під час повномасштабного вторгнення – Кобиловолоцький спиртзавод продали за 70 млн гривень.

-   За січень-серпень 2023 року загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету становить 1888,6 млрд грн. У серпні видатки становили 248,4 млрд гривень - Мінфін

-   Станом на 19 вересня обсяг природного газу в підземних сховищах (ПСГ) сягнув 14,7 млрд кубометрів - Міненергетики. План Кабінету Міністрів України з досягнення показника балансу природного газу у сховищах, необхідного для проходження опалювального сезону, вдалося виконати достроково.

-   Міністерство фінансів 19 вересня на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету понад 14,7 млрд грн - Мінфін

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Сейм Литви ухвалив резолюцію на підтримку членства України в НАТО та звернувся до країн Альянсу із закликом запросити Україну до організації під час Вашингтонського саміту блоку - LRT.

-   Міністерство фінансів США у вівторок оголосило про санкції проти мережі компаній з Ірану, Китаю, Росії й Туреччини, які сприяли контрабанді компонентів для виробництва іранських літаків і безпілотників - Мінфін США

-   На зустрічі Координаційної платформи, створеної під егідою Єврокомісії для вирішення проблеми імпорту українського зерна до п’яти сусідніх країн ЄС, Україна представила план дій – Єврокомісія

-   Високий представник ЄС Жозеп Боррель оголосив про те, що невдовзі Рада міністрів ЄС із закордонних справ проведе засідання в Києвії – Укрінформ. Про конкретну дату зустрічі Боррель не повідомив.

-   Європейська комісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для українців, які рятувалися в ЄС від російської агресії, до 3 березня 2025 року – пресреліз ЄК. Цю пропозицію має затвердити Рада ЄС.

-   Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрівся у Нью-Йорку з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, сторони обговорили відродження Чорноморської зернової ініціативи та вступ Швеції до Альянсу – сайт НАТО.

-   Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) планує продовжувати інвестувати близько 1,5 мільярда євро на рік в Україну в найближчі два роки - Оділь Рено-Бассо, президентка ЄБРР. Сума остаточно не встановлена, тому може зрости.

-   Лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив, що Китай і Сполучені Штати несуть особливу відповідальність за мир і стабільність у світі, тому дві країни мають і повинні досягти мирного співіснування - CGTN.

-   Уряд Латвії затвердив розпорядження щодо призупинення роботи контрольно-пропускного пункту Сілені на кордоні з Білоруссю з метою забезпечення недоторканності державного кордону та зниження загрози державній безпеці у зв'язку з нелегальною міграцією - LSM.

-   Азербайджан заявив про початок "локальних антитерористичних заходів" у Нагірному Карабаху, який вважається міжнародно визнаною частиною Азербайджану - Міноборони Азербайджану. Азербайджан заявляє, що Вірменія має вивести свої війська із Нагірного Карабаху, оскільки це "єдиний шлях до миру" в регіоні. Франція засудила початок військової операції Азербайджану в Нагірному Карабаху.

ВОРОГ

-   Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев заявив, що у жовтні голова КНР Сі Цзіньпін може провести переговори в Пекіні з Путіним в рамках участі російського диктатора у заходах міжнародного форуму «Один пояс - один шлях» - ТАСС. 

-   Міністр оборони РФ Шойгу прибув до Тегерана для зустрічі з військовим командуванням Ірану - Міноборони РФ.  Російська делегація проведе "низку переговорів з військовим керівництвом" Ірану, і це "сприятиме зміцненню російсько-іранських військових зв'язків.

-   Обмеження на експорт дронів, запроваджені владою КНР, значно ускладнили їх постачання до Росії і призвели до дефіциту низки комплектуючих. – росЗМІ.

-   Цьогоріч Росія експортувала до Туреччини вугілля, видобуте на окупованих Росією територіях, щонайменше на 14,3 мільйона доларів - Reuters з посиланням на дані російської митниці. З лютого по липень 2023 року близько 160 400 тонн вугілля з тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей України прибуло до Туреччини.

-   Білорусь призупинила дію Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) щодо Польщі та Чехії – БелТА. Відповідний проєкт закону розроблено з ініціативи МЗС Білорусі та внесено до Палати представників Радою міністрів 6 вересня. Він призупиняє виконання білоруською стороною зобов'язань за ДЗЗСЄ, підписаним у Парижі 19 листопада 1990 року, щодо Польщі і Чехії.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-