РФ використовує у війні з Україною щонайменше два види хімічних речовин – експерт назвав, які саме

РФ використовує у війні з Україною щонайменше два види хімічних речовин – експерт назвав, які саме

Укрінформ
Попри заборону Конвенції про хімічну зброю, Російська Федерація застосовує у війні з Україною гранати К-51 та РГР, які використовуються для розгону демонстрантів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це поінформував представник Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ Сергій Денисенко під час Всеукраїнської науково-практичної конференції "Державна безпека України в умовах російської агресії: актуальні питання експертно-криміналістичного та науково-технічного забезпечення".

"З початком повномасштабного вторгнення ми почали стикатися з такими видами агресії як застосування зброї масового ураження. Пункт 5 статті 1 Конвенції про хімічну зброю визначає, що кожна держава-учасниця зобов'язується не використовувати хімічні засоби для боротьби із заворушеннями як засоби ведення війни. Це – перше, із чим стикнулися хлопці на передовій. На сьогодні інститут провів понад два десятки експертиз. Ми не виявили жодних бойових отруйних речовин, але задокументували щонайменше два види різних речовин, які використовувалися для розгону демонстрантів", - сказав він.

Також Денисенко зазначив, що росіяни на передовій застосовували гранати К-51 та РГР, а також інші засоби, які розповсюджують хімічні речовини для боротьби з заворушеннями. Він додав, що фахівці інституту пройшли відповідне навчання тому, як правильно відібрати зразки, безпечно для особового складу.

Читайте також: Росіяни в районі Новоданилівки застосували хімічні боєприпаси – Тарнавський

Наголосив на важливості правильного збору й документування доказів і директор Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя Микола Проданчук.

"Я можу згадати "сирійський кейс", коли саме неточність у зборі доказів у застосуванні зарину ні до чого не призвела, хоча було витрачено практично п'ять років усім світовим товариством для доказу того, що це був злочин. Ми не маємо права допустити таких помилок", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, на Таврійському напрямку росіяни застосували боєприпаси із хлорпікрином.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-