Росіяни надсилають погрози тим суднам, яких запідозрили в намірі прямувати в Україну — Гуменюк

Росіяни надсилають погрози тим суднам, яких запідозрили в намірі прямувати в Україну — Гуменюк

Укрінформ
Навігація суден до портів України повністю відсутня, однак окупанти продовжують надсилати погрози тим, кого запідозрили в намірі прямувати в Україну.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк, відповідаючи на питання чи йдуть міжнародні судна в українські порти.

“В Чорному морі навігація кораблів, суден до портів, підконтрольних Україні, наразі відсутня повністю, тому що нема можливості у портів приймати судна нема навігації в територіальному морі України, оскільки ще з березня 2022 року Росія проголосила північно-західну частину Чорного моря закритою для навігації. Нагадаю, тоді було проголошено, щоб всі судна негайно зайшли в порти і не перебували в територіальному морі України, бо це територія контртерористичної операції. Це повідомлення мореплавцям росіяни переправили через Центр повідомлень, який знаходиться в Іспанії, і воно прийняте всіма капітанами суден до уваги, відповідно до норм міжнародного морського права. Далі функціонування навігації було погоджено виключно в межах зернової ініціативи, в межах конкретного транспортного коридору, який називався “зерновим” і забезпечувалась безпекова компонента Силами оборони України, а інші компоненти забезпечувались гарантією ООН і Туреччини”, - повідомила Гуменюк.

Читайте також: Росіяни погрожують цивільним суднам, які слідують в морські порти України – перехоплення

Відповідаючи на питання чи здатна РФ організувати повну блокаду Чорного моря, вона наголосила, що сьогодні за морськими трафіками можна бачити, що активна навігація спостерігається тільки навколо узбережжя Кримського півострова, тобто тимчасово окупованих територій.

“Там відбувається навігація і риболовецьких, і торгових суден, які всупереч того, що Україною проголошені ті порти закритими, бо вони знаходяться під окупацією, все ж таки продовжують там курсувати і проводити вантажні операції, переміщувати вантажі, але це виключно зараз відбувається в інтересах країни-агресорки, тому очевидно, що цим суднам вони не погрожують. Але якщо кожного разу буде так, як з цим судном, запит якому ми чули, це означає, що будь-яке судно, яке вони запідозрили в намірі прямувати в Україну, буде отримувати ось таке інформування, попередження, погрози”, - вважає речниця.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні прикордонники оприлюднили запис перехопленої розмови російських загарбників, в якій вони погрожують цивільним суднам, які слідують в морські порти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-