Битва за Україну. День п’ятсот двадцять шостий

Битва за Україну. День п’ятсот двадцять шостий

Укрінформ
Міністерство фінансів США оголосило про введення додаткових санкцій проти Росії, у тому числі проти наукових установ зі складу Російської академії наук (РАН)

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот двадцять шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 3 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Євросоюз засудив погрози Росії застосувати ядерну зброю у її загарбницькій війні проти України та нагадав про взяті нещодавні Москвою зобов’язання, зокрема у спільній заяві з Китаєм - заява ЄС.

  • Рада ЄС 3 серпня запровадила нові обмежувальні заходи проти Білорусі у зв'язку з незаконним вторгненням Москви до України та у відповідь на причетність Республіки Білорусь до агресії - сайт Єврокомісії. Поширюється заборона експорту до Білорусі низки особливо чутливих товарів та технологій, які сприяють військово-технічному прогресу Білорусі. Рада ЄС також впроваджує додаткову заборону на експорт вогнепальної зброї та боєприпасів, товарів та технологій, придатних для використання в авіаційній та космічній промисловості.

  • Міністерство фінансів США оголосило про введення додаткових санкцій проти Росії, у тому числі проти наукових установ зі складу Російської академії наук (РАН) - Офіс контролю за іноземними активами Мінфіну США. У списку санкцій США опинилися Інститут загальної фізики імені Прохорова Російської академії наук, Казанський науковий центр РАН, а також Інститут фізики твердого тіла РАН.

  • Україна застрахувала всі торговельні судна, які здійснюють експорт та імпорт товарів через Дунайські порти, та розглядає можливість страхування суден, які йтимуть «зерновим коридором» - Денис Шмигаль, прем‘єр-міністр.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Що стосується нашого власного виробництва - у нас розгорнута програма по дронах. Наші виробники у великій кількості вже виготовляють різноманітні засоби поразки. Це непрості прилади, що вимагають певної комплектації, й не всі вони виготовляються на території нашої країни. Тут має бути й інженерна думка, і система захисту від РЕБ, та багато інших речей. Досягнення України в цій сфері будуть одними з найкращих у світі, тому що ми, безпосередньо, маємо бойовий досвід застосування».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • На Таврійському напрямку Сили оборони виконали за добу 1436 вогневих завдань, знищили 22 одиниці техніки ворога та 6 складів з боєприпасами - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

  • Сили оборони України на Лиманському напрямку знищили пункт аеророзвідки армії РФ, а також ліквідували оператора - Держприкордонслужба.

  • На Бердянському та Мелітопольському напрямках триває наступальна операція Сил оборони, на Авдіївському, Марїнському — оборонна. Щодоби окупанти втрачають 2-3 роти, за останню добу також було знищено 6 складів боєприпасів ворога - Серій Кузьмін, заступник командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» зі стратегічних комунікацій.

  • У місті Токмак Запорізької області, що тимчасово перебуває під контролем загарбників, детонують боєприпаси на російському військовому складі - Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

  • Підрозділи однієї з бригад оперативного призначення Національної гвардії просунулися на 650 метрів в глиб оборони ворога і закріпились на зайнятому рубежі - Нацгвардія України.

  • Повітряні сили ЗСУ знищили всі 15 ударних БпЛА «Shahed-136/131», запущені ворогом вночі з Брянської області - пресслужба командування Повітряних сил ЗСУ.

  • Сили оборони України впродовж липня припинили чотири спроби проникнення російських диверсантів через кордон у Сумській та Чернігівський областях - Сергій Наєв, командувач Об’єднаних сил ЗСУ.

***

  • Російська армія зранку обстріляла церкву у середмісті Херсона, поранені троє пасажирів тролейбуса, що їхав повз неї, а також 1 цивільний який перебував на вулиці – ОВА. Під час гасіння пожежі, спричиненої обстрілом у соборі, відбувся повторний обстріл, поранені четверо рятувальників. Російські військові обстріляли консульство Греції в Херсоні, а також приміщення банків та СІЗО.

  • Полонені російські військовослужбовці, які скоїли особливо тяжкі злочини, мають відбувати покарання в Україні та не підлягають обміну – Офіс генпрокурора.

  • Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Донецької, Харківської, Херсонської та Запорізької областей 2 людини загинули, 8 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Президент Володимир Зеленський провів тривалу та всеохопну нараду з міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком – телеграм-канал глави держави.
  • Президент заслухав звіт щодо охорони й оборони атомних об’єктів, підготовки нацгвардійців, інших підрозділів МВС, забезпеченості боєприпасами та технікою. Також міністр розповів Зеленському про поточну ситуацію в регіонах, постраждалих від підриву Росією Каховської ГЕС, про роботу міністерства з ліквідації наслідків та із забезпечення людей усім необхідним.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що рішення президента США Джо Байдена, зокрема можливий запит профінансувати збройну допомогу Тайваню через бюджетний запит для України, не призведуть по суті до зменшення нашої підтримки - Укрінформ. Раніше у Financial Times з’явилася інформація про те, що Білий Дім звернеться до Конгресу США, аби профінансувати придбання зброї для Тайваню в межах бюджетного запиту для України.

  • У справі про загибель в авіакатастрофі у січні 2023 року керівництва МВС повідомлено про підозру п’ятьом посадовцям Державної служби України з надзвичайних ситуацій - Державне бюро розслідувань. Зокрема, про підозру повідомлено: начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України; в.о. командира частини; заступнику командира з льотної підготовки; командиру авіаційної ескадрильї; начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області. Слідство встановило, що посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей. ДСНС відсторонить посадовців, які отримали підозри у справі про загибель керівництва Міністерства внутрішніх справ в авіакатастрофі у січні 2023 року у Броварах.

  • Участь у другому парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, що відбудеться 24 жовтня у Празі, вже підтвердили понад 30 спікерів парламентів різних держав – голова ВРУ.

  • Правоохоронці проводять обшуки у народного депутата за обставинами підробки документів для виїзду за кордон - пресслужба Офісу генерального прокурора. Під час повномасштабної війни народний обранець під приводом супроводу батька на лікування отримав дозвіл на виїзд з України. Однак він не супроводжував свого батька. Той самостійно виїхав та в подальшому повернувся до України набагато раніше, ніж депутат. За інформацією ЗМІ, йдеться про депутата Олександра Дубінського.

  • Верховна Рада до 1 вересня планує ухвалити всі необхідні законодавчі акти для подальших перемовин із європейськими інституціями щодо вступу України до Європейського Союзу – Руслан Стефанчук, голова ВРУ.

  • Проєкт із забезпечення прозорих іспитів на водійські права у сервісних центрах МВС розширився із четверга ще на 4 області України - Рівненську, Житомирську, Кіровоградську і Сумську - Микола Рудик, начальник Головного сервісного центру МВС. До цього він уже два місяці успішно триває у Київській, Львівській, Одеській та Вінницькій областях. Проєкт передбачає оптимізацію екзаменаційної діяльності в регіонах, запровадження системи онлайн-запису на практичний іспит, а також технічне переоснащення класів та автівок для приймання іспитів.

  • Через негоду 2 серпня були знеструмлені 32 населених пункти у 5 областях. У Київській області 2 тис. споживачів залишаються без електрики - Міненерго.

  • У Грушівській громаді на Дніпропетровщині проклали новий трубопровід, завдяки якому два десятки населених пунктів, що постраждали внаслідок російського теракту на Каховській ГЕС, знову будуть з водою – ОВА.

***

  • Україна цього року розраховує залучити від міжнародних партнерів 45,8 млрд дол. США на бюджетне фінансування і 14 млрд дол. США на швидке відновлення – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

  • У січні-червні 2023 року Україна експортувала до країн - членів Європейського Союзу продовольства на 5270 млн дол. США, що на 8% перевищує показник за відповідний період минулого року - ІАЕ.

  • У Закарпатській області добули першу сіль у межах розробки Тереблянського соляного родовища, що на Тячівщині - Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА. Родовище на Закарпатті зможе на 100% забезпечити Україну технічною і кухонною сіллю, яка в найближчій перспективі буде поставлена для утримання доріг у зимовий період та для закриття потреб населення.

  • Компанія «ДТЕК Енерго» у межах підготовки до опалювального сезону відремонтувала 9 енергоблоків теплових електростанцій (ТЕС), ще 7 енергоблоків перебувають у ремонті – пресслужба компанії.

  • За проєктом «єРобота» ветерани та члени їх сімей отримали 16 млн грн на відкриття власної справи - Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Міністерство національної оборони Румунії рішуче засудило напад Росії на порт Ізмаїл на Дунаї, що знаходиться поблизу румунського кордону і заявило, що здійснює посилений контроль кордону НАТО – Point.md. У Міноборони Румунії заявили, що реагують на інформацію про можливе падіння на територію цієї країни уламків дронів, якими Росія атакувала портову інфраструктуру українського Ізмаїла. На місце можливого падіння уламків прибула команда фахівців Повітряних сил Румунії.

  • Індія візьме участь у зустрічі на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі Формули миру Президента України Володимира Зеленського, яка відбудеться у Джидді - The Economic Times.

  • Державний секретар США Ентоні Блінкен висловив упевненість, що в Кремлі чують та усвідомлюють вимоги міжнародного суспільства про необхідність припинити використання їжі як зброї та відновити поставки зерна з України - телеканал ABC.

  • Румунія заявила у четвер, що протягом наступних двох днів розмитнить до 30 суден, які очікують на в'їзд в країну з українських портів на річці Дунай, що свідчить про те, що торгівля не зупинилася попри напад Росії на головний річковий порт на півдні України – Reuters.

  • Польща перемістила до кордону у Підляському воєводстві ударні гелікоптери після провокації з перетином кордону білоруськими гелікоптерами, вони чергуватимуть у режимі повної готовності з базуванням у двох місцях - TVP.

  • Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус у черговий раз висловився проти передачі Україні далекобійних ракет Taurus, пославшись на їхню «особливу дальність» та на те, що у цьому не має особливої потреби - Tagesschau.

  • Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 3 серпня терміново зустрівся із президентом Литви Гітанасом Науседою для обговорення, в тому числі, провокацій з боку Білорусі та Росії – Твіттер Науседи. Після зустрічі із польським прем'єром Матеушом Моравецьким у Сувалках Президент Литви Гітанас Науседа заявив про присутність найманців групи ПВК «Вагнер» поблизу литовського кордону в Гродненській області Білорусі.

  • У країнах Балтії домовилися про синхронне відключення від російської енергосистеми - Міністерство енергетики Литви. Угода між Elering, AST та Litgrid – естонського, латвійського та литовського операторів мереж – передбачає, що остаточне від’єднання від російської системи й перехід на європейську відбудеться в лютому 2025 року.

  • Уряд Великої Британії визначив список загроз національній безпеці з 89 пунктів, який включає ймовірну нову пандемію, порушення РФ глобальних поставок енергоносіїв та екстремальні погодні умови – сайт уряду.

ВОРОГ

  • Міністерство закордонних справ Росії викликало тимчасового повіреного у справах Румунії Константину Іоніце та вручило йому ноту про введення квот на чисельність персоналу дипломатичних і консульських установ Румунії у Росії - російське МЗС.

  • Уряд Росії заніс Норвегію до списку недружніх країн та обмежив кількість працівників, які можуть наймати норвезькі диппредставництва - сайт російського кабміну. До цього списку внесли майже 50 держав, включно з усіма країнами з першого переліку, а також Україною, Канадою, Японією, Мікронезією і Великою Британією разом з островами Гернсі, Джерсі, Мен і Ангілья, Гібралтаром і Британськими Віргінськими островами. 30 жовтня уряд знову розширив список - на всі 14 британських заморських володінь.

  • Російський військовий літак здійснив неоголошений рейс до Пхеньяна цього тижня, через кілька днів після візиту міністра оборони РФ Сергія Шойгу та переговорів з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином – ЗМІ.

  • Укладення компаніями Пригожина за місяць після так званого заколоту держконтрактів на щонайменше 2 млрд рублів, свідчить про те, що російська влада, ймовірно, зберегла схему фінансування «ПВК Вагнер» - опозиційне російське видання «Агентство».

  • У Росії слідство наклало гриф «цілком таємно» на матеріали у кримінальній справі проти терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) - адвокат Гіркіна Олександр Молохов.

  • Російська влада та пособники загарбників в Україні зацікавлені в обмеженому поширенні інформації про удари ЗСУ в окупованому Криму та їхні наслідки для логістики російського війська - ISW.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-