Україна ще з 2020 року планувала переоснащення літаками четвертого покоління - Ігнат

Україна ще з 2020 року планувала переоснащення літаками четвертого покоління - Ігнат

Укрінформ
Повітряні сили ЗСУ вже працюють над реалізацією завдання щодо оновлення парку літаків та заміною їх на більш сучасні. Передусім ідеться про F-16, залучення шведських літаків Gripen наразі вивчається.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» зазначив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Щодо літаків, усі хочуть почути цифри, графіки, терміни. Умовно чи приблизно 128 – це була така кількість озвучена у візії Повітряних сил. І хоча приймали у 2020 році, це перспективна модель Повітряних сил у мирний час з такою кількістю літаків, яка б забезпечила нам надійний захист повітряного простору. Мова йде про чотири бригади тактичної авіації, озброєної багатоцільовими літаками покоління 4++, власне такі як F-16, які були б розташовані в цих бригадах і розосереджені по території України по оперативних аеродромах, несли бойове чергування в системі ППО держави. Це та модель, яка зможе повністю виключити парк радянських літаків, який сьогодні є. У нас сьогодні чотири типи тактичної авіації різних модифікацій, різних типів – це Су-27, МіГ-29, Су-24М, Су-25», – розповів Ігнат.

Відео: телемарафон “Єдині новини”.

Він зазначав, що цей план був розрахований на переоснащення Повітряних сил до 2035 року, однак за 1,5 року війни він вже поступово реалізовується.

Читайте також: F-16 уже сідали на українські злітні смуги, проблем з інфраструктурою немає – Повітряні сили

Відповідаючи на запитання, чи отримає Україна шведські літаки Gripen, Ігнат повідомив: «Поки що ми бачимо, був візит Президента і командувача Повітряних сил у Швецію, де він прийняв рішення все ж таки вивчити це питання глибше, залишив спеціалістів, пілотів, які можуть зробити певний аналіз, висновки щодо того, чи може цей літак стати на озброєння Повітряних сил, наскільки треба до нього якісь заходи, навчання, скільки знадобиться українським пілотам часу для того, щоб опанувати цю техніку і т.д. Тобто йде зараз тестування, вивчення і цих можливостей, щоб Україна в перспективі мала ще один літак на озброєнні, і, можливо, це буде той самий Gripen. Поки Швеція заявила, що не планує передавати Україні ці винищувачі, але можливо, завтра буде так».

Як повідомлялося, 20 серпня Нідерланди та Данія оголосили про рішення передати Україні винищувачі F-16. Українські пілоти та інженери уже розпочали навчатися використовувати ці літаки. Данія розраховує передати перші F-16 Україні ближче до Нового року. Українські воїни отримають 42 бойові літаки від Нідерландів і 19 – від Данії.

Читайте також: Кулеба – про отримання F-16: Українські пілоти повернуться з тренувань, і літаки разом з ними

Водночас прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив у понеділок, що Швеції потрібні літаки Gripen для власної оборони, оскільки розгляд заявки країни на вступ до НАТО ще не завершений. Тож наразі нових зобов’язань щодо надання Україні шведських літаків немає.

Напередодні речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що аби замінити старий авіаційний парк техніки, Україні необхідно 128 винищувачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-