За кількістю дронів на фронті відчувається перевага агресора - волонтери

За кількістю дронів на фронті відчувається перевага агресора - волонтери

Фото
Укрінформ
Російські війська наразі мають перевагу в кількості БПЛА, які використовують на фронті в Україні.

Про це кореспонденту Укрінформу під час презентації виробників “Люті Пташки Демо День” у Харкові сказала керівниця проєкту Victory Drones, ветеранка, волонтерка Марія Берлінська.

“Вони (росіяни - ред.) дуже швидко вчаться і вже не роблять тих помилок, які робили, коли тільки зайшли в Україну. Вони розтягували колони, в них не працювали нормально БПЛА тактичного рівня. А тепер вони усвідомили важливість розвідувальних і ударних систем, готуючи будь-яку серйозну операцію, завжди думають про дрони, про “очі” в небі, розуміючи, що саме це визначає динаміку війни”, - сказала Берлінська.

Вона зауважила, що росіяни у своїх ІПСО, звісно, перебільшують можливості свого виробництва, але загроза реальна.

“Звичайно, кожен противник на війні намагається створити таку “реальність”, де він перемагає. Але ми бачимо факти, що кожен день “Ланцетами” уражається наша техніка разом із людьми. Ми бачимо факти, що росіяни все масовіше застосовують FPV-дрони, фурами женуть запчастини з Китаю”, - сказала Берлінська.

Хто матиме більше дронів і навчених пілотів, той і виграє війну, вважає вона.

Представник благодійного фонду “За свободу України” Максим Клименко також наголосив на кількісній перевазі в дронах у росіян.

“Ми кількісно програємо. На жаль, для нас у цій сфері вони швидші. Бо в них діє оця командна система: вони приходять на підприємство, яке, умовно, виготовляло мікрохвильовки, і кажуть, що завтра починаєш робити дрони. Йде фінансування, і вони їх штампують. Ми учасники Brave1 (кластер для розвитку Defense Tech в Україні, заснований Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України, Радою національної безпеки і оборони, Міністерством стратегічних галузей України, Міністерством економіки України - ред.), ми учасники гранту від Міноборони, ми працюємо з “Армією дронів”, але, не хочу нікого образити, під час війни треба все швидше робити”, - вважає Клименко.

FPV-дрон Нummel (з нім. - джміль), який виробляється фондом із початку цього року, як і багато інших продуктів українських компаній, затребуваний на фронті, бо це річ, яка рятує життя особового складу.

“Те, скільки ми виробляємо на місяць, це маленька кількість, бо ми залежимо від фінансів і деталей. Це стартап. У нас забирають усе, що робимо, і ще є черга - попит шалений. Це та продукція, яка була потрібна “на вчора”. Їх треба сотні тисяч”, - сказав Клименко.

Він зауважив, що хоча “Джміль” повністю складається із закордонних деталей, і, відповідно, його ціна коливається в залежності від курсу валют, він коштує в кілька разів дешевше за готовий імпортний виріб. Так само й з іншими зразками українського виробництва - вони суттєво дешевші.

“Цей дрон-бомбер у червні коштував 22 тис. грн”, - сказав представник БФ.

Читайте також: Український БПЛА Sirko запустили в серійне виробництво

Як повідомлялося, 24 липня у Харкові відбувся захід “Люті Пташки Демо День”, на який зібралося близько 50 виробників БПЛА, 24 з яких продемонстрували свої вироби представникам волонтерських організацій та соціально відповідального бізнесу. Організував захід фонд Dignitas (який реалізує проєкт із навчання і забезпечення операторів БПЛА Victory Drones ) за підтримки Харківської ОВА. Раніше подібні презентації пройшли у Києві, Дніпрі та Львові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-