Єрмак про «начинку» безпілотників РФ: Близько 70% - від західних компаній

Єрмак про «начинку» безпілотників РФ: Близько 70% - від західних компаній

Укрінформ
Міжнародна санкційна група Макфола - Єрмака дослідила 174 іноземні компоненти трьох безпілотників різних видів, якими росіяни б’ють по Україні, і виявила, що 69% цих компонентів походить від західних компаній.

Про це повідомив керівник Офісу Президента, співголова групи Андрій Єрмак у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Міжнародна санкційна група Макфола - Єрмака підготувала новий аналіз щодо російських БПЛА та іноземних компонентів у них. Ми вивчили 174 іноземні компоненти, вилучені з трьох моделей БПЛА, які росіяни задіюють у війні проти України - це «Ланцет», «Орлан-10» та Shahed-136/131», - зазначив він.

Читайте також: Група Макфола-Єрмака презентує список санкцій, що мають обмежити виробництво дронів у РФ

Також, за його словами, група запропонувала міжнародним партнерам конкретні санкційні рекомендації, які можуть допомогти «перекрити кисень» російському ВПК.

Очільник ОП розповів, що «Орлан-10» використовується росіянами для повітряної розвідки, виявлення позицій та спроб навести вогонь на українські підрозділи ППО; «Ланцет» є ударним БПЛА, який працює на передовій, зокрема, використовується проти бронетехніки, а Shahed-136/131 найчастіше використовується для ударів по портах, складах зерна та інфраструктурі.

«Дослідження показало, що 69% компонентів походить від західних фірм і Росія все ще дуже залежна від компонентів іноземного виробництва, зокрема мікроелектроніки», - зазначив Єрмак.

Він поінформував, що частини з цих компонентів досі можливо придбати на загальнодоступних платформах, і це є проблемою для регуляторного нагляду за критично важливими технологічними транзакціями.

Читайте також: Випущені вночі росіянами ракети Х-101 були вироблені цьогоріч — Єрмак

За його даними, Росія отримує компоненти частіше за все через треті країни, також виявлено збільшення обсягів торгівлі росіянами після різкого спаду на початку повномасштабного вторгнення в третьому кварталі 2022 року.

«Ці транзакції склали $7,2 млрд за період з січня по травень 2023 року, що на 19% вище, ніж у відповідний період 2022 року ($6,1 млрд). Це стосується, зокрема, компонентів», - пояснив керівник Офісу глави держави.

Крім того, він відзначив, що РФ використовує тактику приховування своїх закупівельних зусиль, включаючи незаконні мережі, приховування митних даних, одноденні підставні компанії, розширення посередницьких структур, диверсифікацію постачальників і організацію фальшивих транзитних операцій.

Група Макфола - Єрмака запропонувала заходи, щоб запобігти постачанню найважливіших комплектуючих для російського військового виробництва, серед яких узгодження санкцій у межах санкційної коаліції; більш широкий експортний контроль; підвищення відповідальності та ефективніше використання існуючих інститутів і структур.

Читайте також: Немає гарантій, що російська ракета не вдарить по сусідніх із Україною країнах - Єрмак

Як повідомляв Укрінформ, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак оприлюднив фото карбюратора двигуна з ворожого ударного дрона типу Shahed-136/131, який вночі атакував Миколаїв, і закликав до посилення санкцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-