Призупинення «зернового коридору» не загрожує стабільності гривні - експертка

Призупинення «зернового коридору» не загрожує стабільності гривні - експертка

Укрінформ
У разі припинення дії "зернового коридору" в липні українцям не варто очікувати жодної миттєвої девальвації гривні.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила ексголова ради Незалежної асоціації банків України, експертка у сфері фінансів Олена Коробкова.

За її словами, ризик припинення роботи "зернового коридору" для української економіки є справді дуже високим. Дефіцит зовнішньої торгівлі за останні 12 місяців становив 22 млрд дол., тобто понад 13% ВВП. А приблизно дві третини експорту сьогодні – це саме продукція АПК, експорт якої безпосередньо залежить від роботи "зернового коридору".

"Вимушена втрата цього експорту загрожує не тільки торговельному балансу, а й заробіткам українських аграріїв, не кажучи вже про ВВП загалом і про світову продовольчу безпеку. Водночас у найближчій перспективі стабільності гривні це не загрожує", - сказала Коробкова.

Вона нагадала, що в умовах воєнного часу Національний банк дотримується політики фіксованого обмінного курсу, що фінансово забезпечується значними надходженнями міжнародної фінансової допомоги. У випадку припинення роботи "зернового коридору" НБУ доведеться збільшити продаж іноземної валюти щонайбільше на 1 млрд дол. на місяць. В умовах надходження іноземної фінансової допомоги середнім темпом 3,8 млрд дол. на місяць це цілком можливо забезпечити.

Читайте також: Зеленський: «Зерновий коридор» і життя людей не можуть залежати від настрою, з яким прокинувся Путін

Коробкова нагадала, що завдяки зовнішній допомозі золотовалютні резерви України нещодавно сягнули нового рекорду за більше як 10 років - 39 млрд дол. Це забезпечує додатковий потужний запас міцності для підтримання стабільного курсу гривні.

"Тому в разі непродовження дії "зернового коридору" в липні не варто очікувати жодної моментальної девальвації гривні", - підкреслила експертка.

Як повідомляв Укрінформ, реалізація сценарію з припиненням роботи “зернового коридору” матиме негативні наслідки для українського експорту; в Нацбанку не виключають можливого посилення тиску на гривню.

За оцінками МВФ, можливі перебої із «зерновою ініціативою», а також імпортні обмеження в ЄС на українські продукти загрожують країні втратою до 800 млн дол. щомісяця.

Фото: Мінагро

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-