Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят п’ятий

Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят п’ятий

Укрінформ
Підрозділи ГУР Міноборони провели спецоперацію і повернули під контроль України так звані «вишки Бойка»

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот шістдесят пятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді попросив лідерів Групи двадцяти провести віртуальну зустріч у листопаді, щоб проаналізувати прогрес щодо політичних пропозицій та цілей, оголошених на саміті - France24.

- Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк розкритикував Росію за вихід із Чорноморської зернової угоди, а також за її атаки на сільськогосподарські об’єкти і зернову інфраструктуру України, що призвело до зростання цін на продовольство - Reuters.

- Президент Бразилії змінив позицію щодо арешту Путіна, заявивши, що рішення про те, чи буде заарештовано Путіна, якщо той наступного року відвідає саміт G20 у Ріо-де-Жанейро, прийматиме судова влада Бразилії - Reuters.

- Президент США Джо Байден заявив, що серед учасників саміту G20 в Індії панувала згода стосовно встановлення в Україні миру відповідно до міжнародного права та Статуту ООН - пресслужба Білого дому.

- Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав не «маргіналізувати» Росію в переговорах, спрямованих на відновлення угоди про експорт українського зерна через Чорне море - AFP. «Жоден процес, який маргіналізує Росію в Чорноморській зерновій ініціативі, не буде життєздатним».

- В ЄС прокоментували розмитість формулювань декларації саміту G20 щодо України - заявили про важливість згладжування розбіжностей між 20 провідними економіками світу, щоб досягти прогресу в питаннях, важливих для світу - Дана Спінант, речниця Єврокомісії.

***

- Реакція на псевдовибори на окупованих територіях України

- Європейський Союз не визнаватиме ані проведення цих так званих «виборів», ані їхні результати - заява Жозепа Борреля, Високого представника ЄС.

- У спільній заяві глава Комітету міністрів Ради Європи Криш’яніс Карінш, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс та генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич рішуче засудили незаконні вибори на тимчасово окупованих РФ територіях України - сайт Ради Європи.

- Україна має активізувати зусилля задля визнання голови Центрвиборчкому Росії Елли Памфілової міжнародною злочинницею - Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Питання про обнулення санкцій, в принципі, не може стояти. Якщо зараз щось обнулити, то завтра Росія розбомбить ще додатковий порт, почне шантажувати світ новими вимогами».

Вікторія Нуланд, заступниця державного секретаря США: «Якщо Україна не переможе, якщо Путін досягне успіху, цей тип зла стане нормою в усьому світі. Україна стоїть на правдивій стороні демократії й потребує нашої підтримки».

Тіні Кокс, президент Парламентської асамблеї Ради Європи: «Війна в Україні ніколи не має стати «нормальністю». Ми маємо ніколи не забувати, що в Україні кожного дня страждають та помирають люди, та зробити все, що в наших силах, щоб зупинити цю війну, відновити територіальну цілісність та національний суверенітет України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Підрозділи ГУР Міноборони провели спецоперацію, унаслідок якої повернули під контроль України так звані «вишки Бойка» - бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі - пресслужба ГУР.

- На Бахмутському напрямку Сили оборони мали певний успіх в районі Кліщіївки та Андріївки, витісняли противника з займаних позицій. За минулий тиждень там звільнено близько 2 квадратних кілометрів, а за час наступальної кампанії під Бахмутом - 49 квадратних кілометрів української землі - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України.

- Українські Сили оборони звільнили частину селища Опитне поблизу Авдіївки - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони. Це – три кілометри до Донецького аеропорту.

- За минулий тиждень українські військові звільнили на півдні 1,5 квадратних кілометра землі - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

- На Таврійському напрямку загальні втрати ворога за добу склали 359 осіб. Наші бійці знищили 24 одиниці ворожої військової техніки, 7 складів боєприпасів ворога - Об'єднаний пресцентр Сил оборони Таврійського напрямку.

- ЗСУ минулої доби знищили 6 катерів сил РФ, які спробували відновити втрачені позиції з води під час маневрування серед островів уздовж окупованого лівобережжя Херсонщини - Наталія Гуменюк, керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня.

- В районі острова Зміїний сили протиповітряної оборони України збили ворожий дрон «Форпост», вартістю близько 6 млн доларів - Сили оборони півдня.

- Цієї ночі сили протиповітряної оборони знищили 12 ворожих ударних БпЛА типу Shahed-136/131 у напрямку Запорізької та Дніпропетровської областей - Повітряні сили ЗСУ.

- Новий міністр оборони України Рустем Умєров провів першу телефонну розмову з главою Пентагону США Ллойдом Остіном – «Європейська правда». Міністри обговорили порядок денний найближчої зустрічі Контактної групи з оборони України, відомої як формат «Рамштайн», що відбудеться наступного тижня. 

***

- Російські окупанти вдарили дронами-камікадзе Shahed-136 по житловому будинку у селищі Чайкине Чернігівської області, у будинку обвалилася секція, інформації щодо потерпілих немає - оперативне командування «Північ».

- У тимчасово окупованому Криму інтернет-провайдери отримали наказ від ФСБ РФ доносити на клієнтів, які користуються VPN- сервісами - телеграм-канал «Крымский ветер».

- У тимчасово захопленому Маріуполі людей для участі в «голосуванні» на псевдовиборах шукали навіть на пляжах, хоча явка, за твердженнями адміністрації перевалила за 50%, що є відвертою брехнею - Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови.

- У Генічеську на «виборах» «проголосували» більше людей, ніж живуть у місті - ЗМІ.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент України Володимир Зеленський

  • обговорить надання Україні далекобійних ракетних систем ATACMS із Президентом США Джозефом Байденом і розраховує отримати їх ще восени - CNN.
  • привітав перших шістьох медалістів цьогорічних Ігор нескорених - Телеграм глави держави. Україна здобула шість медалей у перший змагальний змагань: одне «золото», три «срібла» та дві «бронзи».
  • провів зустріч з міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок. Відбувся обмін думками щодо зміцнення стійкості енергетичної сфери, потреб українських Сил оборони, зокрема в ППО, а також європейської інтеграції України і прогресу у виконанні рекомендацій Єврокомісії щодо статусу кандидата на вступ до ЄС.

- Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок 11 вересня прибула в Україну з неоголошеним раніше візитом - DW. Це вже четвертий візит Анналени Бербок в Україну з початку повномасштабної війни.

- Під час візиту Анналена Бербок

  • відвідала електропідстанцію в 50 кілометрів від Києва, де висловилася за збільшення частки відновлювальної енергетики - ARD.
  • на зустрічі в Мінприроди України було підписано декларацію про наміри побудувати вітрову електростанцію навколо Чорнобильської АЕС - ARD. 
  • зустрілася з главою МЗС України Дмитром Кулебою. Сторони провели переговори щодо розвитку двосторонніх відносин, збільшення коаліції на підтримку Формули миру, нових шляхів експорту зерна та надання додаткових озброєнь, зокрема, далекобійних ракет Taurus – МЗС України.
  • заявила, що Німеччина підтримує Україну в її підготовці до зимового періоду, тому збільшує невідкладну гуманітарну допомогу на €20 – Укрінформ.

- Заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс прийняв копії вірчих грамот у новопризначеного посла короля Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Мартіна Гарріса -  МЗС України.

- Кабмін найближчим часом запропонує Верховній Раді збільшити видатки держбюджету цього року для сектору оборони та безпеки, але в Мінфіні не впевнені, що вдасться отримати всю суму, запитану Міноборони - Сергій Марченко, міністр фінансів.

- Глобальна ініціатива «Трибунал для Путіна» уже зібрала більш як 50 тисяч зафіксованих потенційних міжнародних злочинів росіян на території України - Олександра Романцова, директорка Центру громадянських свобод.

- У проєкті бюджету на культуру закладені понад ₴8 мільярдів, пріоритетами є збереження культурної спадщини та підтримка мистецької освіти в Україні - МКІП.

- У Києві презентували мультимедійний проєкт Ukraїner про воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях - Укрінформ.

- До Умані Черкаської області на святкування юдейського Нового року Рош га-Шана прибули понад три тисячі прочан-хасидів - Ігор Табурець, начальник Черкаської ОВА.

***

- СБУ повідомила про підозру в державній зраді та розпалюванні національної ворожнечі колишньому народному депутату Сергію Поліщуку, який переховується за кордоном - СБУ.

- Кабмін передав до управління Фонду держмайна дві квартири у Києві та інше майно російського блогера та пропагандиста Артемія Лебедєва - пресслужба ФДМУ.

***

- Кабмін очікує зростання ВВП України цього року на рівні 3-4% та відзначає покращення ситуації в промисловості - Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр - міністр економіки.

- З початку року у системі Prozorro.Продажі відбулося майже 12 тис. аукціонів, на яких було залучено 9,3 млрд грн - «Прозорро.Продажі».

- Мінфін України передбачає на 2024 рік курс 41,4 грн/$1 - Сергій Марченко, міністр фінансів України.

- В Україні за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» минулого тижня надано 539 пільгових кредитів на загальну суму 2,1 млрд грн - Мінфін.

- Фонд гарантування вкладів фізичних осіб цього тижня виставляє на продаж активи 9 банків на загальну суму 12,8 млрд грн - пресслужба ФГВФО.

- Україна і Литва мають намір відновити пасажирські перевезення залізницею за маршрутом Київ-Варшава-Вільнюс, перенести ветеринарні та фітосанітарні інспекції транзитних вантажів з українсько-польських прикордонних переходів до порту Клайпеда - Олександра Азархіна, заступник міністра розвитку громад, територій і інфраструктури.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Єврокомісія продовжує пошук розв’язання проблеми українського зернового імпорту до п’яти сусідів України з числа членів ЄС та в середу, 13 вересня, проведе чергову зустріч в рамках Координаційної платформи за участі України, Польщі, Словаччини, Болгарії, Румунії й Угорщини - Міріам Гарсія Феррер, речниця Єврокомісії з питань сільського господарства та торгівлі.

- Міністр економічного розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буда заявив, що Варшава готує проєкт рішення про продовження заборони на ввезення української сільгосппродукції після 15 вересня – «Польське радіо».

- Федеральний уряд Німеччини доручив концерну Rheinmetall поставити в Україну ще 40 БМП Marder. Таким чином загальна кількість отриманих Силами оборони Marder має скласти 80 одиниць - сайт оборонного підприємства.

- Сили ТрО отримали 15 британських бронетранспортерів FV432. Техніку закупив Світовий Конгрес Українців - сайт організації.

- НАЕК «Енергоатом» та американська Westinghouse підписали меморандум про взаєморозуміння і співпрацю у сфері впровадження малих модульних реакторів SMR 300 в Україні – «Інтерфакс-Україна».

- За ініціативи Грузинсько-української платформи та завдяки Програмі розвитку ООН (ПРООН) в рамках проєкту «Покращення верховенства закону та підвищення доступу до правосуддя для всіх» 13 вересня у Тбілісі відбудеться відкриття Українського дому - Грузія Онлайн.

***

- НАТО готує найбільші військові навчання з часів холодної війни, на яких буде відпрацьовано потенційне зіткнення з Росією - Financial Times . Навчання заплановані на лютий-березень 2024 року.

- У Вірменії в понеділок стартують спільні із США навчання «Eagle Partner 2023», які триватимуть до 20 вересня - міноборони Вірменії.

- США планують найближчим часом перекинути до Румунії додаткові винищувачі для посилення місій НАТО з контролю за повітрям - пресслужба Міноборони Румунії.

- Директор Моссаду Девід Барнеа заявив, що Іран має намір передати Росії ракети малої та великої дальності - Times of Israel.

- Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на зустрічі з колегами по партії «Фідес» та прихильниками сказав, що планує керувати країною до 2034 року, обрунтувавши цю дату тим, що епідемія коронавірусу та війна (рф проти України) забрали в нього чотири роки - Telex.

- За ініціативи «Фонду Говарда Баффета» до кінологічних центрів Національної поліції України прибуло ще 20 службових собак з Європи - пресслужба НПУ.

- Китайський авіаносець «Шаньдун» із групою бойових кораблів ВМС Китаю пройшов на відстані близько 100 км від південно-східного узбережжя Тайваню у західну частину Тихого океану для проведення навчань - тайванське міноборони.

У Сполучених Штатах проходять пам’ятні заходи з вшанування жертв терористичних атак 11 вересня 2001 року - Укрінформ.

- Ізраїльська делегація вперше офіційно відвідала Саудівську Аравію - Times of Israel. На засіданні Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО у Саудівській Аравії Ізраїль має намір виступити проти планів включення Єрихона до списку об'єктів Світової спадщини.

ВОРОГ

- У Кремлі підтвердили інформацію, що невдовзі лідер КНДР Кім Чен Ин відвідає Росію з офіційним візитом - Телеграм-канал Кремля.

- Росія має намір набрати до армії 420 тисяч контрактників до кінця 2023 року. Мобілізація та призов до армії в Росії посилили дефіцит робочої сили в невійськових сферах - у промисловості Росії він досяг нового максимуму в 42% у липні 2023 року - Міноборони Британії.

- Обсяги перевезень російської нафти сорту Urals зменшилися на 85% у серпні, порівняно з показниками у першому кварталі року - ЗМІ.

- Всупереч збитковості «Газпрому» і підвищенню цін на внутрішньому ринку в РФ, буде збільшено знижку на газ для Китаю до 50% - Reuters.

- Вагнерівцям у Білорусі пропонують приєднатися до ПВК «ГардСервіс», створеної самопроголошеним Лукашенком - Центр національного спротиву.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-