Битва за Україну. День п’ятсот п’ятнадцятий

Битва за Україну. День п’ятсот п’ятнадцятий

Укрінформ
Ворог ракетами вдарив по історичному центру Одеси, внесеному до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Постраждали 25 пам’яток, зокрема Спасо-Преображенський собор

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот пятнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 23 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Обстріл Одеси

Ворог у ніч на 23 липня вдарив по Одесі та області, застосувавши 19 ракет різних типів: "Калібри", "Онікси", Х-22, Іскандер-К, а також балістичні Іскандер-М - оперативне командування "Південь". 9 ракет було знищено. Решта завдала руйнувань в Одесі:

- портовій інфраструктурі,

- пошкоджено більше 40 будівель,

- пошкоджень зазнали 11 навчальних закладів - 5 садочків, 4 школи й 2 позашкільних навчальних заклади,

- понад 6 влучань зафіксовано в історичному центрі міста,

- понівечено кафедральний Спасо-Преображенський собор,

- 25 пам’яток архітектури постраждали від російських терористів,

- загинула одна людина, ще 22 людини поранено, серед них 4 дітей,

- на стаціонарному лікуванні залишаються семеро постраждалих.

Реакція України

- Президент Зеленський за нічний обстріл Одеси пообіцяв відповідь російським окупантам - Telegram-канал Зеленського.

- Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту відреагувати на дії Росії, яка черговим ракетним ударом по Одесі завдала великих руйнувань в історичному центрі міста, серйозно постраждав Спасо-Преображенський собор, що знаходиться під захистом ЮНЕСКО – «Європейська правда».

- Кара за злочини для Росії невідворотна, наголосив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль після нічної ракетної атаки по Одесі. Ворог відповість за кожне забране життя, за кожного травмованого або покаліченого українця, за кожен зруйнований об’єкт - Телеграм-канал глави уряду.

- Черговий вияв сатанинської злоби «русского міра» - руйнування собору в Одесі - Епіфаній, предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України. Він додав, як у 2010 році з великою помпезністю цей собор освятив очільник РПЦ Кирило Гундяєв, «а нині ті, кого він надалі благословляє вести війну проти України, посилають ракети та інші знаряддя вбивства на Одесу».

- Служителі УПЦ МП у Києво-Печерській Лаврі прокоментували ракетний удар російських окупантів по Свято-Преображенському Собору в Одесі. Представники церкви наголосили, що «всі під Богом ходимо» - ЗМІ.

- Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) після удару росіян по Одесі у ніч із 22 на 23 липня закликала священноначалля Української православної церкви розірвати зв'язки з російською церквою - звернення ДЕСС.

- Міністерство культури та інформаційної політики України готує звернення до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Комітету Другого протоколу Гаазької конвенції через бомбардування росіянами історичного центру Одеси та пошкодження низки об’єктів культурної спадщини - пресслужба МКІП.

Реакція світу на обстріл Одеси

- Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель назвав воєнним злочином останній удар Росії, від якого сильно постраждав історичний центр Одеси -  Twitter дипломата.

- Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич прокоментувала нічну атаку російських окупаційних військ на цивільні об’єкти в Одесі – «Європейська правда». «Я найрішучішим чином засуджую сьогоднішній напад на цивільні та релігійні об'єкти в Одесі. Ці варварські дії мають бути припинені».

- Тривають атаки Росії на людей та інфраструктуру Одеси, об’єкти всесвітньої спадщини та життєво важливого порту для глобальної продовольчої безпеки - Бріджит Брінк, посол США в Україні. Невиправдана війна Росії проти України та її народу має тут жахливу ціну.

- Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна після ракетного обстрілу Росією Одеси вкотре наголосила, що цілеспрямовані удари по цивільній інфраструктурі є воєнним злочином - Твіттер- канал очільниці МЗС Франції.

- На тлі обстрілу Одеси колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус вважає, що контрнаступ ЗСУ розвивався б швидше, якби США надали Україні ATACMS для знищення військових баз РФ на українській території - Твіттер дипломата. Це робить контрнаступ важким, кровопролитним і тривалим. Жодна російська військова база в Україні не була б у безпеці, якби США надали їм ATACMS. У Пентагоні вперто повторюють, що вони Україні не потрібні.

- Президентка Молдови Мая Санду та глава МЗС Молдови Ніку Попеску засудили ракетний удар Росії, від якого постраждав історичний центр Одеси - «Европейська правда».

- Голова Ради міністрів Італійської Республіки Джорджа Мелоні висловила співчуття родинам постраждалих від російської атаки одеситам і заявила, що Італія готова долучитися до відбудови Спасо-Преображенського собору та інших скарбів культурної спадщини України - Твіттер посольства Італії.

- Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні назвав російську атаку і руйнування Спасо-Преображенського собору в Одесі «мерзенним вчинком» - Твіттер глави МЗС.

- Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала масовану ракетну атаку російських окупаційний військ на Одесу грубим порушенням всіх норм міжнародного права -  Твіттер президентки.

- В Управлінні ООН з координації гуманітарних справ в Україні засудили ракетний удар по центру Одеси, але не згадали, що відповідальність за нього лежить на Росії – Твіттер ООН.

***

- Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг скликає 26 липня засідання нової Ради Україна-НАТО на прохання Києва. Сторони проведуть консультації щодо останніх подій та обговорять транспортування українського зерна через Чорне море - Оана Лунгеску, речниця НАТО.

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розпочав третє турне країнами Африки, 23-24 липня очільник МЗС уперше відвідає Екваторіальну Гвінею - пресслужба МЗС України.

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сьогодні провів перемовини з главою МЗС Екваторіальної Гвінеї Сімеоном Ангуе щодо двосторонніх проєктів у сфері торгівлі, охорони здоров’я та освіти та продовольчої безпеки в Африці – Твіттер глави МЗС.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Україні потрібен повноцінний повітряний щит - лише так можна перемогти російський ракетний терор. Ми вже показали, що можемо збивати навіть ті російські ракети, якими терористи особливо хвалилися. Світ не повинен звикнути до російського терору - потрібно перемогти терор. І це можливо».

Олексій Данілов, Секретар РНБОУ: «Головна мета ракетних атак росіян на Одесу та регіон - це спроба повністю ізолювати вихід України до Чорного моря, а через акт залякування упередити і нейтралізувати міжнародні зусилля з відновлення функціонування "зернового коридору". За кремлівським планом мають бути створені штучні умови загроз голоду насамперед для країн Африки, і підвищення рівня міграційних небезпек для Європи».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Повітряним силам ЗСУ вдалось знищити 9 із 19 ракет, випущених окупантами під час масованої російської атаки вночі проти 23 липня - Повітряні сили ЗСУ.

- На Таврійському напрямку українські військовослужбовці за добу 24 рази відбили атаки ворога і знищили 30 одиниць озброєння та військової техніки росіян. Втрати ворога вбитими, пораненими і полоненими за добу склали: безповоротні – 72 окупанти, санітарні – 129 окупантів, двоє осіб у полоні - Валерій Шершень, речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони України Таврійського напрямку. Шершень уточнив, ми маємо значно менші втрати серед особового складу у порівнянні з ворогом, який перебуває у активній обороні. Сили оборони мають перевагу в боях за Старомайорське на Донеччині.

- На лівобережжі Херсонської області зараз триває контрбатарейна боротьба, і українські військові намагаються вичистити певну територію - Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь». Треба дочекатися, коли українські військові зроблять свою роботу і зможуть про неї звітувати.

- Понад 4 тисячі окупантів, 25 ракет та 138 дронів: втрати РФ в Україні за тиждень -- генерал-лейтенант Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони.

- Ситуація на кордоні із Білоруссю наразі залишається контрольованою, прикордонники не фіксують змін у обстановці - Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби. Поки що  бойовики терористичної ПВК "Вагнер" не становлять загрози для України.

- Росіяни будуть продовжувати застосовувати ядерний шантаж, бо це – один із елементів тиску на Україну - Вадим Скібіцький, заступник начальника ГУР Міноборони. Наскільки готова РФ використовувати (свій ядерний арсенал – ред.) – буде залежати від багатьох факторів. Той же Китай дуже конкретно сказав РФ стосовно незастосування ядерної зброї. За словами Скібіцького, РФ намагається налагодити та збільшити обсяги виробництва будь-якого озброєння, особливо БПЛА і ракет. Зараз всі зусилля і українських урядових структур, і воєнної розвідки України спрямовані на те, щоб перекрити канали постачання до Росії іноземних компонентів для виробництва зброї.

- Західна група сил РФ скоріш за все намагається знову просунутися до річки Оскіл, Росія хоче створити буферну зону навколо Луганщини, володіння якою Росія майже напевно вважає однією зі своїх основних цілей війни, оскільки зараз відчуває значний тиск на півдні у секторі під Запоріжжям - Британська розвідка.

- ЗСУ активно застосовують касетні боєприпаси проти російських військ. Окупанти не мають, чим протидіяти такій зброї, адже їхні аналогічні розробки значно поступаються американським - Роман Костенко, секретар оборонного комітету Верховної Ради України.

- В Україні розробили власну систему протиповітряної оборони. Наразі система ППО успішно проходить випробовування - заступник голови комітету Верховної Ради із питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв. Це, звісно, не аналог Patriot, SAMP/T чи IRIS-T. Це більше до Hawk або таких середньої дальності систем. Нардеп не озвучив назву української розробки. За словами Чернєва, Україна також щомісяця збільшує виробництво снарядів. Йде робота над  тим, щоб виробляти 155-мм снаряди «натівського» калібру.

- Знищено будинок гауляйтера Олешок колаборанта Журавка – ЗМІ. Він є рідним дядьком колаборанта Олексія Журавка, якого ліквідували у вересні 2022 року. Наразі немає можливості перевірити інформацію, чи перебував колаборант там під час вибуху.

***

- Часів Яр: росіяни касетними боєприпасами знищили Палац культури, який використовувався як міський гуманітарний штаб та місце надання медичної допомоги. Будівля згоріла – ОВА.

 - Росіяни здійснили авіаудар по селу Кучерівка Куп'янського району Харківщини, поранено 70-річну жінку - Харківська ОВА.

- У тимчасово захопленому місті Енергодар Запорізької області російські окупанти посилили репресії проти працівників ЗАЕС - Генштаб ЗСУ. Йдеться про працівників ЗАЕС, які відмовляються співпрацювати та укладати контракти з російською окупаційною адміністрацією. Співробітники Росгвардії і ФСБ РФ використовують залякування, погрози, шантаж, а також б'ють українських фахівців, відбирають у них готівку, кошти з банківських карток, вилучають мобільні телефони.

- В Україні минулої доби унаслідок російських обстрілів, попередньо, 10 цивільних осіб загинули, 43 – були поранені - дані Міноборони.

- Офіс генпрокурора почав розслідування щодо участі білоруського Червоного Хреста у незаконній депортації українських дітей - Андрій Костін, генпрокурор.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подав у відставку, бо не міг належним чином виконувати свої обов’язки. Це сталося через протест громадськості, яка вимагає повністю призупинити фінансування культури - Микита Потураєв, голова профільного парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

- Служба безпеки України повідомила ще 31 громадянину України про підозру у співпраці з окупантами - Ліга. Новини. Підозрювані пішли на службу до створених росіянами місцевих "правоохоронних структур", брали участь у каральних заходах росіян проти учасників руху опору в регіоні, а також у масовому розкраданні та розграбуванні приватного майна.

***

- Україна за останній рік налагодила роботу альтернативних шляхів експорту збіжжя - і залізницею, і через порти Дунаю, і автотранспортом, тому ми готові продовжувати експорт і без участі Росії - Сергій Іващенко, в.о. виконавчого директора Української зернової асоціації. Останні три місяці фактично ця угода і не працювала. Тривають перемовини з Єврокомісією щодо надання знижок європейським перевізникам, які транспортують українське збіжжя до країн Європи.

- За тиждень Нацбанк продав на міжбанківському валютному ринку 594,66 млн доларів і купив 3,78 млн доларів - НБУ.

- У червні поточного року три найбільші благодійні фонди Україні зібрали рекордну суму 8,4 млрд гривень у порівняні з попередніми місяцями поточного року -  платформа відкритих даних Опендатабот.

- Через обстріли портів на Одещині ціни на пшеницю та кукурудзу зростуть на 30-40% – Kernel. Існує ризик призупинення роботи низки українських заводів з переробки олійних культур та зменшення темпу переробки насіння соняшнику та ріпаку на понад 30%. Це призведе до зростання ще на 20-25% світових цін на соняшникову олію.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Велика Британія під час російської війни проти України розробила бронеавтомобіль Wolfram для запуску з землі ракет Brimstone класу «повітря – земля». Кілька десятків машин уже в Україні - Independent.

- У Польщі запрацював центр з ремонту та технічного обслуговування німецьких танків Leopard, які використовують українські військові - Маріуш Блащак, міністр оборони Польщі. Перші два «Леопарди» вже прибули з України на завод «Bumar».

- Німецький оборонний концерн Rheinmetall виробить для України 300 тисяч снарядів для самохідних зенітних установок Gepard -  Bild. Rheinmetall запустив нову виробничу лінію на своєму заводі. Перша партія боєприпасів буде в Україні найближчими тижнями.

- Залізниця Молдови надала Україні знижку на перевезення соняшникової олії через ділянку Басарабяска-Етулія в бік дунайських портів Рені (Україна), Джурджулешт і Галац (Молдова, Румунія) - Валерій Ткачов, заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» (УЗ).

- НАТО та Сполучені Штати могли б супроводжувати у морі вантажі з українським зерном, і вони мають можливості для цього, враховуючи три великі країни НАТО у Чорному морі: Румунію, Болгарію і Туреччину - адмірал США у відставці Джеймс Ставрідіс. З чітко висловленими попередженнями російському Чорноморському флоту НАТО слід відкривати вогонь у відповідь, якщо російський військовий корабель атакує корабель, який транспортує зерно.

- Президент Франції Еммануель Макрон, який хотів узяти участь у саміті БРІКС, що відбудеться у Південно-Африканській Республіці, не отримав запрошення - News24. Президент Рамафоса ухвалив рішення запросити на саміт «БРІКС плюс» весь континент, а також усіх політичних керівників основних організацій Глобального Півдня. Загалом було запрошено 69 лідерів, західні країни не були запрошені.

- Японія ввела обмеження на експорт передового обладнання для виробництва мікросхем, головною метою яких є завадити Китаю розробляти високоякісні напівпровідники, що можуть бути використані у військових цілях - Kyodo. Цей крок викликав негативну реакцію з боку Китаю, хоча в наказі японського відомства КНР не згадується.

- Мальдіви допомагають РФ обходити санкції, за рік після повномасштабного вторгнення невелика острівна держава експортувала до країни-терориста близько 400 тис. напівпровідників на понад 53 млн доларів -  Nikkei Asia.

ВОРОГ

- В Міноборони РФ повідомило, що вночі завдали удару «високоточною» зброєю нібито по об'єктах, «де готувалися терористичні акти проти РФ із застосуванням безекіпажних катерів» - РИА Новости. Росіяни традиційно хбрехали, що на об'єктах «перебували іноземні найманці».

- Поки Лукашенко перебуває в Росії, до Білорусі прибула десята колона бійців «ПВК Вагнер». У колоні щонайменше 10 одиниць техніки, її супроводжує ДАІ РБ. У Білорусі перебувають приблизно 5 тисяч російських найманців - «Беларускі гаюн».

- Путін на зустрічі із самопроголошеним Лукашенком видав, що контрнаступ України нібито «провалився». Переговори двох диктаторів відбуваються 23 липня в селищі Стрєльна під Санкт-Петербургом, триватимуть два дні - Обозреватель.

- У РФ помер засновник IT-компанії «ІКС-холдинг» Антон Черепенніков, чия компанія стоїть за системами прослуховування  – ЗМІ. У 40-річного чоловіка нібито відмовило серце. Черепенніков перебував під санкціями США. Друг покійного Василь Полонський вже заявив, що має сумніви щодо офіційної версії смерті Черепеннікова.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-