Загарбники вивезли з Маріуполя до Росії понад тисячу дітей – правозахисник

Загарбники вивезли з Маріуполя до Росії понад тисячу дітей – правозахисник

Укрінформ
Російські загарбники вивезли з захопленого ними Маріуполя до РФ понад тисячу українських дітей, і це не остаточна цифра.

Про це у пресцентрі Укрінформу повідомив юрист Харківської правозахисної групи Микола Комаровський у ході презентації юридично обґрунтованого подання до Міжнародного кримінального суду про геноцид людей в Маріуполі російськими загарбниками.

«Щодо цього подання, то всі дані щодо депортації відносно дітей, вони формувалися з відкритих джерел. Щодо точної кількості наразі сказати важко, тому що з окремих публікацій (в російських ЗМІ – ред.) мова може йти про понад тисячу таких дітей. Однак казати про точну цифру саме про місто Маріуполь доволі складно. Але про ці випадки нам відомо», - сказав Комаровський.

Він додав щодо фактичних даних, то відомо про випадки вивезення дітей з міста Маріуполь у Росію до спортивно-оздоровчих комплексів, таборів.

«Відомо, що в цих таборах, де перебували діти, безпосередньо там було також навчання цих дітей, тобто щоб не переривати освітній процес. Але, як ми можемо здогадатись, цей процес був саме за російською системою. Дітям викладають російську версію історії, їм розповідали про події, які відбуваються в Україні з точки зору Російської Федерації. Тобто діти, які ще певний час тому жили в Україні, навчалися рідною мовою, потрапили до зовсім іншого середовища, де їх рідна мова сприймається явно як ворожа», - розказав юрист.

Він також нагадав, що 5 липня 2022 року відбулась перша видача паспортів українським дітям, це було в Московській області, і в цій групі були діти і з Маріуполя.

«Також на сайті російського управління з питань сім'ї і дитинства була така публікація, де вказувалось, що понад 1000 малюків зі «звільненого Маріуполя» знайшли нові родини в певних областях Росії», - сказав Комаровський.

Він зазначив, що тоді мова йшла про Тюменську, Іркутську, Кемеровську області та Алтайський край.

«При цьому цікаво, що коли ця інформація потрапила до українських засобів масової інформації, тобто почали оглядати цю публікацію, вона згодом була видалена, і росіяни сказали, що це їх ніби то було зламано, тобто ця інформація фейкова. Але коли ми працювали над цим поданням, ми використовували певні сервіси, щоб зберегти цю інформацію. І було досить очевидно, що інформація була правдивою, але ж росіяни намагались її приховати», - пояснив правозахисник.

Читайте також: У Львові відбувся допрем’єрний показ фільму «20 днів у Маріуполі»

Як повідомлялося, представники Харківської правозахисної групи (ХПГ) презентували юридично обґрунтоване подання до Міжнародного кримінального суду про геноцид людей в Маріуполі російськими загарбниками.

Робоча група, яка складалася із працівників ХПГ і тих маріупольців, які виїхали, разом збирала інформацію про злочини росіян та написала відповідне подання. Це велике подання українською та англійською мовами, де накопичена дуже велика інформація про Маріуполь, про те, як гинули там дорослі і діти, як їх депортували, буде опубліковано та відправлено до Міжнародного кримінального суду.

Харківська правозахисна група (ХПГ) - одна з найстаріших українських правозахисних організацій, яка бере свої витоки з дисидентського руху 70-80-х років. ХПГ відома з 1988-го року як правозахисна група харківського «Меморіалу».

Місія ХПГ — захищати права людини та основні свободи від посягань з боку держави, а також допомагати державі в утвердженні та захисті цих прав і свобод.

Попри прив’язку до Харкова у назві, робота Харківської правозахисної групи розповсюджується на всю Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-