Робота «зернового коридору» фактично заблокована з кінця червня - експерт

Робота «зернового коридору» фактично заблокована з кінця червня - експерт

Укрінформ
Фактично робота "зернового коридору" заблокована з кінця червня 2023 року, відколи зупинена реєстрація суден на вхід у морські порти України.

Про це розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"З кінця червня ми маємо де-факто зупинку роботи "коридору". Заблокована можливість реєстрації суден на вхід з Босфору на територію України", - сказав він.

Читайте також: Капітану російського судна оголосили підозру в перевезенні краденого українського зерна

Марчук зазначив, що з кінця червня в українських морпортах завантажують тільки ті судна, які пройшли реєстрацію до цього.

Експерт додав, що наразі тривають переговори про продовження роботи "зернового коридору" після 18 липня 2023 року. Проте на думку Марчука, повноцінно "коридор" не працюватиме ні в липні, ні в серпні.

За словами заступника голови ВАР, дія "зернової угоди" буде продовжена, навіть якщо Росія заявить про свій вихід з неї. Марчук розповів, що у Туреччині заявляють про готовність застосовувати військово-морські сили для охорони суден, що прямуватимуть "коридором". Крім цього, український уряд вже виділив 20 млрд грн на страхування ризиків для суден, що перевозитимуть українську агропродукцію у межах "зернової угоди".

Читайте також: Призупинення «зернового коридору» не загрожує стабільності гривні - експертка

Як повідомляв Укрінформ, Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина 18 березня 2023 року домовились про продовження «Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море». Дія угоди була продовжена на 120 днів, проте росіяни заявляли, що угода діятиме до 18 травня 2023 року.

Віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков 17 травня повідомив, що угода діятиме до 18 липня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-