Білий дім підтвердив готовність надати Україні касетні боєприпаси

Білий дім підтвердив готовність надати Україні касетні боєприпаси

Укрінформ
США готові передати Україні касетні боєприпаси для захисту суверенної території, але важливо убезпечити цивільне населення від тих зарядів, які не розірвуться після застосування.

Про це заявив під час пресбрифінгу у Вашингтоні радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми засновуємо наше рішення про допомогу у сфері безпеки на безпосередніх потребах України на місцях, а Україні потрібна артилерія для підтримки її наступальних і оборонних операцій», - сказав Салліван.

Він зазначив, що США надали Україні «історичну кількість» звичайних артилерійських боєприпасів та нарощують їх виробництво. «Але цей процес потребуватиме часу, тож критично важливо забезпечити Україну мостом постачань, поки наше внутрішнє виробництво нарощується», - пояснив представник Білого дому.

Читайте також: У Пентагоні вважають, що касетні снаряди були б ефективними для знищення військ РФ

Салліван підкреслив, що Росія використовує касетні боєприпаси від початку повномасштабного вторгнення, причому застарілі варіанти, з високим рівнем несправності або відмови – від 30% до 40%.

«На цьому тлі Україна запитує касетні боєприпаси, щоб захистити свою суверенну територію. Касетні боєприпаси, які ми можемо надати, мають набагато нижчі показники відмови, ніж у Росії – не більше 2,5%», - зауважив він.

У цьому зв’язку Салліван підтвердив, що США співпрацюють з Україною, яка «докладає зусиль з розмінування після конфлікту, щоб зменшити будь-яку потенційну шкоду для цивільного населення». І це буде необхідно робити, наголосив помічник Байдена.

Читайте також: Країни НАТО окремо можуть вирішувати, чи давати Україні касетні боєприпаси - Столтенберг

«Через широке використання Росією касетних боєприпасів нам доведеться продовжувати допомагати Україні в зусиллях з розмінування»,- підкреслив він.

За словами представника Білого дому, саме ризик залишкових зарядів від касетних снарядів був чинником, який змушував США відкладати рішення, наскільки це було можливо. Однак, зауважив Салліван, також існує величезний ризик заподіяння шкоди цивільному населенню, якщо російські війська спроможуться на новий наступ.

Як повідомлялося, за даними ЗМІ, новий пакет військової допомоги Україні становитиме до 800 мільйонів доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-