Австрія могла б долучитися і до тренування українських саперів – депутатка

Австрія могла б долучитися і до тренування українських саперів – депутатка

Укрінформ
Австрія могла б долучитися до підтримки України у сфері гуманітарного розмінування також і шляхом тренування українських саперів.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила речниця австрійської партії "Зелені" (входить до урядової коаліції) з питань зовнішньої політики, міграції та прав людини Єва Ернст-Дзіджич.

"Австрія вже допомагає Україні з навчанням людей, які документують воєнні злочини, щоби потім їх можна було розслідувати. Я думаю, що ми також можемо навчати українців, коли йдеться про розмінування. Ми повинні всіляко підтримувати Україну, і це належить сюди", - прокоментувала депутатка питання про можливість навчання українських саперів в Австрії.

Читайте також: Путінська Росія має ознаки фашистської держави – австрійська депутатка

При цьому, речниця "Зелених" назвала "абсурдною" дискусію, яка мала місце раніше в Австрії у питанні допомоги Україні у сфері гуманітарного розмінування.

"Президент Австрії сказав, що ми повинні підтримати Україну. Як я вже говорила, у нас є ноу-хау та досвід у певних сферах. Ми нейтральні у військовому плані. Це робить ще більш важливим використання наших інших можливостей для допомоги Україні. А розмінування вже залишених (російськими окупантами – ред.) територій є надзвичайно важливим, щоб населення могло повернутися, щоб діти не підривалися на мінах. Тому для нас, "Зелених", все зрозуміло, про що ми взагалі говоримо. Звичайно, ми повинні це робити", - сказала вона.

Ернст-Дзіджич додала, що ніхто не говорив про те, що Австрія повинна відразу відправляти своїх військових в Україну, як це намагалися подати окремі політики.

Читайте також: Австрія мала сказати Путіну «стоп» ще у 2014 році – речниця «Зелених»

"Ми можемо підтримати Україну в інший спосіб. І ми також можемо підтримати інші країни в цьому. Тобто, ніхто з нас не розумів, чому ця дискусія була викривлена таким чином, що ніби Австрія зараз безпосередньо вступить у війну. Я думаю, що тут була присутня певна політична складова", - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці травня цього року федеральний уряд Австрії прийняв рішення про надання словенській організації "Міжнародний трастовий фонд" (ITF) 2 млн євро для гуманітарного розмінування в Україні.

Перед цим федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен висловив нерозуміння, чому уряд зволікає з наданням допомоги Україні у сфері розмінування, дистанціювавшись таким чином від заяви міністра оборони про нібито можливе порушення нейтралітету такою допомогою.

Читайте також: Єва Ернст-Дзіджич, речниця австрійської партії "Зелені"

Заява австрійського президента, який у минулому був лідером "Зелених", прозвучала після того, як міністр оборони від Австрійської народної партії (ÖVP) Клаудіа Таннер заявила про неможливість відправки в Україну місії з розмінування, посилаючись, серед іншого, на нейтралітет Австрії. У Міноборони Австрії заявили, що немає жодних гарантій, що австрійська сторона не буде втягнута у хід війни, оскільки розміновані шляхи можуть бути використані для наступу. А для Австрії, як нейтральної держави, таке залучення суперечило б федеральному конституційному закону і тому є "немислимим".

Проти будь-якої участі Австрії у допомозі Україні в розмінуванні виступили в опозиційній ультраправій та проросійській Австрійській партії свободи (FPÖ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-