Битва за Україну. День п’ятсот двадцять п’ятий

Битва за Україну. День п’ятсот двадцять п’ятий

Укрінформ
Зеленський повідомив, що восени в Україні відбудеться перший форум оборонних індустрій. Внаслідок нічної атаки по Одещині зіпсовано майже 40 тисяч тонн зерна

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот двадцять п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Нічна атака шахедами

У ніч проти 2 серпня російські загарбники завдали удару по Україні дронами Shahed-136/131, сили ППО знищили 23 безпілотники – Повітряні сили України.

Росіяни за допомогою іранських дронів атакували інфраструктуру портів Дунайського кластера. Пошкоджено майже 40 тис. т продукції, яку очікували країни Африки, Китай, Ізраїль - Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

У Міністерстві закордонних та європейських справ Франції засудили російські атаки по інфраструктурі на півдні України, звинувативши Росію у свідомому створенні загрози для глобальної продовольчої безпеки заради власної користі - пресреліз французького міністерства.

Київ

  • Уламки дронів упали у Солом’янському, Голосіївському та Святошинському районах, зафіксовано пошкодження нежитлових приміщень. Є загоряння. Інформація щодо потерпілих не надходила.
  • пошкоджена адміністративна будівля, постраждалих немає.

Одещина

  • На півдні Одеської області внаслідок атак військ РФ на об’єктах портової та промислової інфраструктури виниклі пожежі, пошкоджено елеватор, зернові ангари руйнувань зазнали морвокзал та адмінбудівля.

Київська область

  • Уламки безпілотників упали в одному з населених пунктів, сталась пожежа у приватному будинку, в іншому –пошкоджений дах магазину. Жертв та постраждалих немає

***

  • Восени в Україні відбудеться перший форум оборонних індустрій – Володимир Зеленський, президент України. Він закликав послів працювати над максимальною присутністю іноземних компаній на цьому заході, а також над конкретними проєктами.

  • Друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі Формули миру Президента України Володимира Зеленського відбудеться 5-6 серпня у Джидді, Саудівська Аравія - Ігор Жовква, заступник глави ОП.  Україна сформулювала плани на майбутню зустріч, планується узгодити філософію 10 пунктів української «Формули миру», а також опрацювати модальності проведення майбутнього Саміту "Формули миру" на рівні лідерів, зокрема час, місце і порядок денний.

  • Перша українська машина для розмінування, яка розроблена харківськими виробниками,  пройшла відповідну сертифікацію. Компанія-виробник вже отримала сертифікат відповідності та декларацію про відповідність, що дозволяє налагодити її виробництво та використовувати для розмінування територій - Мінекономіки. Розробка дозволяє ефективно знешкоджувати протипіхотні та виявляти протитанкові міни. Наразі щомісяця виробники можуть виготовляти дві такі машини.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «...Російські терористи знову били по портах, по зерну, по глобальній продовольчій безпеці. Усі наші оперативні служби спрацювали ефективно. Світ має реагувати. Коли мішенню є цивільні порти, коли терористи свідомо руйнують навіть елеватори – це загроза всім на всіх континентах. Росію можна й треба зупинити».

Річард Мур, глава британської зовнішньої розвідки МІ6: «Україна має визначати умови миру, а не ми. Наша робота полягає в тому, щоб спробувати поставити їх у найсильнішу можливу позицію для переговорів, з позиції сили, і це те, що ми хочемо зробити»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • На Таврійському напрямку Сили оборони України за добу знищили 19 одиниць техніки російських загарбників, зокрема ТОС-1А “Сонцепьок” - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія”.

  • Сили оборони України вибили росіян з позицій південніше Авдіївки - Генштаб. На Бахмутському напрямку українські війська продовжують вести наступальні дії південніше Бахмута, противник здійснив безуспішні спроби повернути втрачене положення північніше та західніше Кліщіївки, а також північно-західніше Курдюмівки. Сили оборони також продовжують стримувати противника на Куп'янському та Лиманському напрямках.

  • Після ударів HIMARS на острові Джарилгач окупанти заборонили в Скадовську (Херсонська область) говорити про свої втрати і проводять ротацію лікарів з РФ - Центр журналістських розслідувань (ЦЖР).

  • В тимчасово окупованому Криму прогримів вибух біля селища Гвардійське, що у Сімферопольському районі – ЗМІ. Там розташована авіабаза "Гвардійське", аеродром підпорядкований Повітряно-космічним силам РФ. Окупаційна влада не коментувала інцидент.

***

  • Офіс генерального прокурора має підтверджені дані по 10749 загиблих цивільних особах і по 15599 поранених із початку повномасштабної війни – сайт відомства.

  • Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Донецької, Запорізької, Харківської та Херсонської областей 2 людини загинуло, ще 13 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України провів нараду з керівниками закордонних дипломатичних установ. Головне з неї:

  • На сьогодні вже 12 країн приєдналися до декларації G7 про гарантії безпеки для України – президент України. Це Бельгія, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Норвегія, Нідерланди, Португалія, Румунія, Фінляндія, Чехія, Швеція. Глава держави зазначив, що цього тижня розпочнеться робота над двосторонніми угодами з партнерами. За його словами, перша держава, з якою працюватиме Україна, - це США.
  • Зеленський закликав українських послів найактивніше працювати з країнами, які мають на озброєнні літаки F-16, щоб швидко отримати їх після завершення навчання українських пілотів.
  • Формула миру, зброя та санкції, інтеграція України до Європейського Союзу і НАТО, безпекові гарантії, економіка та відновлення, життя українців удома та за кордоном – це головні орієнтири роботи українських дипломатів на найближчий час.
  • Україна вже має готуватися до саміту НАТО у Вашингтоні, він може стати історичним.
  • Європейська Рада наприкінці 2023 року має схвалити рішення про початок переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу, жодної альтернативи цьому немає.
  • Мета української влади – зробити оборонно-промисловий комплекс України одним із найсильніших у Європі.
  • В Україні на сьогодні є лише 26 одиниць техніки для гуманітарного розмінування.

  • Посли країн «Групи семи» під час зустрічі у Києві з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем наголосили на важливості своєчасного обрання нового голови НАЗК, посиленні антикорупційних інституцій і відновлення е-декларування – японське головування в групі послів G7.

  • Міністерство культури та інформаційної політики внесло технологію приготування в селі Боромля на Сумщині обрядового напою «Варена» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини – МКІП.

  • Мінцифри у «Дії» поновило послугу, яка дозволяє у застосунку та на порталі змінити місце проживання. Наразі сервіс доступний для жінок, дітей та чоловіків непризовного віку - пресслужба Мінцифри.

  • Шевченківський районний суд Львова продовжив відсторонення Андрія Павелка від посади президента УАФ – FootballHub. Відсторонення продовжене на 2 місяці - до 2 жовтня включно. Рішення підлягає негайному виконанню, але сторона захисту має право подати апеляцію протягом 5 днів.
  • У позові України до Європейського суду із прав людини проти РФ щодо політичних вбивств, у якому фігурує і епізод щодо російського опозиціонера Олексія Навального, з’явилися треті сторони – це Польща та Литва - Маргарита Сокоренко, уповноважена у справах ЄСПЛ.

  • 1 серпня Печерський суд Києва задовольнив клопотання слідчого ДБР та обрав колишньому народному депутату від фракції ОПЗЖ Вадиму Рабіновичу запобіжний захід у вигляду тримання під вартою – ДБР. 26 липня колишньому народному депутату України повідомили про підозру у державній зраді (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України). За інформацією слідства, Рабінович переховується за кордоном.

  • У середу у плановий ремонт ремонт вийшов ще один атомний енергоблок, через що зменшилася потужність атомних електростанцій - НЕК «Укренерго».

  • На будівельні роботи з відновлення Каховської гідроелектростанції після її деокупації потрібно близько шести років – Укргідроенерго.

  • Національне антикорупційне бюро України розшукує колишнього народного депутата Георгія Логвинського, підозрюваного в організації заволодіння компанією "Золотой мандарин Ойл" понад 54 млн грн з державного бюджету – НАБУ.

***

  • Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський обговорив з радницею міністра закордонних справ Республіки Хорватія Коліндою Грабар-Китарович питання експорту українського зерна через порти Хорватії - пресслужба Мінагрополітики.

  • Фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень – липень 2023 року становили 1033,7 млрд грн, або 88,1 % від запланованих на цей період – Мінекономіки. У липні 2023 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло 136,7 млрд грн.

  • За січень - липень 2023 року уряд України залучив від розміщення ОВДП на аукціонах 333 млрд грн в еквіваленті, загалом упродовж воєнного стану було залучено 585 млрд грн - Нацбанк.

  • У липні до України було імпортовано 589 млн кубометрів газу із Європейського Союзу та Молдови, майже весь він надійшов для зберігання у режимі "митного складу" та short-haul - ТОВ "Оператор ГТС України".

  • З набуттям 1 серпня чинності законом щодо повернення довоєнної системи оподаткування податкові пільги втратили 54,9 тис. підприємств - Опендатабот.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у телефонній розмові з Володимиром Путіним  обговорив «зернову угоду» і зазначив, що тривале припинення дії Чорноморської ініціативи нікому не приносить користі, найбільше постраждають від цього країни з низьким рівнем доходу, які потребують зерна - Департамент з комунікацій Адміністрації президента Туреччини.

  • Сполучені Штати в другу неділю серпня можуть оголосити про новий пакет військової допомоги Україні - Politico.

  • 2 серпня 2023 року о 3 годині 31 хвилині за київським часом із Центру космічних польотів на острові Уоллопс (штат Вірджинія, США) відбувся успішний пуск ракети-носія середнього класу Antares - Державне космічне агентство України.  Основна конструкція першого ступеня ракети-носія і частина наземного обладнання розроблена Конструкторським бюро «Південне» та виготовлена Південним машинобудівним заводом (м. Дніпро) в кооперації з українськими підприємствами «Київприлад» (м. Київ), «Хартрон-Аркос» (м. Харків), «Хартрон-Юком» (м. Запоріжжя), «Чезара Телеметрія», «Рапід» (м. Чернігів) на замовлення корпорації Northrop Grumman (США).

  • Президент Чеської Республіки Петр Павел дав дозвіл 14 громадянам своєї країни воювати в Україні з російськими загарбниками та відхилив 8 прохань - радіо iRozhlas. Загалом згоду глави держави на участь у бойових діях на боці України до цього часу мають 146 громадян ЧР. 132 з них отримали «зелене світло» від колишнього президента Мілоша Земан. Скільки насправді чехів поїхало в Україну, невідомо.

  • Тимчасового повіреного у справах Білорусі 1 серпня викликали до міністерства закордонних справ Польщі, де йому висловили рішучий протест через інцидент із білоруськими гелікоптерами, які, як стверджується, у вівторок порушили повітряний простір країни – МЗС Польщі.

  • Велике журі присяжних висунуло 45-му президенту США офіційні обвинувачення за чотирма пунктами у зв’язку з його спробами обманом \ залишитися при владі після програних виборів 2020 року - The Hill. Колишній президент США має з'явитися до федерального суду Вашингтона у четвер.

ВОРОГ

  • Росія почала військові навчання у Балтійському морі - міноборони РФ. У російських військово-морських навчаннях "Океанський щит - 2023" у Балтійському морі за участю понад 30 бойових кораблів і катерів буде перевірена готовність сил флоту «до захисту національних інтересів в оперативно важливому районі.

  • Іран веде будівництво заводів з виробництва безпілотників у Білорусі та Росії, що допоможе Росії легше купувати іранські безпілотники та забезпечить Ірану численні економічні та військові вигоди - Інститут вивчення війни (ISW).

  • У Бєлгородській та Курській областях Росії набраним у так звану територіальну оборону цивільним влада почала роздавати зброю та відповідне військове обладнання – росЗМІ.

  • Бойовики російського угруповання ПВК «Вагнера» ведуть активні будівельні роботи, зокрема зводять укріплення, на території полігону «Репіще» поблизу міста Осиповичі Могилівської області Білорусі – ЗМІ. Полігон «Репіще» розташований за 15 кілометрів від табору російських найманців у селі Цель.

  • Росія протягом останніх двох місяців формує нові великі підрозділи для посилення своїх сухопутних військ, однак потрібно проводити нову хвилю мобілізації – розвідка Британії.

  • Глава російського уряду Михаіл Мішустін затвердив новий перелік російського програмного забезпечення, обов'язкового для попереднього встановлення на комп'ютерну та мобільну техніку у 2024 році - прес-служба уряду. Програмне забезпечення буде обов'язковим для встановлення на мобільні телефони, комп'ютери і телевізори з цифровим блоком управління.

Підготувала Марина Дмитрів

Фото: Олександр Кубраков/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-