ОВА: Радіаційний фон біля ЗАЕС і в п'ятдесятикілометровій зоні - у нормі

ОВА: Радіаційний фон біля ЗАЕС і в п'ятдесятикілометровій зоні - у нормі

Укрінформ
Станом на ранок ситуація на Запорізькій АЕС стабільна, заживлення станції відбувається від резервної лінії, напоготові генератори.

Про це в ефірі телеканалу "Київ24" сказав голова Запорізької ОВА Юрій Малашко, передає Укрінформ.

"Станом на зараз рівень води у ставку-охолоджувачі в нормі - 16,5 метрів. Це достатньо для того, аби охолоджувати 5-й реактор. Всі реактори зупинені, окрім одного", - сказав він.

За словами очільника області, радіаційний фон як біля самої станції, так і в 50-кілометровій зоні в нормі.

"Заживлення станції відбувається від резервної лінії, напоготові генератори. Наші працівники на АЕС виконують свої обов'язки та роблять все, щоб трагедії не сталося", - запевнив голова ОВА.

Читайте також: Передозування калію йодиду може призвести до смерті - МОЗ

Він акцентував на тому, що приймати йодид калію не потрібно та варто стежити за офіційними повідомленнями. Крім того, були проведені тренування, до евакуації всі служби готові, транспорт є, пункти прийому для евакуації є. На випадок, якщо станеться аварія і не буде зв'язку, то поліція буде їздити містом і говоритиме, що робити.

Читайте також: На даху кількох енергоблоків ЗАЕС росіяни розмістили предмети, схожі на вибухівку - Зеленський

Якщо буде потреба в евакуації, то людей мають вивозити до Львівської та Хмельницької областей.

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня 2022 року росіяни захопили ЗАЕС. 22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на станції.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна ретельно готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій навколо Запорізької АЕС.

Головне управління розвідки Міністерства оборони 30 червня повідомило про те, що російський контингент поступово залишає територію Запорізької атомної електростанції.

Наприкінці червня 2023 року в Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях провели масштабні навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

4 липня Збройні сили України офіційно попередили про можливу підготовку російськими загарбниками провокації на Запорізькій АЕС.

Фото: Констянтин Ліберов 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-