Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят перший

Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят перший

Укрінформ
Збірна України на Іграх нескорених-2023 здобула 34 медалі, з яких 12 — золотих. Це найкращий результат в історії національної збірної

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот сімдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Збірна України здобула на Іграх нескорених-2023 у німецькому Дюссельдорфі 34 медалі, з яких 12 – золотих – Суспільне спорт.

- Балкери Aroyat і Resilient Africa, поза рамками «зернового коридору» досягли українського порту «Чорноморськ», де стали під завантаження майже 20 тис. тонн пшениці – Адміністрація морських портів України.

***

- Протягом 18-27 вересня у Міжнародному суді ООН у Гаазі проведуть слухання у справі України проти Росії «Щодо звинувачень у вчиненні геноциду відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього» – Deutsche Welle. У справі «Україна проти рф» виступають 32 країни.

- Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час візиту до Сполучених Штатів закликала до «фундаментальних реформ» Організації Об’єднаних Націй, аби вона відображала нинішню ситуацію у світі. Йдеться, зокрема, про розширення складу постійних членів Ради безпеки Організації за рахунок Бразилії, Індії, Німеччини та Японії.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Данілов, секретар РНБО: «Будь-яке зупинення війни без поразки Росії буде розцінене авторитарними режимами як путінська перемога, і це буде сигнал до початку конфліктів та воєн за території різного роду і статусу – спочатку регіонального, а далі глобального масштабу».

Адмірал Роб Бауер, керівник Військового комітету НАТО: «Україна чітко демонструє намір ухвалювати власні рішення щодо власного майбутнього, тому що демократія – в самому серці та у думках українців. І саме у цьому є небезпека для путінського режиму».

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Більшість воєн тривають довше, ніж очікувалося, коли вони починалися, і саме тому Альянс повинен готуватись до довгої війни в Україні».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Вночі 17 вересня Сили оборони знищили шість ударних дронів типу Shahed-136/131 і стільки ж крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 ворога, зафіксоване влучання ракет по території аграрного підприємства в Одеській області – Повітряні сили ЗСУ.

- Нічна атака росії на Україну 17 вересня була змішаною. Ворог намагався заплутати українську протиповітряну оборону, ворожі ракети виконували складні маневри – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

- Глава ОП Андрій Єрмак опублікував фото українських військових із підписом «Україна завжди повертає своє». Світлина, ймовірно, зроблена у Кліщіївці, що на півдні від Бахмута. У Міноборони і Генштабі поки що офіційно не коментували інформацію щодо звільнення цього населеного пункту.

- Росія зосередила на Бахмутському напрямку 52 тисячі загарбників, приблизно 274 танки, понад тисячу броньованих машин, 150 артилерійських систем і трохи більше 120 систем реактивного залпового вогню. Всього на Східному напрямку - близько 150 тисяч окупантів. Втрати противника на Сході перевищують українські в 7-8 разів – Ілля Євлаш, керівник пресслужби Східного угруповання військ.

- На Бахмутському напрямку росіяни безуспішно намагалися прорвати оборону ЗСУ в районах Курдюмівки та Андріївки. Сили оборони мають успіх в районі Кліщіївки Донецької області, витісняють противника із займаних позицій – Генштаб.

- Збройні сили України в районі Роботиного Запорізької області змогли зробити за останні кілька тижнів значний тактичний прорив і продовжують розширювати цей плацдарм - Інститут вивчення війни.

- Під Мар’їнкою Донецької області щодня відбуваються до 10-15 бойових зіткнень, ворог зазнає значних втрат - полковник  Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку. Ворог не полишає спроб узяти руїни, атакує переважно піхотою. Загалом на Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках Сили оборони утримують ініціативу, тиснуть на ворога.

- Росіяни намагаються максимально зберегти свій військовий потенціал на Чорному морі, переховуючи його на Азові. Але це, навпаки, ускладнить роботу флоту через мілководдя - Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗС України.

- Вранці 17 вересня в тимчасово окупованій Феодосії пролунав сильний вибух. Силовики перекрили трасу для в'їзду на нафтобазу стратегічний об'єкт для регіону – ЗМІ.

***

- Росіяни атакували ракетами та дронами Одещину - пошкоджено сільськогосподарську інфраструктуру: угіддя та зерносховище. Постраждалих немає – Одеська ОДА.

- Ворог завдав уночі ракетного удару по Харкову - зафіксовано влучання 4-х ракет С-300 по будівлі цивільного підприємства. Сталася пожежа. Інформації про постраждалих немає – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

- На Херсонщині під час роботи в полі загинув тракторист, наїхав на російську міну, ще один чоловік - травмований – Олексадр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

- Вдень загарбники вчергове обстріляли Херсонщину – у селі Томина Балка загинув цивільний чоловік, а у Садовому отримав травму поліцейський – Херсонська ОВА.

- Внаслідок обстрілу росіянами прикордонної Великописарівської громади на Сумщині загинув чоловік, жінка дістала поранення – прокуратура Сумщини.

- Міжнародний комітет Червоного Хреста підтвердив статус полоненого міського голови Херсона Ігоря Колихаєва – «Суспільне».

НОВИНИ: УКРАЇНА

- В Україні сьогодні відзначають День рятувальника. Зі святом рятувальників привітав Президент Зеленський – Укрінформ.

- Президент Зеленський привітав переможців Ігор нескорених із рекордною кількістю медалей – Телеграм глави держави.

- У зв’язку з переходом України на новоюліанський календар відтепер День усиновлення щорічно відзначатиметься 17 вересня – Офіс Президента.

- У 2023 році в Україні відбулось 500 усиновлень, в той же час кількість дітей, які потребують батьківської любові, сягає 15 тисяч – Мінсоцполітики. Зараз на обліку понад 1 600 кандидатів в усиновлювачі.

- Внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну довкіллю завдано шкоди на $57 мільярдів – Міндовкілля.

- Посли країн G7 відвідали одну із найбільш постраждалих через обстріли магістральних підстанцій НЕК «Укренерго», де ознайомилися із ходом відновлювальних робіт –  Володимир Кудрицький, голова правління компанії.

- На Синоді Єпископів УГКЦ 2023 року ухвалено Місяцеслов УГКЦ із внесеними поправками та доповненнями, до якого увійшли девʼять нових святих, серед них Іван Павло ІІ і мати Тереза – Департамент інформації УГКЦ.

- Благодійний фонд волонтера та телеведучого Сергія Притули протягом останніх тижнів передав 1292 одиниці оптики 73 підрозділам Сил Оборони по 102 заявкам – пресслужба БФ Сергія Притули.

- Святкування Рош ха-Шана в Умані на Черкащині пройшло без подій надзвичайного характеру – Ігор Микла, начальник Уманської РВА.

- Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції станом на полудень неділі, 17 вересня, зріс до 15,95 метра. Ситуація залишається контрольованою – «Енергоатом».

- Помер ексголова Херсонської ОДА Лагута, підозрюваний у шахрайстві та підробленні документів – Херсонська ОВА.

***

- НБУ за минулий тиждень на міжбанківському валютному ринку продав 873,11 млн доларів і купив 0,05 млн доларів – НБУ.

- Україна в поточному сезоні 2023/2024 готова відправити на світові ринки понад 56 млн тонн продовольства – Маркіян Дмитрасевич, заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

- Українські енергетики підготували графіки відключень електроенергії на випадок серйозних пошкоджень енергетичної інфраструктури через ворожі атаки. Але на сьогодні обмеження застосовувати не планують – Світлана Гринчук, заступниця міністра енергетики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Міністр національної оборони Канади Білл Блер у неділю оголосив про внесок у розмірі 33 мільйонів канадських доларів (24,38 мільйона доларів США) до Міжнародного фонду для України – очолюваної Великою Британією ініціативи із закупівлі військової допомоги для Києва – «Європейська правда».

- Сенатори-республіканці США закликали президента Байдена відправити тактичні ракетні системи MGM-140 (ATACMS) українським військовим   сайт сенатора Тома Коттона.

- Радник з національної безпеки США Джейк Салліван обговорив російсько-українську війну з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї в ході зустрічі на Мальті 16-17 вересня –пресреліз Білого дому.

- Військово-морські сили США в Європі та Збройні сили Данії проведуть спільні навчання із захисту конвоїв із використанням сучасної контейнерної пускової установки ракет SM-6, які розпочнуться 18 вересня на острові Борнхольм у Балтійському морі   сайт 6-го флоту США.

- Фінський президент Сауле Нііністьо застерігає Європу бути обачними щодо ризиків ескалації повномасштабної війни Росії проти України. Ризик застосування ядерної зброї є дуже високим –   The New York Times.

- Європейська комісія закликала Польщу, Угорщину та Словаччину «виявити конструктивність» після того, як вони заявили про продовження ембарго на імпорт українського зерна всупереч рішенню Єврокомісії щодо зняття обмежень – Reuters.

-  Лейбористська партія Великої Британії, яка нині лідирує в рейтингах, хоче в разі перемоги на парламентських виборах і формування уряду посилити співпрацю з Євросоюзом, порушену після Brexit – The Observer.

- Глава Збройних сил Норвегії генерал армії Ейрік Крістофферсен повідомив, що Росія відвела від норвезького кордону 80% своїх військ після повномасштабного вторгнення, хоча й постійно говорить про загрозу з боку НАТО – «Європейська правда».

- Болгарський прем’єр-міністр Ніколай Дєнков різко відреагував на відмову зустрітись з місцевими фермерами, які планують масштабні протести після зняття заборони на імпорт зерна з України, назвавши їх «терористами» –  БНР.

- Після візиту кардинала Маттео Дзуппі до Москви тон заяв Ватикану став стриманішим і песимістичнішим. Папа Франциск обмовився, що «війні кінця не видно», а його повірений у російсько-українських справах кардинал Дзуппі заявив, що жодного «мирного плану» у Ватикану немає –  Vatican News.

- Ердоган заявив, що Швеція «не виконала дані Туреччини обіцянки» і не отримає підтримки Туреччини для вступу до НАТО –  ERR.ee.

- Президент Сербії Александар Вучич вважає, що Євросоюз «занадто підтримує» Україну, тоді як Сербія не отримує підтримки у її намірі вступити до ЄС –  Financial Times.

- Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто висловив обурення, як він це назвав, «лицемірством» Європейського Союзу, який критикує його державу й Туреччину за недемократичність, а насправді – «заздрить» –  Bloomberg TV.

- В італійському місті Турин під час злету реактивний винищувач Aermacchi MB-339-PAN Військово-повітряних сил Італії зазнав катастрофи та впав на автомобілі, внаслідок чого загинула п'ятирічна дівчинка –  La Stampa.

ВОРОГ

- У російській Орловській області після атаки безпілотника загорілася нафтобаза – «Известия».

- Кім Чен Ин та міністр оборони Росії Шойгу обговорили посилення військового співробітництва між двома країнами –  Yonhap.

- Путін умовив Кім Чен Ина відкрити «дипломатичні представництва» Північної Кореї в тимчасово окупованих Донецьку та Луганську –  Центр національного спротиву. Росіяни планують завозити на окупований Донбас будівельників із Північної Кореї.

- У соцмережах підконтрольного Кремлю глави Чечні Рамзана Кадирова вперше за два тижні з'явилося особисте відео на тлі чуток про різке погіршення його здоров'я і навіть смерть – ЗМІ.

- Губернатор російського Примор'я Олег Кожемяко подарував Кім Чен Ину бронежилет і 6 дронів, вироблених для війни проти України – РИА «Новости».

- Видворений із Молдови очільник місцевого відділення пропагандистської інформагенції Sputnik Віталій Денисов може бути кадровим офіцером військової розвідки РФ – The Insider.

Підготувала Жанна Телеганова

Фото: Invictus Games

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-