СБУ оголосила підозру російському «воєнкору» з Донеччини

СБУ оголосила підозру російському «воєнкору» з Донеччини

Укрінформ
Служба безпеки України оголосила підозру пропагандисту підсанкційних телеканалів "Росія-1" і "Росія-24" Андрію Руденку, який публічно виправдовує збройну агресію Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

За даними слідства, фігурант входить до так званого "пулу журналістів Путіна" і регулярно вихваляє загарбницьку політику Кремля.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Руденко виконує завдання Москви як "воєнкор" центральних російських телеканалів у тимчасово загарбаних районах Донецької області. Там він готує сюжети й робить "прямі включення", у яких намагається дискредитувати українських захисників та подає викривлену інформацію про ситуацію на східному фронті.

На власному телеграм-каналі із загальною аудиторією понад 300 тисяч користувачів пропагандист закликав до якнайшвидшого "приєднання" тимчасово захопленої частини України до складу Росії.

Встановлено, що ще у 2014 році, проживаючи в Донецьку, Руденко одним із перших підтримав окупацію міста. Тоді він активно висловлював власні прокремлівські погляди під час вуличних акцій і перед камерами російських медіа.

Згодом пропагандист був включений до штату "спеціальних кореспондентів" кремлівського медіахолдингу "Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія" (ВДТРК), де займався підготовкою замовних і постановочних сюжетів із тимчасово загарбаних територій сходу України.

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти підривної діяльності фігуранта на користь країни-агресора.

Правоохоронці зібрали на Руденка доказову базу, на підставі якої йому інкримінується вчинення злочинів, передбачених наступними статтями Кримінального кодексу України:

ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);

ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Читайте також: На тимчасово окупованій частині Запоріжжя ліквідували пропагандиста РФ Ростислава Журавльова

Як додали в Офісі генерального прокурора, Руденко є уродженцем Донецької області. Крім публічних закликів до дій, спрямованих на зміну меж території та державного кордону країни, він займався виготовленням і поширенням матеріалів із закликами до ведення проти України агресивної війни, зокрема із застосуванням ядерної зброї.

Виготовлені пропагандистом матеріали поширювалися через російські інформаційні ресурси "Смотрим", на його власному телеграм-каналі та на одному із россайтів.

Використовуючи згадані відеохостинги і широку аудиторію своїх підписників, підозрюваний також поширював відеоматеріали, спрямовані на формування думки користувачів мережі Інтернет про необхідність насильницької зміни державної влади в Україні.

За інформацією СБУ, Руденко переховується від правосуддя на території Росії та на тимчасово окупованій частині України. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, у липні в Києві викрили блогера, який виправдовував збройну агресію Росії проти України та поширював матеріали із закликами до насильницької зміни конституційного ладу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-