У Силах оборони України служать майже 400 етнічних угорців

У Силах оборони України служать майже 400 етнічних угорців

Укрінформ
У лавах Сил оборони України служать майже чотири сотні етнічних угорців, найбільше - у прикордонних військах, 128-й гірсько-штурмовій бригаді та Закарпатській ТрО.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив "професор з окопів", сержант окремого 68-го батальйону "Закарпатські шаркані" 101-ї Закарпатської бригади ТрО Федір Шандор.

"Ми ведемо облік кількості угорців, які з початку повномасштабної війни перебувають у лавах ЗСУ, ТрО, Нацгвардії та ДПСУ. У моєму списку 374 етнічні угорці, які зараз воюють. Здивую вас: найбільше угорців служить у прикордонних військах. Крім “Закарпатського легіону” (неофіційна назва окремої Закарпатської гірсько-штурмової 128-ї бригади – ред.) та Закарпатської ТрО, багато угорців також у 33-й бригаді. Ну, й одиниці ще розкидані по різних бригадах", - поінформував він.

За словами Шандора, цей факт важливо показувати - на противагу пропаганді.

"Багато хто з військовослужбовців, які є угорцями за національністю, не позиціонують це. А ми хочемо вказати статистику, що ось, мовляв, у лавах ЗСУ стільки-то угорців, румунів, словаків – щоб показати, що воює вся Україна. Коли восени минулого року ми звільняли Харківщину, відкрито заходили у звільнені села з українським та угорським національними прапорами. Відкрито, бо чого тут боятися: угорці воюють на стороні України, на стороні правди", - зазначив він.

Читайте також: Попри офіційну пропаганду та нейтралітет угорці активно донатять на ЗСУ - Шандор

Як повідомлялося, Шандор став відомим як професор з окопів після публікації фото з окопів на східному напрямку фронту, де він читає онлайн лекцію для своїх студентів в Ужгородському нацуніверситеті. У березні з'явилася інформація про те, що Київ пропонував Будапешту кандидатуру Шандора як посла в України в Угорщині. Наразі угорці не затвердили агреман Шандора. Проте він активно просуває тему угорської допомоги українському війську - збирає донати та закуповує на волонтерські кошти угорців рації, тепловізори та дрони для війська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-