Росія вже застосовує проти України власну версію «Шахедів» - Insider

Росія вже застосовує проти України власну версію «Шахедів» - Insider

Укрінформ
Росія почала виробництво власної версії іранських ударних безпілотників «Шахед» і вже застосувала їх проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Insider.

Незалежна британська дослідницька група Conflict Armament Research дослідила уламки двох запущених Росією безпілотників, які були знайдені у Києві у липні. Пристрої були схожі на іранські дрони Shahed-136, але мали електронні модулі, аналогічні модулям російських розвідувальних БпЛА.

Дослідники стверджують, що одноразові безпілотники під назвою "Герань-2" є російською версією іранських безпілотників.

Згідно зі звітом, "Герань-2" виготовлені з інших матеріалів, ніж Shahed, і їх було адаптовано таким чином, щоб вони "краще відповідали потребам Росії".

Читайте також: За тиждень росіяни застосували проти України 65 ракет та 178 ударних дронів - Зеленський

Експерт з російських військових безпілотників у Центрі військово-морського аналізу Семюель Бендетт розповів, що аналітики хотіли побачити, чи зможе РФ створити власні версії іранських дронів.

"Це вказує на те, що росіяни намагаються створити безпілотник так само потужний, як і оригінальний Shahed, який можна було б масово виробляти. Кінцева мета для них – зберегти потужності, одночасно підвищивши ефективність і фактично знизивши витрати", – сказав він.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, західні держави запровадили суворі санкції для обмеження доступу країни-агресора до технологій іноземного виробництва, нагадує видання. Проте РФ продовжує знаходити способи купувати багато необхідних їй військових товарів.

Читайте також: Ігнат - про ракетні атаки РФ восени: Треба бути готовими до загострення

"Наші висновки також викликають питання щодо експортного контролю та заходів протидії витоку, оскільки ми бачимо, що багато компонентів, які ми знайшли, виготовлені після лютого 2022 року. Тож якщо вони можуть продовжувати їх отримувати, очевидно, є проблема", – зазначив Демієн Сплітерс, який очолював розслідування.

Як повідомляв Укрінформ, заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател заявив, що Росія та Іран поглиблюють військове партнерство.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-