Битва за Україну. День чотириста дев’яносто сьомий

Битва за Україну. День чотириста дев’яносто сьомий

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що на саміті НАТО у Вільнюсі вдасться домовитися про такі зобов'язання перед Україною, які її не розчарують

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста дев’яносто сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 05 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Президент Литви Гітанас Науседа заявив про те, що на саміті НАТО у Вільнюсі вдасться домовитися про такі зобов'язання перед Україною, які її не розчарують - LRT. Раніше Президент Зеленський закликав президента США Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз – навіть якщо країна приєднається до Альянсу після війни.

  • Британія планує в серпні розпочати навчання українських пілотів, під час якого планується натренувати 20 військових - Джеймса Хіппі, заступника міністра оборони Британії.

  • У Шевченківському суді Києва пролунав вибух,  на місці працює слідчо-оперативна група, спецпризначенці, вибухотехніки та кінологи – МВС.  У КМВА повідомили, що за попередньою інформацією, військовослужбовці конвойної служби НГУ привезли до приміщення Шевченківського суду столиці підсудну особу, який за невстановлених обставин підірвав у приміщенні суду (попередньо − вбиральня) невідомий вибуховий пристрій. За даними ЗМІ це зробив підозрюваний у киданні гранати біля будівлі Верховної Ради у 2015 році Ігор Гуменюк.

  • Канада, Швеція, Україна та Велика Британія 4 липня подали позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН, головного судового органу Організації Об'єднаних Націй, звинувачуючи Тегеран у порушенні "Монреальської конвенції" у зв’язку зі збиттям літака МАУ в 2020 році - пресслужба суду. У своїй заяві чотири держави стверджують, що Іран порушив низку зобов'язань за Монреальською конвенцією внаслідок збиття 8 січня 2020 року військовослужбовцями Корпусу вартових ісламської революції Ірану цивільного літака "Міжнародних авіаліній України" рейсу PS752.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ганна Маляр, заступниця міністра оборони: «Навіщо росія нагнітає ситуацію із ЗАЕС і може вдатися до терористичних дій на її території? Щоб переламати хід війни на свою користь».

Олаф Шольц, канцлер ФРН: «Не можна було очікувати, що він буде стрімким (контрнаступ ЗСУ – ред.). Якщо уважно спостерігати за тим, що відбувається, то можна побачити, що операції, які планує українська оборона, є дуже цілеспрямованими. Тому поки що все було дуже чітко та добре організовано».

Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі: «Незабаром у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО. Польща й Італія мають схожу, якщо не ідентичну, позицію щодо того, аби надати Україні якомога сильніші гарантії безпеки. Ми прекрасно знаємо, що пасивність щодо України була би надзвичайно небезпечною. Коли з’являються нові загрози, ми не можемо дозволити собі геополітичний сон, а маємо спільно зміцнювати наші зовнішні кордони».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Втрати російської армії на Таврійському напрямку за добу становлять 86 убитими та 162 пораненими, знищено 25 одиниць озброєння та військової техніки противника - Валерій Шершень, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони України Таврійського напрямку.

  • Сили оборони України мають успіхи на Бахмутському напрямку, було відбито низку територій та знищено значну кількість живої сили ворога - Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

  • Гаряча лінія зіткнення зараз перевищує 1200 кілометрів, ідеться про Херсонську, Запорізьку, Донецьку, Луганську та Харківську області, де тривають активні бойові дії - Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ.

  • В районі Кліщіївки ЗСУ мають частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах. Північніше та південніше міста Бахмут українські війська продовжують чинити тиск на противника, вибивають ворога з раніше захоплених рубежів - Андрій Ковальов, речник Генерального штабу ЗСУ. Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Лиманському, Авдіївському та Маріїнському напрямках.

  • Сили оборони України били по Чонгарському мосту і паралельній переправі через озеро Сиваш крилатими ракетами Storm Shadow класу “повітря-земля” - Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ.  22 червня стало відомо про пошкодження внаслідок обстрілу двох мостів у тимчасово окупованому Криму.

  • Російська Федерація формує нові військові частини та підрозділи у складі 25-ї загальновійськової армії та 40-го армійського корпусу. Ці сили можуть бути застосовані як стратегічний резерв – Генштаб.

  • Армія Російської Федерації влаштувала на тимчасово окупованих територіях України глибоко ешелоновану систему інженерних загороджень, яка складається з кількох смуг перешкод протяжністю від 10 до 40 км кожна – Генштаб.

  • Росія готується відправити на війну проти України більше чеченських бойовиків та в'язнів, щоб закрити прогалину після виведення найманців ПВК «Вагнер» з поля бою – Bloomberg.

***

  • Станом на ранок 5 липня Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) працює в штатному режимі, значних переміщень живої сили і техніки окупантів не зафіксовано - Євген Євтушенко, начальник Нікопольської РВА.

  • Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції залишається стабільним - НАЕК "Енергоатом".

  • У захоплених містах Скадовськ і Генічеськ Херсонської області збільшилася кількість інфекційних захворювань, представників ворожих "адміністрацій" приховано вакцинують від холери – Генштаб.

  • Внаслідок обстрілів минулої доби російськими військами Харківської, Донецької та Херсонської областей 2 людини загинуло, 50 отримали поранення, серед яких 12 дітей – дані ОВА.

  • Окупанти вбили в Україні 494 дитини і ще 1 048 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Президент Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача щодо захисту Запорізької атомної електростанції, ситуації на фронті та вітчизняного виробництва озброєння – сайт глави держави.

  • З 5 липня 2023 року з ініціативи Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» буде обмежено доступ відвідувачів до Нижньої лаври (Києво-Печерський монастир). Перебувати відвідувачам на ці території можна буде з 09:00 до 18:00 - пресслужба Києво-Печерської лаври.

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль обговорив питання забезпечення макрофінансової стабільності та зростання економіки під час наради з керівництвом Національного банку України, Міністерства економіки та Міністерства фінансів – сайт Уряду.

  • Укрзалізниця посилює безпекові заходи, зокрема з 30 червня 2023 року поновила супровід воєнізованою охороною пасажирських поїздів, яка вже працює у поїздах №81 Київ — Ужгород, №41 Дніпро — Трускавець та № 712 Київ – Краматорськ – сайт компанії.

  • Люди, які постраждали від підтоплення внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС, почали отримувати грошову допомогу від держави - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

  • Конго відкрило почесні консульства на Закарпатті, Львівщині та Рівненщині: у МЗС України відбулась церемонія вручення екзекватури (дозволу країни перебування на виконання консульських функцій в узгодженому консульському окрузі – ред.) почесному консулу Демократичної Республіки Конго в Закарпатській, Львівській та Рівненській областях Роману Мегелі – МЗС.

***

  • Українська влада не планує підвищення податків до кінця війни, окрім повернення їх на довоєнний рівень – прем’єр-міністр.

  • Українська зернова асоціація збільшила оцінку цьогорічного потенційного врожаю зернових та олійних культур в Україні на 1 млн т – до 69 млн т - пресслужба УЗА.

  • АТ «Укргазвидобування», що є частиною Групи Нафтогаз, у червні 2023 року запустило в роботу три високопродуктивні свердловини з сумарним дебітом 425 тис. кубометрів газу на добу - АТ «Укргазвидобування».

  • Українські агропідприємства із початку 2023 року станом на 5 липня залучили понад ₴40 мільярдів банківських кредитів – Мінагрополітики.

  • За січень-червень 2023 року сума успішних торгів з продажу активів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів, перевищила 3,1 млрд грн – пресслужба Фонду.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Німецька сторона продовжує вивчати запит України стосовно можливості передачі ЗСУ крилатих ракет Taurus - Штеффен Гебештрайт, речник федерального уряду. Раніше  канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що його країна - проти відправки своїх ракет Taurus в Україну через те, що Берлін намагається уникнути ситуації, коли німецька зброя могла би бути використана для завдання удару по території Росії.

  • Народного депутата із фракції "Слуга народу" у ВРУ, голову Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, очільника української делегації в Парламентській Асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі Микиту Потураєва призначили на посаду віцепрезидента ПА ОБСЄ - Євгенія Кравчук, заступниця керівника парламентської фракції «Слуга народу».

  • Президент США Джо Байден наполягає на призначенні президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн наступним генеральним секретарем НАТО - The Telegraph. Після того, як Білий дім відмовив міністру оборони Великобританії Бену Воллесу, президентка Єврокомісії була обрана кандидаткою США на посаду генсека НАТО. Джо Байден нібито заблокував кандидатуру міністра оборони Британії Бена Воллеса на посаду генсека НАТО через те, що Британія без згоди Вашингтона почала просувати ідею навчання українських пілотів на F-16.

  • В Угорщині в середу прийняли міністра охорони здоров’я Росії, що є рідкісним випадком візиту російського чиновника до держави-члена ЄС і НАТО - Reuters. За словами Сійярто, Угорщина хотіла зберегти «канали зв’язку відкритими» з РФ та продовжувати «розумну і прагматичну співпрацю».

  • Лідер Китаю Сі Цзіньпін особисто застеріг президента РФ Володимира Путіна від використання ядерної зброї в Україні - Financial Times.  Сі зробив цю заяву під час візиту до Москви в березні.

ВОРОГ

  • Рубль у Росії посилює падіння, оновлюючи мінімуми вперше з кінця березня 2022 року: станом на 5 липня євро вже піднявся вище 99 рублів - уперше з 29 березня 2022 року, а долар наблизився до 91 рубля - Московська біржа.

  • Нафтогазові доходи РФ падають навіть попри намагання обходити санкції. У червні нафтогазові доходи федерального бюджету становили 528,6 мільярда рублів. Це менше на 26,4% у річному вимірі та на 7,4% порівняно з травнем – Андрій Єрмак, глава ОП.

  • Кремль планує додатково залучити до збройних сил РФ до 500 тисяч осіб за рахунок набору контрактників для комплектування та поповнення втрат підрозділів у зоні бойових дій - Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу. Лідерами у допомозі Російській Федерації залишаються Ісламська Республіка Іран, Республіка Білорусь та Корейська Народно-Демократична Республіка.

  • Сергія Михайлова, генерального директора російського пропагандистського інформагентства «ТАСС», звільнили з посади після більш як 10 років керування - ТАСС.  Михайлов, під керівництвом якого рупор пропаганди виправдовував загарбницьку війну Росії проти України, пішов з посади за власним бажанням.

  • Ватажок "ПВК Вагнер" Євген Пригожин 4 липня особисто прибув до Петербурга, де йому повернули вилучену під час обшуків зброю – росЗМІ.

  • На 47-му році життя раптово помер міністр транспорту і комунікацій Білорусі Олексій Авраменко – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-